Pregled teksta mojrad.net

Ovo je pregled DELA TEKSTA rada na temu "Gepard". Rad ima 13 strana. Ovde je prikazano oko 500 reči izdvojenih iz rada.
Napomena: Rad koji dobjate na e-mail ne izgleda ovako, ovo je samo DEO TEKSTA izvučen iz rada, da bi se video stil pisanja. Radovi koje dobijate na e-mail su uređeni (formatirani) po svim standardima. U tekstu ispod su namerno izostavljeni pojedini segmenti.
Uputstvo o načinu preuzimanja rada možete pročitati ovde.


 1. Увод
TАКСОНОМИЈА
Regnum- Animalia
Filum- Chordata
Subphilum- Verterbrata
Ordo- Carnivora
Familia- Felidae
Subfamilia- Acinonixynae
Species- Acinonix jubatus
Пошто се гепард толико разликује од других мачака, традиционална систематика га уобичајено смешта у сопствену подпородицу Acinonixynae и не убраја га нити у велике мачке ни у мале мачке. У њему се гледало један посебан развој мачке, који је код гепарда конвергентном еволуцијом развио особине паса.
Нова генетичка истраживања су дошла до изненађујуће спознаје да гепард ипак није тако далеко од других мачака, и да су његови најближи сродници, с великом сигурношћу, пума и Јагуарунди. То су америчке мачке, али гепард води порекло из периода од пре 4 милиона година из Северне Америке. У плеистоцену је успео да пређе у Европу. Крајем последњег леденог доба је готово изумро, што се данас може видети на основу његове генетичке униформности. Како је у афричким и азијским степама нашао нову домовину, успео је да преживи до наших дана.
2. Опис врсте
Код неких гепарда је присутна ретка мутација шара на крзну. Гепард са већим и тамнијим тачкама је познат и као "краљ гепард". Некада се мислило да је у питању посебна подврста гепарда, али је овај став напуштено. "Краљевски гепарди" су се прегршт пута видели у дивљини, а такође су се размножавали у заточеништву.
2.1. Особине
Гепарди су животиње активне дању. Тиме углавном избегавају сусрете с лавовима, пегавим хијенама који су претежно ноћне животиње. Ако наиђу на гепарда с ловином, отму је, а и врло су велика опасност и за младунчад. Гепарди су дружељубивији од већине дугих мачака. Женке живе углавном саме, док мужјаци лутају у групама од две-три животиње (најчешће браћа из истог легла). Врло ретко се наиђе на веће групе, али никада више од 15 животиња. Мужјаци и женке се срећу само у време парења, и одмах након тога се разилазе. Подручја обележавају урином.
Гепард је сматран за најпримитивнију од свих мачака. За разлику од "правих" великих мачака, гепард може да преде приликом удисања ваздуха, али не може да риче. Супротно од тога, велике мачке могу да ричу, док су у стању да преду једино када издишу. Међутим, неки ипак гепарда сматрају за најмању велику мачку.
2.2. Размножавање
2.3. Исхрана и лов
...............................NAMERNO UKLONJEN DEO TEKSTA.................................
е мачке углавном лове ноћу, гепарди лове по дану. Обично лове или рано ујутро или предвече када није велика врућина.
Кад обори ловину, гепард јој стисне грло и угуши је, док друге велике мачке убијају угризом у леђни или вратни дио кичме. Гепард мора врло брзо јести, јер га друге звери, као хијене или леопарди, могу напасти и отети му плен који он, због своје телесне грађе није у стању да одбрани.
...

---------- KOMPLETAN RAD PREUZIMATE KLIKOM NA LINK ISPOD. ----------

Fotografija dokumenta