Pregled teksta mojrad.net

Ovo je pregled DELA TEKSTA rada na temu "Galerija Milene Pavlović Barilli Požarevac". Rad ima 18 strana. Ovde je prikazano oko 500 reči izdvojenih iz rada.
Napomena: Rad koji dobjate na e-mail ne izgleda ovako, ovo je samo DEO TEKSTA izvučen iz rada, da bi se video stil pisanja. Radovi koje dobijate na e-mail su uređeni (formatirani) po svim standardima. U tekstu ispod su namerno izostavljeni pojedini segmenti.
Uputstvo o načinu preuzimanja rada možete pročitati ovde.


Univerzitet u Novom Sadu Prirodno matematički fakultet Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo Novi Sad
GALERIJA MILENE PAVLOVIĆ BARILLI POŽAREVAC
SEMINARSKI RAD
Novi Sad, decembar 2005.
SADRŽAJ:
Uvod ...................................................................................................................... 1 Definisanje turističkog prostora ............................................................................ 4 Odabir metoda turističke valorizacije ................................................................... 6 Odabir elemenata turističke valorizacije i njihovo objašnjenje ............................ 7 Postupak turističke valorizacije............................................................................. 9 Rezultati turističke valorizacije........................................................................... 10 Namena prostora i njegovo uređenje................................................................... 12 Mogućnost turističke prezentacije....................................................................... 14 Zaključak ............................................................................................................. 15 Literatura ............................................................................................................. 16
I
UVOD
1
2
Slikarsko obrazovanje dobila je najpre u beogradskoj Umetničkoj školi (19221926), a kasnije je studije nastavila iu Minhenu, na Blocherer Bossgadt, Knirr Schule i Akademije der Bildenden Khniste (1926-1928). Najznačajniji deo Mileninog umetničkog opusa nastao je van granica Jugoslavije, odakle je Milena otišla u rano proleće 1930. godine. Skoro čitavu jednu deceniju ona je svojim životom i radom bila vezana za zapadno-evropske umetničke metropole – London, Pariz i Rim, gde se družila i izlagala sa najistaknutijim predstavnicima evropske umetničke avangarde. U samo predvečerje izbijanja II svetskog rata – avgusta 1939. godine, Milena je otputovala za Njujork, gde je ostala sve do svoje smrti. Pored rada na čistoj umetnosti, Milena je u SAD bila angažovana i na komercijalnom dizajnu – pre svega kao ilustrator najuglednijih američkih modnih žurnala i časopisa za uređenje enterijera i eksterijera (Vogue, Town and Country, Sharm, Glamour, Harpes Bazzar). Sarađivala je i sa kompozitorom Gian Carlom Menotijem, za čiji je balet Sebastian radila kostime (1944). Izlagala je samostalno u Beogradu (1928), Požarevcu (1929), Londonu (1931), Parizu (1932. i 1938), Rimu (1932. i 1937), Fitenci (1933), Njujorku (1940. i 1943) i Vašingtonu ( 1943). Preminula je u Njujorku, 6. marta 1945. godine. Urna sa Mileninim pepelom pohranjena je 5. avgusta 1949. godine na nekatoličkom groblju u kompleksu parka "Testaccio" u Rimu, gde su joj kasnije sahranjeni i roditelji otac, Bruno (1880-1952) i majka, Danica (1883-1965).
3
DEFINISANJE TURISTIČKOG PROSTORA
...............................NAMERNO UKLONJEN DEO TEKSTA.................................
4
mogućnost posetiocima da razgledajući njene slike upoznaju ovu izuzetnu ženu, slikara između 2 rata, jednu od najinteresantnijih ličnosti umetničke Evrope toga perioda. Njena dela su izlagana na kolektivnim izložbama u Italiji, Finskoj, Švedskoj i Mađarskoj. U svom fodnu Galerija danas ima 894 umetnička rada Milene P. Barilli (136 ulja, 51 pastel, 286 tempera i akvarela, 6 grafika i 615 crteža. Osim toga, Galerija poseduje i zbirku Mileninih dečjih radova (581) porodične i Milenine lične predmete, nameštaj, Mileninu ličnu biblioteku, ambijent u kome se rodila, odrasla, u koji se vraćala iz svetskih metropola. Pisala je iz Njujorka, "Nebo nigde nije toliko lepo, kao što je nebo nad mojim dvorištem u Požarevcu". Na Mileninim slikama uglavnom se pojavljuje jedno lice, lice same umetnice, ovalnog, mirnog i po malo misterioznog izraza. Milena je bila lepa, a njene slike su ličile na nju. Galerija je stecište, ne smo najvećih likovnih stvaralaca, već i turista koji u velikom broju svake godine posete ovo čarobno carstvo slika, posebno za vreme održavanja Bijenala "U svetlosti Milene" – likovne manifestacije koja okuplja učesnike iz cele zemlje i inostranstva iz onih disciplina koje su bile zastupljene u Mileninoj umetnosti – slikarstvo, crtež, kostimografija, scenografija. Galerija je i svojevrstan dokumentaciono-informacioni centar koji sadrži bogat arhivski, dokumentarni, bibliografski, publicistički, foto, filmski i video-materijal koji se odnosi ne samo na Milenino stvaralaštvo, već i na život i delo njenih roditelja.
...

---------- KOMPLETAN RAD PREUZIMATE KLIKOM NA LINK ISPOD. ----------

Fotografija dokumenta