Pregled teksta mojrad.net

Ovo je pregled DELA TEKSTA rada na temu "Animacija ručnih lutaka". Rad ima 14 strana. Ovde je prikazano oko 500 reči izdvojenih iz rada.
Napomena: Rad koji dobjate na e-mail ne izgleda ovako, ovo je samo DEO TEKSTA izvučen iz rada, da bi se video stil pisanja. Radovi koje dobijate na e-mail su uređeni (formatirani) po svim standardima. U tekstu ispod su namerno izostavljeni pojedini segmenti.
Uputstvo o načinu preuzimanja rada možete pročitati ovde.


Универзитет у Приштини – Косовској Митровици
Учитељски факултет Призрен - Лепосавић
Семинарски рад из предмета
Сценска и луткарска уметност
Тема: Анимација ручних лутака
Професор: Студент:
Доц. др Милан Станојевић
Лепосавић, 2011.година
Садржај
Увод.......................................................................................... 1 Анимација ручних лутака................................................... 2 Анимација, уметност или техника.................................... 9 Закључак................................................................................. 11 Литература.............................................................................. 12
Увод
Постоји неколико врста лутака, као на пример: ручне лутке, лутке на штапу и марионете, које све имају округле фигуре, и пљоснате лутке позоришта сенки и минијатурних позоришта. У Енглеској је најпознатија ручна лутка. Она има чврсту главу и руке и широк отворени костим. Аниматор убаци шаку у костим. Кажипрст ставља у главу, а средњи прст и палац у руке. Стоји иза застора и држи лутке изнад. Глава и руке лутке обично су начињени од дрвета, али како је оно доста тешко, сада се понекад праве од касиране хартије (папиер-мацхе), која је веома лака и издржљива. Недостатак ручних лутака је у томе што су покрети ограничени на трзање човекових прстију и што један извођач не може извести више од два лика истовремено. Велика предност ручних лутака је у томе што се праве једноставно и брзо, лаке су и покретљиве. Добар позоришни комад за ручне лутке баца тежиште на широке једноставне ефекте, духовит дијалог или на бучну комедију.
Лутка на штапу је наставак ручне лутке, заокружена дугачка фигура коју подупиру штапови одоздо, помоћу којих се и управља. Покрети су често спори и ограничени, али контрола је потпуна и могуће је остварити веома лепе покрете руку.
Анимација ручних лутака
Рад на представи у луткарском позоришту за глумца-аниматора почиње читаћим пробама, које имају за циљ упознавање с делом, улогом, редитељевом замисли дате представе, исто као и у драмском позоришту. Рад за столом се одвија без лутака, које се за то време израђују у радионицама. Креатори лутака код нас обично се консултују само с редитељем, јер мисле да је најважнија ликовна обрада лутке у оквиру (а понекад и то забораве) редитељске идеје представе, заобилазећи при том глумце, који ту исту лутку треба да оживе. Опет, ретки су глумци који ту грешку желе да исправе својим ангажовањем, интересовањем, у процесу израде свог »инстумента«. Најбоље би било када би редитељи предлагали каква би лутка требало да буде у односу на идеју представе, креатор — у односу на ликовност сцене, а глумац — у односу на технику владања и израду лутке. Глумци су најближи извору, проналажењу нових техничких (ради изражајних) могућности. Да би дошли до нових техничких открића, они морају добро да познају класичну конструкцију разних типова лутака и при свом практичном раду да одбацују или надграђују »неудобан« део система. Изузетно је важно учествовати у конструкцији лутке, јер је технички део већ једна одредница карактера лика лутке. Дешава се да готова лутка ликовно изненади глумца, када је добије после читаћих проба, тако да он, тражећи зрно лика које јој највише одговара, мора понекад да врши корекције у интерпретацији текста или мења већ пронађену импостацију гласа, одговарајућу датом лику.
...

---------- KOMPLETAN RAD PREUZIMATE KLIKOM NA LINK ISPOD. ----------

Fotografija dokumenta