Pregled teksta mojrad.net

Ovo je pregled DELA TEKSTA rada na temu "Gepard". Rad ima 12 strana. Ovde je prikazano oko 500 reči izdvojenih iz rada.
Napomena: Rad koji dobjate na e-mail ne izgleda ovako, ovo je samo DEO TEKSTA izvučen iz rada, da bi se video stil pisanja. Radovi koje dobijate na e-mail su uređeni (formatirani) po svim standardima. U tekstu ispod su namerno izostavljeni pojedini segmenti.
Uputstvo o načinu preuzimanja rada možete pročitati ovde.


Fakultet Veterinarske Medicine Beograd
Gepard
Sadržaj:
Taksonomija..................................................3. Odlike mačaka (Felidae)..............................4. Osnovne karakteristike vrste.......................5. Stanište...........................................................6. Lov i ishrana.................................................7. Socijalni život i razmnožavanje..................8. Neprijatelji....................................................9. Zanimljivosti...............................................10. Zaključak.....................................................11.
-2-
TAKSONOMIJA
-3-
Odlike mačaka (Felidae)
Na prvi pogled nemoguće je a ne zapaziti ogromnu snagu koja ih ni na koji način ne sprečava da poseduju neverovatnu spretnost, brzinu a iznad svega preciznost. Za potrebe lova priroda ih je obdarila kandžama (koje sve mačke osim geparda mogu da uvuku i na taj način sačuvaju oštrinu), izrazito snažnom glavom naoružanom moćnim čeljustima u kojima dominiraju očnjaci kao i kod ostalih mesojeda. Možda i najveća prednost koju poseduju jeste noćni vid, pomoću kog i noću vide jednako dobro. Nakon svega nameće se zaključak da su mačke nesumljivo najsavrćeniji lovci u svetu predatora.
-4-
Osnovne karakteristike vrste
Najbrža kopnena životinja. Telo je pokriveno krznom žućkaste boje (boja savane) sa crnim tufnama. Na glavi se primećuju trag crne boje, koji kreće iz medijalnog ugla oka i podseća na trag suze. Tako e ima jako široke nozdrve (kasnije ću objasniti zašto). Visoki su oko 70cm, noge duge i tanke, a kanjdže mogu samo delimično da uvuku. Vešti lovci koji love noću ili u ranim jutarnjim časovima
-5-
Stanište
Gepardi nastanjuju uglavnom centralni deo Afrike sa velikim prostranim livadama visokih trava (savanama), mada se mogu naci i u ostalim delovima afrike kao i u nekim oblastima u Aziji...
-6-
Lov i ishrana
Gepardi se s’obzirom na svoju veličinu ne hrane prevelikim plenom, pa tako love uglavnom antilope, gnuove i eventualno zebre, koje su ustanju da savladaju samo veoma snažni, krupni i zdravi mužijaci. Lov počinje dugim i mukotrpnim šunjanjem, gde do izražaja dolazi strpljenje iskusnijih jedinki. Kada gepard oceni da je dovoljno blizu “mete”, baca se u trk, kada može da dostogne brzinu i do 120 km/h. Ovako je ustanju da trči svega nekoliko stotina metara, kada zbog pregrevanja mora da odmori, i kasnije pokusa ponovo. Radi što boljeg rashla ivanja imaju jako široku nosnu pečurku. Kada sustigne žrtvu, prednjim sapama saplice plen i ujedom, za dušnik, ga usmrćuje. Uglavnom love sami mada se dešava da se udruže dva mužijaka, obavezno iz istog legla, i time povecaju uspesnos napada.
-7-
Socijalni život i razmnožavanje
Kad nije sezona parenja, gepardi uglavnom žive samotnjačkim životom. O mladuncima se stara majka, i uči ih veštinama preživljavanja oko 9 meseci. Uči ih lovu donoseći živ plen, koji oni imaju zadatak da ubiju. Na taj način se postepeno osamostaljuju, vremenom i sami kraću u lov i tada bivaju odbačeni od majke. Nekada se dva mužijaka iz istog legla udružuju i tako lakše prebro avaju tu prvu godinu samostalnog života. Kada su siti, veći deo dana provode ležeći u hladu nekog drveta. Svaki mužijak ima svoju teritoriju, mada nisu preterano teritorijalni.
...

---------- KOMPLETAN RAD PREUZIMATE KLIKOM NA LINK ISPOD. ----------

Fotografija dokumenta