Pregled teksta mojrad.net

Ovo je pregled DELA TEKSTA rada na temu "Lečenje steriliteta žene, metode ispitivanja i uzroci ". Rad ima 15 strana. Ovde je prikazano oko 500 reči izdvojenih iz rada.
Napomena: Rad koji dobjate na e-mail ne izgleda ovako, ovo je samo DEO TEKSTA izvučen iz rada, da bi se video stil pisanja. Radovi koje dobijate na e-mail su uređeni (formatirani) po svim standardima. U tekstu ispod su namerno izostavljeni pojedini segmenti.
Uputstvo o načinu preuzimanja rada možete pročitati ovde.


Visoka Zdravstvena Škola Strukovnih Studija Beograd
Strukovna Medicinska Sestra II godina
SEMINARSKI RAD IZ ZDRAVSTVENE NEGE U GINEKOLOGIJI I AKUŠERSTVU
Tema: LEČENJE STERILITETA ŽENE, METODE ISPITIVANJA I UZROCI
VIDA B. ŽIVANOVIĆ Grupa: VII grupa
Beograd Novembar 2008
NEPLODNOST (STERILITET)
▪ NEPLODNOST je veoma važan medicinski i socijalni problem, iako sa demografskog i ekonomskog aspekta svakako nije i najznačajniji problem humane reprodukcije. Precizno govoreći sterilnim pacijentom se smatra onaj par koji ne može da postigne trudnoću bez medicinske pomoći. Realno, nekoliko pacijenata je totalno sterilno, a mnogi su „ subfertilni“ ,u smislu da su im redukovane šanse da postignu trudnoću. Regularno se pod sterilnim smatraju oni parovi koji u toku od godinu dana normalnih seksualnih odnosa nisu postigli trudnoću (bez korišćenja kontracepcija).
▪ Razumevanje, traženje uzroka i lečenje neplodnosti ima, zajedno sa kontracepcijom i namernim pobačajima, izuzetno dugu istoriju, a za saznanja o spontanim pobačajima i prevremenim porođajima može se reći da uglavnom pripadaju novijoj istoriji.
» Učestalost neplodnosti
▪ Učestalost neplodnosti se u različitim oblastima sveta, pa i jedne iste države, među rasnim, socijalnim, religioznim i drugim grupama, značajno razlikuje.
▪ Učestalost neplodnosti U NAŠOJ SREDINI JE OKO 15% .
▪ Iako je neplodnost veoma dugo pripisivana isključivo ženi, 1934. je prvi put naučno ravnopravno dokazano učešće muškarca u etiologiji neplodnosti. Oko 30-45% uzroka neplodnosti moguće je pripisati ženi, 30-40% muškarcu, dok je10-20% uzrola neplodnosti neobjašnjivo.
» UZROCI NEPLODNOSTI KOD ŽENE:
1.Oštećenje ili neprohodnost jajovoda. Najčešće nastaje kao posledica zapaljenja jajovoda( salpingitis). Najčešći izazivač je Hlamidija, bakterija koja se prenosi seksualnim putemi čija infekcija može proći neprimećeno,bez bola i povišene temperature Oštećenje jajovoda može da spreči oplpđenu jajnu ćeliju ćeliju da dođe do materice i može doći do vanmaterične oplodnje. Ako je neprohodnost potpuna sprečava se prolaz spermatozoida do jajne ćelije i samim tim oplođenje.
2. Endometrioza. Ako se tkivo materice nađe i van materice i time remeti rad jajnika i materice i smanjuje prohodnost jajovoda. Ovo dovodi do toga da oni rastu i krvare u skladu sa menstrualnim ciklusom uzrokujući zapaljenje i stvaranje ožiljaka. Kod žena sa endometriozom često se javlja sterilitet i bol u maloj karlici.
3. Poremećaj ovulacije. Čak i mali poremećaji u hormonima koji dovode do ovulacije(LH, FSH) mogu dovesti do smanjene plodnosti i steriliteta. Najčešće nastaje u slučajevima povreda glave, tumora, preteranog fizičkog vežbanja ili izgladnjivanja.
4. Povišen nivo prolaktina. Prolaktin je hormon koji stimuliše stvaranje mleka. Visok nivo prolaktina kod žena koje nisu trudne ili dojilja može poremetiti ovulaciju.
5. Policistični jajnici (PCOS) nastaju kada telo proizvodi suviše androgenih hormona koji takođe utiču na ovulaciju.
...

---------- KOMPLETAN RAD PREUZIMATE KLIKOM NA LINK ISPOD. ----------

Fotografija dokumenta