Pregled teksta mojrad.net

Ovo je pregled DELA TEKSTA rada na temu "Filozofija sporta". Rad ima 15 strana. Ovde je prikazano oko 500 reči izdvojenih iz rada.
Napomena: Rad koji dobjate na e-mail ne izgleda ovako, ovo je samo DEO TEKSTA izvučen iz rada, da bi se video stil pisanja. Radovi koje dobijate na e-mail su uređeni (formatirani) po svim standardima. U tekstu ispod su namerno izostavljeni pojedini segmenti.
Uputstvo o načinu preuzimanja rada možete pročitati ovde.


UNIVERZITET U BANJALUCI
FILOZOFIJA SPORTA
(seminarski rad)
Mart, 2009.
Sadržaj:
Filozofska teorija sporta
Psihologija sporta je psihologijska disciplina koja primijenjuje psihološke zakone u sportu i fizičkoj aktivnosti na svim nivoima ravojnih fizičkih sposobnosti.Kao takva pljenila je pažnju i interes psihologa kako u samom fokusu psihologije na sportske aktivnosti tako i na psihološke metode.
Psihologija sporta uživa nešto duži historijski period u Europi posebno u istočnoj Europi.Svijetlo dana ugledala je u SAD -u gdje je interes za njen akademski i aplikativni razvoj rastao tokom posljednjih 30-ak godina. Duži period psihologija sporta se bazirala samo na istraživačkom radu.Tek posljednjih godina praktična učinkovitost psihologije sporta je prerasla u maksimiziranje sportske performance i djelovanja na kliničke probleme u sportu. Entuzijastični sportski djelatnici kako su ekspanzivno djelovali na psihologiju sporta tako su unjeli i mnoge konfuzije.
Prije 30-ak godina tačnije 1982. godine članovi američke psiholoske aspcijecije (APA) formirali su grupu usmjerenih interesa na psihologiju sporta.Odjeljenje sportske medicine u olimpijskom komitetu SAD-a registriralo je grupu članova tako da su mogli djelovati na edukativnom, istraživačkom i klinčkom aspektu psihologije sporta.Američki koleđ sportske medicine je zahtjevala od svojih članova da budu dobro pozicionirani u svojim organizacijama iako nije bilo nužno dodatno znanje iz različitih uskopovezanih znanstvenih područja kao što su zdravlje, fizička edukacija, sportska medicina i sportska nauka.
Društvo sportskih psihologa sjeverne Amerike (NASPSPA) osnovano 1966., nije zahtjevalo od svojih članova dodatnu specijalizaciju i edukaciju tako da nije moglo ustanoviti ko su od članova sportski psiholozi, a također nije bilo u mogućnosti preporučiti članove sopstvenog društva da se drže pravilaAPA-e (Američka psihološka asocijacija) za testiranja, istraživanja i intervencija kliničke psihologije .
Istorijski pregled kaže da psihologija sporta vuče svoje korijene iz motoričkog učenja i motoričkih performansi.Nešto prije 1920 godine nekoliko osoba je sprovelo sporadično istraživanje. Cilj istraživanja pretendirao je pokazati utjecaj psiholoških varijabli na motoričke performanse.Prva poznata publikacija je bila u USA i ukazivala je na ulogu publike u natjecateljskom biciklizmu (Tripplett 1898).Coleman Griffith, psiholog univerziteta u Illinois 1918. je komparirao vremena reakcije igrača amrečkog fudbala i košarkaša.Ovo je definidivno posijalo sijeme sportske psihologije za buduće naraštaje.U tom periodu vršila su se istraživanja separirano u različitim zemljama-značajne zemlje su bile Sovjetski Savez, Njemačka i Japan.
Između 1920-1940 istraživanja u psihologiji sporta su za nekolicinu istraživača postala uža specijalnost.Coleman Griffith (1893-1966) kao otac psihologije sporta u svojoj zemlji organizirao i vodio je prvi laboratorij za psihologiju sporta.Njegove studije i istraživanja bile su fokusirane na učenje, psihomotorne vještine i varijable osobina ličnosti.On je razvio test mentalne budnosti za sportaše i teoriju koja ukazuje na ulogu motivacijeu sportu bazirana na iskustvima trenera američkog fudbala.On je osnovao prvi studij psihologije sporta u USA, i bio supervizor prve doktorske dizertacije u ovom području psihologije 1930-ih.Objavio je dvije knjige; treća nije bila dovršena(Kroll and Lewis 1970.,Geron 1982.).
...

---------- KOMPLETAN RAD PREUZIMATE KLIKOM NA LINK ISPOD. ----------

Fotografija dokumenta