Pregled teksta mojrad.net

Ovo je pregled DELA TEKSTA rada na temu "Internet telefonija". Rad ima 20 strana. Ovde je prikazano oko 500 reči izdvojenih iz rada.
Napomena: Rad koji dobjate na e-mail ne izgleda ovako, ovo je samo DEO TEKSTA izvučen iz rada, da bi se video stil pisanja. Radovi koje dobijate na e-mail su uređeni (formatirani) po svim standardima. U tekstu ispod su namerno izostavljeni pojedini segmenti.
Uputstvo o načinu preuzimanja rada možete pročitati ovde.


FAKULTET ELEKTROTEHNIKE I RAČUNARSTVA
Zavod za primjenjenu matematiku
Seminarski rad iz kolegija
Ergonomija računalne i programske opreme
INTERNET TELEFONIJA
Duje Malenica
Zagreb, lipanj 2005.
SADRŽAJ:
UVOD
Upišete li termin VoIP u pretraživač Google, ponudit će vam se otprilike 15.100.000 dokumenata. Previše čak i za zagrižene pobornike mrežnih tehnologija koji bi željeli saznati nešto više o VoIP-u, odnosno pojednostavljeno rečeno Internet telefoniji.
Popularnost našeg svakodnevnog "Halo..." teško je zamijeniti bilo čime, pa je stoga trebalo izmisliti način kako obaviti klasični telefonski razgovor, iskoristiti za to Internet i zaobići telekome bez kojih bi nam život bio nezamisliv, a koje milijuni korisnika širom svijeta mrze iz dna duše. Odgovor na ovaj zahtjev stigao je u obliku protokola H 323 ili u prijevodu, načina na koji se govor prenosi putem Interneta.
Iako manjkav i u današnjim tehničkim okolnostima prepun nedostataka, ovaj protokol predstavlja okosnicu industrije koja raste i razvija se nevjerojatnom brzinom, te počinje predstavljati opasnu prijetnju ranije spomenutim omrznutim telekomima. Kako smo svjedoci da virtualni svijet sve više zamjenjuje onaj stvarni, tako je i za Internet telefoniju potrebno vrlo malo žica. Taj, metaforički rečeno "višak kablova" pretvorio se u tešku krizu svjetskih telekoma koju oni rješavaju radikalnim i bolnim rezovima te sve više uviđaju da se borba s vjetrenjačama ne isplati.  Sveprisutni Internet postao je stvarnost čak i za najveće na tržištu te postaje sastavni dio njihovog poslovanja a time i VoIP stiče ne samo pravo građanstva nego postaje jedan od vrlo bitnih čimbenika u tržišnoj utakmici 21. stoljeća.
Da bismo nešto u životu prihvatili bez otpora potrebno je da to razumijemo. Pogotovo kada su u pitanju nove tehnologije. Stoga svrha ovog seminara nije kompleksna analiza tehničkih mogućnosti telefoniranja preko Interneta ni analiza svjetskih kretanja na telekomunikacijskom tržištu već pojašnjavanje smisla korištenja VoIP-a i jednostavnosti njegovog korištenja jer u nas neobaviještenost još uvijek predstavlja glavnu zapreku masovnijoj uporabi ove tehnologije.
INTERNET TELEFONIJA
Internet telefonija je vid komunikacije koji se održava putem Interneta uz korištenje klasičnih telefonskih linija.
Za korištenje internet telefonije postoje određeni software-ski i hardware-ski zahtjevi. Ta tehnologija svakim danom postaje sve dostupnija korisnicima diljem svijeta. Pod Internet telefonijom podrazumijevaju se aplikacije rađene za prijenos govora preko Interneta do bilo kojeg mjesta na svijetu. Danas Internet telefonija predstavlja najjeftiniji način komuniciranja sa svijetom, ali zbog svojih zasad ograničenih mogućnosti i nije toliko popularna koliko popularna može biti..
Protokolom H 323 se, na neki način, definicija Internet telefonije standardizira, ali postoje više načina ostvarivanja veze između dva ili više sudionika u komunikaciji. Iako, je sama ideja Internet telefonije obuhvaćala zamisao bez sudjelovanja operatera koji se bave već sličnim djelatnostima, oni su ponudili i svoja rješenja. Postoje i softverska rješenja koja se direktno instaliraju na računalo i sa dovoljno brzom vezom omogućuju Internet telefoniranje.
...

---------- KOMPLETAN RAD PREUZIMATE KLIKOM NA LINK ISPOD. ----------

Fotografija dokumenta