Pregled teksta mojrad.net

Ovo je pregled DELA TEKSTA rada na temu "Digitalni kameri sporedba (makedonski)". Rad ima 9 strana. Ovde je prikazano oko 500 reči izdvojenih iz rada.
Napomena: Rad koji dobjate na e-mail ne izgleda ovako, ovo je samo DEO TEKSTA izvučen iz rada, da bi se video stil pisanja. Radovi koje dobijate na e-mail su uređeni (formatirani) po svim standardima. U tekstu ispod su namerno izostavljeni pojedini segmenti.
Uputstvo o načinu preuzimanja rada možete pročitati ovde.СУГС “Владо Тасевски“-Скопје
Тема:
Дигитални Камери
Sony DCR-SR100 Canon XL1s Sony HDV 1080i
Изработил: Ментор:
Недин Аметовски Јасна Домазетовска
Општо:
Камерата е електронски уред кој служи за снимање на видео и аудио запис.Првите камери биле произведени од компаниите како JVC,SONY и KODAK и користеле аналогна видео касета.Додека во 1990-те години снимањето на видео касета било нормално со тек на времето во 2000-те години видео касетите застаруваат и почнуваат да се користат оптичките дискови,тврдите дискови и мемориски картички.
Камерите имаат 3 основни компоненти: Леќи,сензор и снимач.Леќите ја фокусираат светлината во сензорот.Сензорот(најчесто CCDили CMOS сензор на поновите камери) ја конвертираат светлината во електричен видео сигнал.За на крај видео сигнал да биде сниман на оптички уред,касета или слично.
Камерите најчесто се класифицираат по нивниот медиум за складирање:VHS,Betamax,Video8 се примери од постарите камери кои го снимаат видео сигналот во аналогна форма.Новите камери користат Digital8,miniDV,DVD,тврд диск или флеш мемории,кои го складираат видео сигналот во дигитална форма.
Некои камери го снимаат видеото на флеш мемории,мали тврди дискови дискови или ДВД медиуми користејќи ѓи MPEG-1, MPEG -2 или MPEG -4 форматите,За овие формати треба дополнително процесирање на сликите што може да предизвика губење на одредени слики од видео записот.
Sony DCR-SR100
Оваа камера содржи 30ГБ тврдиск кој може да ги зачува сите ваши високо квалитетни видеа и слики.Исто така лесно може да се поврзе со компјутер преку УСБ или Firewire со што можете да ги искористите 3-те мегапиксела како дигитална камера или web камера.Исто така можете да ги донесете вашите домашни видеа во живот со 5.1 каналното снимање на звук.
Оваа камера содржи 3 мегапикселен CCD сензор со 2048К (ефективни) пиксели и до 530 линии за хоризонтална резолуција.Камерата има 10 пати оптички зум и 120 пати дигитален зум .Дигиталниот зум ни помага да зумираме и до големи далечини без да имаме заматена слика и без дисторзија како што е на другите камери од овој тип.
Леќите на оваа камера се со професионален квалитет : Carl Zeiss Vario-Sonnar Леќи.Овие леќи имаат посебна повеќеслојна оптика што ни придонесува за подобар контраст на сликата и за подобра сатурација.
DCR-SP100 камерата звукот го снима во Dolby Digital 5,1 канален сараунд систем со ектерен микрофон.Исто така на камерата имаме 2.7 инчен екран кој работи на допир и кој има ефективни 123К пиксели.Дисплејот работи во 16:9 форматот на слика и има можност да се ротира за 270 степени.
Камерата исто така можеме да ја користиме и како дигитален фотоапарат од 3 мегапиксела со кои можеме да сликаме слики со резолуција од 2016*1512 дирекно на 30гб тврд диск со кој можеме подоцна да ги префрлиме на компјутер.Стабилизаторот на слика ни е посебна верзија од типот на SteadyShot кој ја стабилизира сликата и при мрдања и вибрации од поголем тип.
...

---------- KOMPLETAN RAD PREUZIMATE KLIKOM NA LINK ISPOD. ----------

Fotografija dokumenta