Pregled teksta mojrad.net

Ovo je pregled DELA TEKSTA rada na temu "Astrologija u lečenju i hipoteza abiogeneze". Rad ima 14 strana. Ovde je prikazano oko 500 reči izdvojenih iz rada.
Napomena: Rad koji dobjate na e-mail ne izgleda ovako, ovo je samo DEO TEKSTA izvučen iz rada, da bi se video stil pisanja. Radovi koje dobijate na e-mail su uređeni (formatirani) po svim standardima. U tekstu ispod su namerno izostavljeni pojedini segmenti.
Uputstvo o načinu preuzimanja rada možete pročitati ovde.


Nema opšteg slaganja u odgovoru na pitanje kada je uspostavljena veza izmedju astrologije i medicine. Pronalazimo je već u periodima praistorije. Okultisti polaze od legende o Atlantidi. Oni se drze tvrdnje kako su sveštenici, lekari izgubljenog kontinenta lečili sve bolesti, u osnovi, kao neslaganja izmedu ljudskog tela i vanzemaljskih uticaja
Vecina istoricara drzi da pocetak astroloske medicine treba traziti kod starih Haldejaca (Mesopotamija) koji su prvi sistematski proucavali zvezde i planete, i vodili tačne beleške o njihovim kretanjima. Ovi rani mesopotamski naučnici su takode otpočeli sa posmatranjem medusobnih veza izmedu konfiguracije nebeskih tela i pojave razlicitih bolesti, kako kod pojedinaca, tako i u slucajevima nacionalnih epidemija
Svaka planeta se identifikovala sa odredenim travama, koje su se u odredjeno vreme skupljale i bile koriscene kao lekovi za oboljenja, vezana za planete koje su im bile pripisane kao vladaoci.
Medju tablicama ispisanim klinastim pismom, u kolekciji Konjundžik u Britanskom muzeju, koja datira iz vremena asirskog kralja Asurbanipala (669-628. p.n.e.) nalazi se nekoliko onih na kojima se raspravljalo o medicinskoj astrologiji.
Iz njih mozemo ponesto nauciti o vestini astro-dijagnoze, kako su je praktikovali u tim dalekim vremenima:
“Ako se Merkur uzvisi petnaestog dana u mesecu, mnoge će se smrti desiti”
“Ako bude pomracenje za vreme jutarnjeg bdenja i potraje dok god i bdenje, dok vetar duva sa severa, oni sto su bolesni u Akadu, ozdravice.”
“Ako se Venera priblizi sazvezdu Raka, trudne zene ce svoj plod dobro roditi.”
Neki natpisi ticu se veterine, sto je bilo od izuzetnog znacaja u poljoprivrednim sredinama.
U Egiptu, cak i pre Prve dinastije, astrologija, medicina i religija bile su objedinjene. Egipatski lekari, najsposobniji medicinari Starog sveta, koristili su astrologiju pri dijagnosticiranju bolesti svojih pacijenata. Zatim su prepisivali lekovito bilje, ili, ukoliko je bilo nužno, hirurški zahvat prema nebeskoj projekciji.
Iz Mesopotamije i Egipta, “haldejska nauka” - uključujuci medicinsku astrologiju – raširila se znanim svetom tog vremena. Svoj najveći i završni razvoj dosegla je u helenistickoj kulturi, gde ju je grcki genij razvio i pročistio u precizan sistem, koji je do danas ostao skoro nepromenjen
Upotreba planetarnih podataka, u vestinama lečenja, siroko je prihvacena medju mnoštvom znacajnih lekara klasicnog sveta.
Hipokrat (460-377.p.n.e.), poznat kao otac medicine, je i sam duboko proučavao astrologiju, čak je i svoje ucenike podsticao da to cine, govorio je da “čoveka koji ne poznaje astrologiju treba pre smatrati budalom nego lekarem”. On je bio prvi lekar koji je koristio astrološke podatke, kako bi utvrdio krize u razvoju bolesti
U Corpus Hipocraticum – glavnom delu rane grčke medicine, nalazimo sledeci pasus:
“Pažnja se mora poklanjati usponu zvezda, narocito Sirijusa, kao i Arkturusa, pa zatim zalasku Plejada, posto mnoge bolesti dosezu kriznu tacku u ovim periodima.”
...

---------- KOMPLETAN RAD PREUZIMATE KLIKOM NA LINK ISPOD. ----------

Fotografija dokumenta