Pregled teksta mojrad.net

Ovo je pregled DELA TEKSTA rada na temu "Pablo picasso". Rad ima 13 strana. Ovde je prikazano oko 500 reči izdvojenih iz rada.
Napomena: Rad koji dobjate na e-mail ne izgleda ovako, ovo je samo DEO TEKSTA izvučen iz rada, da bi se video stil pisanja. Radovi koje dobijate na e-mail su uređeni (formatirani) po svim standardima. U tekstu ispod su namerno izostavljeni pojedini segmenti.
Uputstvo o načinu preuzimanja rada možete pročitati ovde.


Univerzitet u Tuzli
Filozofski fakultet
Razredna nastava
Seminarski rad iz Likovne kulture II
Tuzla,2010.
Uvod:
Biografija
Reklo bi se da je samo slijedio očeva uputstva i upravo naslikao golubije nožice. Ali, on ih je učinio tako stvarnim da mu je otac predao svoj slikarski pribor, priznavši da je mali Pablo postao zreo slikar. Pikasov otac je odlučio da podredi svoje umjetničke ambicije sinu, dovodeći mu modele i podržavajući ga u ostvarenju njegove prve izložbe kada je imao samo 13 godina.
U četrnaestoj godini, skoro bez ikakvog formalnog obrazovanja, ispunio je sve zahtjeve cijenjene akademije. Već 1897. godine njegova slava u Španiji je išla u prilog očekivanjima porodice, pošto je te godine njegova slika Nauka i milosrđe, za koju je njegov otac bio model doktora, dobila počasnu nagradu u Madridu na izložbi Kraljevske akademije San Fernando.
U oktobru 1900. godine odlazi u Francusku koju je smatrao mnogo liberalnijom zemljom. Ali ni tamo mu ne cvjetaju ruže. Ogromnu energiju ulaže u rad. Poznato je da je stotine njegovih crteža završilo u vatri, jer nije imao čime da se ogrije u hladnim danima.
Ovaj težak period ga je naučio da osim talenta mora da savlada i marketinške vještine, te da plasira sebe i svoju umjetnost kako bi preživio.
Pikaso je bio jedan od rijetkih slikara tog vremena koji je uspio da se obogati za života. Prilagodljivost okruženju i svijest da tržište zahtijeva stalne promjene dovela ga je do toga. Njegov život nije bio lak, ali je uspio da dosegne svjetsku slavu. U tome mu je pomogla i Gernika, jedna od najčuvenijih slika 20. vijeka. Ne samo zbog toga što je izuzetno likovno djelo već što je izraziti lični stav protiv fašističke vladavine generala Franka. Ovo njegovo najčuvenije djelo ogromnog formata svojevrsna je metafora zla i stradanja nedužnih. Psiholozi su, baveći se analizom ovog djela, tvrdili da ga je mogla naslikati jedino osoba poremećene psihe.
Pikaso se ženio dva puta i imao je mnogo ljubavnica. Imao je četvero djece. Posljednje dijete, Paloma, bila je rođena kada je on imao 68 godina. Nepopravljivog ženskaroša su žene napuštale, po pravilu, slomljenog srca nakon što bi jednu ljubavnicu zamijenio drugom. Za njega se znalo da je bio beskrupulozan prema ženama, a one su ga ipak jako voljele neke od njih su:
Fernanda Olivije. Bila je Pikasova prva ljubav, sa njom je bio tokom svog ružičastog perioda i na početku kubizma. Nakon što ju je upoznao, umjetnik je pokazao značajnu promjenu u slikarskom stilu. Vjeruje se da je njen uticaj bio očigledan na većini tadašnjih ženskih aktova.
...

---------- KOMPLETAN RAD PREUZIMATE KLIKOM NA LINK ISPOD. ----------

Fotografija dokumenta