Pregled teksta mojrad.net

Ovo je pregled DELA TEKSTA rada na temu "Porođajne smetnje i zapreke porođaja od strane ploda". Rad ima 10 strana. Ovde je prikazano oko 500 reči izdvojenih iz rada.
Napomena: Rad koji dobjate na e-mail ne izgleda ovako, ovo je samo DEO TEKSTA izvučen iz rada, da bi se video stil pisanja. Radovi koje dobijate na e-mail su uređeni (formatirani) po svim standardima. U tekstu ispod su namerno izostavljeni pojedini segmenti.
Uputstvo o načinu preuzimanja rada možete pročitati ovde.


 REPUBLIKA SRBIJA
MATURSKI RAD
iz
porodiljstva
POROĐAJNE SMETNJE I ZAPREKE POROĐAJA
OD STRANE PLODA
Prokuplje, maj 2010.
SADRŽAJ:
*** UTICAJ GRAVIDITETA NA ORGANIZAM ŽENKE…………….str.3
*** PATOLOŠKA MNOGOPLODNOST………………………………..str.4
*** OSNOVNA ZNANJA O POROĐAJU……………………………….str.5
*** VANMATERIČNA TRUDNOĆA………..…………………………….str.6
*** SPONTANI I PONAVLJANI POBAČAJ……………………………str.7
***UVRTANJE I IZVALA MATERICE NAKON PORODA…………………str.9
***LITERATURA………………………………………………………..str.10
UTICAJ GRAVIDITETA NA ORGANIZAM ŽENKE
Graviditet ( bremenitost ) je fiziološko stanje koje zdrava ženka normalno podnosi bez većih teškoća. Uprkos tome što postavlja velike zahteve organizmu, graviditet čak deluje i pozitivno na neke životne procese. Mena procesa kod gravidne ženke je veoma intenzivna, jer za razvoj ploda ( plodova ) treba puno više energije i hranjivih materija nego kod negravidnih ženki, pa zbog toga ženke tokom graviditeta imaju pojačan apetit, što se ogleda i na njihovo gojno stanje. U prvoj polovini graviditeta, plod još ne treba mnogo hranjivih materija i u tom razdoblju organizam ženke sakuplja zalihe za drugu polovinu bremenitosti, kada se on kudikamo intenzivnije razvija i raste, a samim time su i njegove potrebe za hranjivim materijama i energijom veće. Usled povećanja telesne mase, gravidne ženke postaju mirnije i tromije, te se brže umaraju prilikom telesne aktivnosti. U kasnijem graviditetu dlaka slabije raste , pa čak i pojačano opada. Telesna temperatura gravidne ženke je nešto povišena, što je takođe posledica intenzivnijeg metabolizma. Osim povećanja intenziteta mene procesa, dolazi i do funkcionalnih promena u pojedinim organskim strukturama. Povećana je količina krvi u opticaju, kao i sposobnost njenog grušanja. Pred kraj bremenitosti raste u krvi broj belih krvnih zrnaca određenog tipa, što povećava odbrambene mogućnosti organizma prema infekcijama. Zbog pritiska materice na dijafragmu, te povećane potrebe ploda za kiseonikom, disanje postaje frekventnije. Kako materica s plodovima postaje sve veća, menja se i položaj i međusobni odnos organa u trbušnoj šupljini. Mokrenje i defeciranje postaju učestaliji. Ukoliko ženka hranom dobija dovoljno vitamina, minerala i hranjivh materija, koštani sastav ženke ne trpi nikakve štete, nego se on još bolje razvija ( posebno kosti karlice ) Isto tako se , naročito u drugoj polovini bremenitosti, intenzivno razvija i mlečna žlezda. Sve dosad navedeno vredi za organizam zdrave i pravilno hranjene ženke. Nepravilna ishrana i držanje ili razne bolesti, negativno utiču na tok graviditeta i na razvoj ploda, kao i na životnu sposobnost i vitalnost mladunčeta, a to može rezultirati pobačajem, preranim porodom, mrtvorođenošću, avitalnom mladunčadi , te ozbiljnim poremećajima zdravlja ženke ili njenim uginućem.
Porođajni stres
Porođaj je za majku fizički i psihički stres. Taj stres može biti normalan, bez vegetativnih posledica, EUSTRES u prilici kad egzogene stresne situacije nisu prejake, a njezine odbrambene sposobnosti normalne. Ako egzogeni stres dolazi zbog nepravilnog odravanja bremenitosti ili nekih trauma tokom tog perioda i endogeni stres do kojeg dođe zbog različitih patološkim situacija ili čak bolesnih ženki DISTRES, može doći do značajnih smetnji u toku porođaja.
...

---------- KOMPLETAN RAD PREUZIMATE KLIKOM NA LINK ISPOD. ----------

Fotografija dokumenta