Pregled teksta mojrad.net

Ovo je pregled DELA TEKSTA rada na temu "Bela roda". Rad ima 13 strana. Ovde je prikazano oko 500 reči izdvojenih iz rada.
Napomena: Rad koji dobjate na e-mail ne izgleda ovako, ovo je samo DEO TEKSTA izvučen iz rada, da bi se video stil pisanja. Radovi koje dobijate na e-mail su uređeni (formatirani) po svim standardima. U tekstu ispod su namerno izostavljeni pojedini segmenti.
Uputstvo o načinu preuzimanja rada možete pročitati ovde.


1. Увод
Најпознатију породицу реда Ciconiiformes чине роде (Ciconiidae). То су сразмерно незграпно грађене мочварице дебелог кљуна и високих ногу с кратким прстима. Кљун им је дугачак, раван, попут издуженог клина. Оне су активне само дању; тада достојанствено корачају и воле да газе по води. Лете врло лепо, лако и већином високо, често круже испруживши врат и ноге тако да их издалека можемо препознати по њиховом карактеристичном лету.
ТАКСОНОМИЈА
Regnum – Animalia
Filum – Chordata
Ordo – Ciconiiformes
Familia – Ciconiidae
Genus – Ciconia
Species – Ciconia ciconia
Бела рода (Ciconia ciconia) је велика мочварна птица у фамилији рода Ciconiidae. Њихово перје је углавном бело, а црно је на крилима. Одрасле роде имају дуге црвене ноге и дуго зашиљени црвени кљун. Две подврсте, које се разликују мало по величини, размножавају се у топлијим деловима Европе (од севера ка Естонији), северозападној Африци, југозападној Азији (источно до јужног Казахстана), и на југу Африке. То је селица која преваљује велике даљине, са презимљавањем у Африци и у тропским подсахарским областима Африке као и на ка крајњем југу Јужне Африке, или Индијског подконтинента.
2. Опис врсте
Као карнивор, бела рода (слика 1.) се храни разноврсним животињама, укључујући и инсекте, ракове, рибе, водоземаце, гмизаваце, мале сисаре и мале птице. Највише се хране на земљи, међу ниским растињем и у плиткој води. То је моногамни одгајивач, али не налази животног парнера за цео живот. Оба члана пара граде велико гнездо од штапића, које се може користити неколико година. Женка леже јаја једном годишње, и обично то буду четири јаја, из којих се млади излегу после 33-34 дана. Оба родитеља наизменично инкубирају јаја и заједно хране младе. Млади напуштају гнездо 58 до 64 дана након излегања, и њих настављају да хране родитељи следећих 7 до 20 дана.
Слика 1. Бела рода
Бела рода је велика птица. Њена дужина креће од врха њеног кљуна до врха репа и износи од 100 до 115 цм, док се распон крила креће од 195 до 215 цм. Њихова тежина варира од 2,3 до 4,4 кг. Као и све роде, беле роде имају дуге ноге, дуг врат, раван и истакнут кљун. Њихово перје је углавном бело а на крилима је црно. На грудима им је перје дуго и маљаво и може да формира набран оковратник који мужјаци користе приликом удварања. Перунике су им светло браон или сиве боје, док је периорбитална кожа црна. Одрасле јединке имају јарко црвене кљунове и црвене ноге.
Полови су идентични по изгледу, сем што су мужјаци виши од женки у просеку. Као и код других рода, крила белих рода су дуга и широка, и омогућавају птици да се вине. Док лете, замахују споро и често. Она лети са испруженим вратом напред и са испруженим дугим ногама изнад свог кратког репа. Ова упадљива птица има неколико природних предатора, али може гајити и неколико врста паразита.
...

---------- KOMPLETAN RAD PREUZIMATE KLIKOM NA LINK ISPOD. ----------

Fotografija dokumenta