Pregled teksta mojrad.net

Ovo je pregled DELA TEKSTA rada na temu "Čačanska selekcija šljiva". Rad ima 19 strana. Ovde je prikazano oko 500 reči izdvojenih iz rada.
Napomena: Rad koji dobjate na e-mail ne izgleda ovako, ovo je samo DEO TEKSTA izvučen iz rada, da bi se video stil pisanja. Radovi koje dobijate na e-mail su uređeni (formatirani) po svim standardima. U tekstu ispod su namerno izostavljeni pojedini segmenti.
Uputstvo o načinu preuzimanja rada možete pročitati ovde.


Висока пољопривредно-прехрамбена школа струковних студија у Прокупљу
СЕМИНАРСКИ РАД
Прокупље, децембар, 2010.
Висока пољопривредно-прехрамбена школа струковних студија у Прокупљу
СЕМИНАРСКИ РАД
Чачанска селекција шљива
Прокупље, децембар, 2010.
Чачанска селекција шљива
Увод
Институт за воћарство је основан одлуком Министарства за пољопривреду НР Србије 1946. год. као Завод за воћарство и прераду воћа. Извршно веће Србије га је прогласило за Институт за воћарство 1961. год. Од 1986. год. Институту је припојен Завод за виноградарство и винарство у Нишу. Реорганизацијом научних института и завода 1991. год., Институт је припојен Институту за истраживања у пољопривреди Србије, као Центар за воћарство и виноградарство (као један од 8 научних центара). Институт за воћарство, Чачак од 2006, послује као самостално правно лице, као Институт за воћарство, Чачак.
У Институту за воћарство и виноградарство у Чачку створено је четрнаест сората шљива и то: Чачанска рана, Чачанска најбоља, Чачанска лепотица, Чачанска родна, Чачански шећер, Јелица, Валерија, Ваљевка, Милдора, Тимочанка, Боранка, Крина, Позна плава, Златка.
Сорте шљива створене у Институту за воћарство и виноградарство у чачку гаје се у преко 15 земаља Европе.
-1-
Теоријски део
2.1. Чачанска рана
Чачанска рана призната је за нову сорту 1975 године. Плодови сазревају крајем јуна или почетком јула. Неуједначене су крупноће јер просечна маса варира од 35-80 грама, у појединих и преко 100 грама. Облика су издужено јајастог и љубичасто плаве боје покожице. Месо је жуто, чврсто и сочно, задовољавајућег укуса.
Дрво је средње бујно до бујно. Самобесплодна је сорта. Ова сорта припада сортама локалног значаја у нашој земљи.
Сазрева 7-8 дана после Рут герштетера. Стона је сорта, одличног квалитета. Боја плода је пурпурно плава. Није осетљива на болести, а на шарку шљиве је толерантна. Самобесплодна је сорта, па је треба гајити уз опрашиваче (Стенли, Чачанска лепотица), калемљену на слабо бујним подлогама и у погодним локалитетима.
Створена је укрштањем сорти Вагенхајмова и Пожегаче.
Слика број 1. Чачанска рана
-2-
2.2. Чачанска најбоља
Створена је у Чачку 1975 године, а заштићена 1991 године. Плодови ове сорте се беру у другој половини августа, неки дан пре стенлија. Крупни су до врло крупни, просечне масе између 44 и 100 грама. Облика су цилиндричног, а боје тамно плаве коју добијају месец дана пре пуне зрелости. Месо је жуто, врло чврсто, киселкасто слатко и погодно за дубоко смрзавање. Одваја се од коштице.
...

---------- KOMPLETAN RAD PREUZIMATE KLIKOM NA LINK ISPOD. ----------

Fotografija dokumenta