Pregled teksta mojrad.net

Ovo je pregled DELA TEKSTA rada na temu "Egzotične ljekovite biljke - Phyllanthus". Rad ima 17 strana. Ovde je prikazano oko 500 reči izdvojenih iz rada.
Napomena: Rad koji dobjate na e-mail ne izgleda ovako, ovo je samo DEO TEKSTA izvučen iz rada, da bi se video stil pisanja. Radovi koje dobijate na e-mail su uređeni (formatirani) po svim standardima. U tekstu ispod su namerno izostavljeni pojedini segmenti.
Uputstvo o načinu preuzimanja rada možete pročitati ovde.


BIOLOŠKI FAKULTET, BEOGRAD
Egzotične lekovite biljke,
Phyllanthus
- seminarski rad -
Marija Miščević bi990085
Beograd, maj, 2009.
Sadržaj
Opšte
Spada u familiju mlečika Euphorbiaceae. To je mala, uspravna, jednogodišnja biljka veličine 30-40cm. Javlja se u žbunastim i drvenolikim formama. Jednogodišnje ili uglavnom dvogodišnje su. Ima male žute cvetove, veoma brojne, aksilarno postavljene. Stabljika se grana već u osnovi. Ona je karakteristična za kišne šume Amazona i druge tropske regione širom sveta, uključujući Bahame, Indiju, Kinu. Nakon branja biljke listovi se uvijaju i potpuno sklapaju.
Sam rod Phyllanthus ima preko 600 koje su rasprostranjene širom tropskih i subtropskih regiona obe hemisfere.
Na žalost, postoji velika konfuzija u vezi determinacije određenih vrsta i u mnogim slučajevima pogrešno determinisana biljka čini procenjivanje objavljenih informacija otežanim. Često se P. amarus i P. sellowianus smatraju varijetetima P. niruri ili se uopšte ne pravi razlika između ove tri vrste u objavljenim kliničkim istraživanjima. Često se upućuje ime jedne biljke kao sinonim za drugu, a ponekad se oba imena koriste naizmenično kao da se odnose na jednu biljku. To je postalo u tolikoj meri zbunjujuće da je 90tih godina započeta velika reorganizacija u rodu Phyllanthus.
P. niruri je prilično široko rasprostranjena u Amazonu i drugim vlažnim kišnim šumama, rastući i šireći se slobodno poput korova.
P. amarus poprilčno liči na P. niruri, morfološki, fitohemijski i prema istoriji upotrebe, ali se obično sreće u suvljim tropskim klimatima Indije, Brazila, čak Floride i Teksasa.
Narodska imena:
Kod nas nije gotovo uopste poznata,pa tako nema ni narodno ime sa nasih prostora, ali zato u tropskim krajevima postoji citava suma tih narodskih imena.
Neka od njih su:
Deo koji se upotrebljava:
Cela biljka
Glavno dejstvo:
izbacivanje kamena iz bubrega
pouspešuje rad bubrega
deluje kao diuretik
analgetičko dejstvo
vrši detoksifikaciju jetre
štiti jetru
smanjuje spazam
antiinflamatorno dejstvo
antiviralno dejstvo
oslobađa od opstrukcije
reguliše nivo šećera u krvi
snižava holesterol
Ostala dejstva:
baktericidno svojstvo
pomaže pri lečenju malarije
smanjuje groznicu
ima blago laksativno dejstvo
protiv glista u stomaku
Način upotrebe:
U obliku infuzije: 1 šolja 2-3 puta na dan
U obliku tečnog ekstrakta: 2-4 ml 2-3 puta na dan
U obliku kapsula: 1-2 g 2 puta dnevno
Karakteristike i primena u biljnoj medicini
...

---------- KOMPLETAN RAD PREUZIMATE KLIKOM NA LINK ISPOD. ----------

Fotografija dokumenta