Pregled teksta mojrad.net

Ovo je pregled DELA TEKSTA rada na temu "Božanstvena komedija". Rad ima 12 strana. Ovde je prikazano oko 500 reči izdvojenih iz rada.
Napomena: Rad koji dobjate na e-mail ne izgleda ovako, ovo je samo DEO TEKSTA izvučen iz rada, da bi se video stil pisanja. Radovi koje dobijate na e-mail su uređeni (formatirani) po svim standardima. U tekstu ispod su namerno izostavljeni pojedini segmenti.
Uputstvo o načinu preuzimanja rada možete pročitati ovde.


BOŽANSTVENA KOMEDIJA
DANTE ALIGHIERI
ENCIKLOPEDIJSKO U BOŽANSTVENOJ KOMEDIJI
PRILIKE U ITALIJI U DANTEOVO DOBA
Ovo ću spomenuti zato jer smatram da je bitno utjecalo na Dantea i njegovo stvaralaštvo.
Krajem 13. i početkom 14.stoljeća, Italija je bila podijeljena na gradove koji su stalno međusobno vodili borbe. Dvije glavne struje bile su gvelfi i gibelini.
Gvelfi su bili pristaše pape, koji je htio povećati svoju svjetovnu vlast, a gibelini su bili pristaše njemačkih careva Hohenstauovaca. Najvažniji gradovi-države bili su Venecija, Milano i Firenca. Posljednja je bila i Danteov rodni grad, bila je središnja u pokrajni Toskani i u stalnom sukobu sa susjednim manjim gradovima poput Siene, Arezza, Pise i Lucce. Spominjane sukobe, Dante je unio i u svoje djelo. Osim tih međusobnih borbi, vodile su se borbe i unutar samih gradova koji su također bili podijeljeni. Tako nam Kohan donosi priču s početka 13.stoljeća o nesretnim ljubavnicima iz Firence koji su poslužili kasnije Shakespeareu za njegovu dramu Romeo i Julija.
Naime, mladić iz obitelji Buondemonti bio je zaručen s djevojkom iz obitelji Đantrufeti, ali unatoč tome on se zaljubi u lijepu djevojku iz obitelji Donati i odluči ju oženiti.
Ali obitelj Đantrufeti koja je bila u savezu s poznatom obitelji Uberti, zbog nanesene sramote to nije mogla dopustiti , te je na dan vjenčanja ubila nesretnog mladića.. nakon toga cijela se Firenca podijelila na dva tabora, a iz tog ubojstva proizašli su brojni sukobi, ubojstva i drugi zločini. Taj sukob je poprimio ogromne razmjere, te je s vremenom postao političke naravi.
DANTEOV ŽIVOT
Dante se rodio 1265. g u Firenci, u obitelji gradskog plemstva, staroj, ali ne osobito bogatoj i utjecajnoj, ali uglednoj. S dvanaest godina otac ga je zaručio s plemićkom kćeri Gemom Donati, s kojom se u svojoj dvadesetoj godini Dante i vjenčao i uskoro dobio troje djece.
Školovanje je započeo obveznim učenjem gramatike, a zatim književnosti. Nakon Beatricine smrti studira filozofiju, pohađajući samostanske škole. Proučava Boetia, Cicerona, Tomu Akvinskog, Svetog Augustina, Svetog Franju Asiškog. Vjerojatno je 1287. boravio u Bologni i tamo studirao pravo ili retoriku.
Dante je aktivan i u javnom životu Firence. Kao vrlo mlad, sudjelovao je u bitci kod Campaldina i u opsadi pizantske tvrđave Caprone, koje spominje i u Paklu. 1295., kada je imao trideset godina, počinje sudjelovati u upravljanju gradom. U međusobnim trzavicama i borbama između Crnih i Bijelih gvelfa (čiji je pripadnik bio i Dante), Crni su pobijedili i počeli progon i pljačku Bijelih. Dante je optužen za prisvajanje javnog novca, ucjenjivanje i javno djelovanje protiv pape (zadnja optužba je jedina istinita). Osuđen je na dvije godine progonstva, a kazna je kasnije pretvorena u smrtnu.
Dante se nikad nije vratio u Firencu. Boravio je kod brojnih bogatih zaštitnika u Veroni, Padovi Bologni i drugdje. Pokušava se neko vrijeme vratiti u grad, ali u tome nije uspio i nadao se da će mu pjesnička slava koju mu donese Božanstvena komedija priskrbiti dostojan povratak, ali umire u Ravenni 1321. godine.
...

---------- KOMPLETAN RAD PREUZIMATE KLIKOM NA LINK ISPOD. ----------

Fotografija dokumenta