Pregled teksta mojrad.net

Ovo je pregled DELA TEKSTA rada na temu "Bogovi i mitološka bića". Rad ima 8 strana. Ovde je prikazano oko 500 reči izdvojenih iz rada.
Napomena: Rad koji dobjate na e-mail ne izgleda ovako, ovo je samo DEO TEKSTA izvučen iz rada, da bi se video stil pisanja. Radovi koje dobijate na e-mail su uređeni (formatirani) po svim standardima. U tekstu ispod su namerno izostavljeni pojedini segmenti.
Uputstvo o načinu preuzimanja rada možete pročitati ovde.


U Grckoj I Rimskoj I Rimskoj mitologiji nisu postojale skoro nikakve razlike izmedju nihovih bogova, mitoloskih bica itd…
Zato sto su Rimljani preuzeli u potpunosti Grcku mitologiju . preuzeli su je na taj nacin sto su grckim bogovima promenili imena , cak su I uloge
I kod Grckih I kod Rimskih bogova bile skoro potpuno iste.
Postojali su bogovi koji su imali razlicite moci I bogovi koji su vladali nekim svetom ili nekom prirodnom pojavom(npr.kralj podzemnog sveta I bog neba koji je slao munje I gromove na zemlju.)Po tim bogovima se nazivaju neke planete.
Prikaz Grckih I Rimskih bogva I njihova uloga.
GRCKI
BOGOVI RIMSKI
BOGOVI ULOGA Zevs Jupiter Kralj bogova, bog neba i gromovnik Posejdon Neptun Bog mora i zemljotresa Had Pluton Bog smrti i Podzemnog svijeta Afrodita Venera Božica ljubavi i plodnosti Atena Minerva Božica rata i mudrosti Hefest vulkan Bog vatre, vulkana i kovača Ares Mars Bog rata, otac Romula i Rema Demetra Ceres Božica žitarica i poljodjelstva Hermes Merkur Bog trgovine i putovanja, glasnik bogova Artemida Dijana Božica prirode, lova i Mjeseca Apolon Apollo Bog Sunca, svjetlosti i umjetnosti Hera Junona Božica braka i kraljica bogova
Rimski bogovi:
Jupiter
Sto se tice rimskih bogova predstavnik je bio Jupiter. Jupiter je vrhovni rimski bog, bog oluja, groma i munje.. On šalje grmljavinu i munju, zaštitnik je pravde, istine, ćudoređa, vojsku zaustavlja u begu i dosuđuje joj pobjedu. U poviesno je doba Jupiter Optimus Maximus glavno božanstvo Rima. Najstariji hram rimskog državnog kulta na kapitoliju posvećen je Jupiteru, Junoni i Minervi; u njemu je senat donosio odluke o objavljivanju rata, tu su se potpisivali međunarodni ugovori i vojskovođe prinosili žrtve, a pobednički su imperatori na povratku u Rim u trijumfalnoj povorci najprije polazili u Jupiterov hram. Po Rimskom Carstvu podizani su mnogi hramovi u čast Jupitera (najčešće na brežuljcima)koji su predstavljali simbol rimske moći.
Neptun
Neptun je rimski bog mora. Njega kod Grka zamenjuje Posejdon.. Neptun je bio ozenjen sa ženom Salaciom,I imali su sina Tritona,koji je poznat kao vodenjaka.
Pluton
Pluton je bio poznatiji kao bog podzemlja i smrti. Njegov je grčki zamenik Had, iako su Grci Hada takođe nazivali Pluton. Pluton je povezivan s Plutosom, a po njemu je nazvan planet Pluton. Pluton je bio ozenjen sa Prozerpina. Pluton se ne bi zaljubio da ga nije začarala Venera, božica ljubavi.
Venera
Venera je rimska božica ljubavi, lepote i braka. Njen je grčki zamenik Afrodita.Ona je kao sto je vec pomenuto zasluzna za ljubav Plutona i Prozerpine Venera je udata za Vulkana, ali ga je stalno varala s Marsom, a mars je bio njegov brat. . Venera je bila majka Eneje, praoca Rimljana, te ga je štitila od njegovih bitaka .
...

---------- KOMPLETAN RAD PREUZIMATE KLIKOM NA LINK ISPOD. ----------

Fotografija dokumenta