Pregled teksta mojrad.net

Ovo je pregled DELA TEKSTA rada na temu "Psihološki tipovi dece i stomatološki rad sa njima". Rad ima 15 strana. Ovde je prikazano oko 500 reči izdvojenih iz rada.
Napomena: Rad koji dobjate na e-mail ne izgleda ovako, ovo je samo DEO TEKSTA izvučen iz rada, da bi se video stil pisanja. Radovi koje dobijate na e-mail su uređeni (formatirani) po svim standardima. U tekstu ispod su namerno izostavljeni pojedini segmenti.
Uputstvo o načinu preuzimanja rada možete pročitati ovde.


Uvodni deo
Stomatolozi leče bolesti zuba, desni, vilice i usne šupljine, ispravljaju njihove anomalije i nedostatke. Kako bi sprečili pojavu i razvoj određenih bolesti i deformacija, bave se i preventivnom stomatologijom.
U prvoj fazi rada sa svakim pacijentom postavlja se dijagnoza ili utvrđuje pacijentov stomatološki problem. Osim vizuelnih pregleda i uzimanja informacija koje daje sam pacijent, stomatolog se služi i rentgenskim snimcima i drugim složenim i razvijenim dijagnostičkim metodama i postupcima. Pošto je utvrđen problem, određuje se način rešavanja problema – lečenje zuba, plombiranje, dograđivanje delova, vađenje onih koji se ne mogu izlečiti, nadogradnja zuba koji nedostaju, ispravljanje zuba koji nepravilno rastu, lečenje raznih bolesti mekih tkiva usne šupljine, lečenje i sprečavanje degenerativnih promena tkiva koje drži zube u vilici, kao i eventualni hirurški zahvati.
U svom radu stomatolozi se koriste raznim instrumentima, aparatima i materijalima. Najčešće upotrebljavaju višenamenski stomatološki aparat s priključnim instrumentima, instrumente za pregled (ogledala, sonde, pincete), instrumente za nanošenje materijala i razna klešta i dizače korena zuba.
Složenije zahvate obavljaju specijalisti za područja gde je nastao problem. 
Specijalisti za dečiju i preventivnu stomatologiju uglavnom nastoje da obezbede što pravilniji rast i razvoj i očuvanje zdravlja zuba dece i mladih. Za zdravlje zuba važnu ulogu imaju i preventivni postupci, tj. postupci sprečavanja nastanka bolesti. Važno je i zdravstveno-higijensko obrazovanje dece i roditelja.
Dečija stomatologija proučava zbivanja u usnoj šupljini deteta, a njena preventivna uloga osigurava i proverava pravilan rast i i razvoj dečjih zuba. Bitno je da se pravovremeno otkrije i leči svako oboljenje kako bi se sprečio njegov loš uticaj na usta i celi organizam.
1. Zubnolekarski rad sa decom
Jedan od veoma vaznih uslova za uspesan stomatoloski rad sa decom jeste maksimalna saradnja lekara stomatologa i pacijenta. U radu sa decom, narocito sa malom i predskolskom decom, stomatolog ne moze da racuna na njihovu saradnju i razumevanje bez prethodnog sticanja poverenja. Zbog toga rad sa decom zahteva od lekara osim strudnog znanja isto tako i dosta strpljenja i odredjen psihicki napor. On je istovremeno i vaspitac, jer upucuje decu kako da sacuvaju svoj organ za zvakanje. Uspeh u radu zavisice dakle, od uzrasta deteta, od njegovog psiholoskog tipa, od stava lekara i pomocnog osoblja, od sredine i ambijenta pri radu, od pripremljenosti deteta i jos" nekih drugih faktora.
2.Ponasanje deteta i stomatoloskoj ordinaciji
Oboljenja usta i zuba javljaju se od najranijih dana zivota. U stomatolosku ordinaciju dolaze deca razliditog uzrasta, zbog cega lekar stomatolog mora da poznaje njihovo ponasanje i psihicke osobine. Da bi postigao uspeh u radu sa tako malim pacijentima, on mora da prilagodi svoj stav i ponasanje i da se ophodi sa puno ljubavi prema njima. U male dece se ne moze racunati na suzdrzavanje emocija, jer ona reaguju prvenstveno emotivno. Njihove reakcije su spontane i nagle, cime se bitno razlikuju od odraslih.
Sasvim mala deca, od 2 — 3 godine, vise vole da se igraju i zanimaju in igradke i price. Vole da se pohvale svojim igrackama koje su dobili od roditelja ili prijatelja. Sa njima je tesko uspostaviti kontakt i treba im dozvoliti da prodju ordinacijom i dodirnu neki od instrumenata na pr. ogledalce, svrdlo i si. kako bi se uverila da to nije strasno. Prilikom pregleda mogu da sednu majci ili осu u krilo i da se provozaju stolicom.
...

---------- KOMPLETAN RAD PREUZIMATE KLIKOM NA LINK ISPOD. ----------

Fotografija dokumenta