Pregled teksta mojrad.net

Ovo je pregled DELA TEKSTA rada na temu "Glavni likovi u Hajducima-osnov za smeh". Rad ima 11 strana. Ovde je prikazano oko 500 reči izdvojenih iz rada.
Napomena: Rad koji dobjate na e-mail ne izgleda ovako, ovo je samo DEO TEKSTA izvučen iz rada, da bi se video stil pisanja. Radovi koje dobijate na e-mail su uređeni (formatirani) po svim standardima. U tekstu ispod su namerno izostavljeni pojedini segmenti.
Uputstvo o načinu preuzimanja rada možete pročitati ovde.САДРЖАЈ
Бранислав Нушић........................................................................
2.Увод.................................................................................................
2.1Главни ликови у "Хајдуцима"- основ за смех...........................
2.2Засебне приче...............................................................................
2.3Бајка, анегдота или предање.......................................................
3.Закључак........................................................................................
4.Литература.....................................................................................
Бранислав Нушић
Бранислав Нушић (1864-1938) је песник, приповедач, романсијер, путописац и изнад свега најбољи комедиограф.,,Велики мајстор смејачке књижевности“, писац је између књижевности за децу и књижевности за одрасле.
Нушић је по завршеном правном факултету у Грацу и Београду био конзул у крајевима под турском управом, потом драматург Народног позоришта у Београду и директор театра у Новом Саду и Сарајеву.Обављао је и дужности среског начелника и библиотекара Народне скупштине.Осим овога, Нушић је био и велики патриота.Преживео је голготу повлачења преко Албаније и у балканским ратовима изгубио сина јединца.
У српској књижевности за децу и младе Бранислав Нушић је познат по свом роману ,,Хајдуци“ (1933) и оснивач Малог позоришта за децу (1905), институције под чијим ће се именом појавити библиотека дечјих драмских приказа.
Аутор је ,,Народног посланика“, ,,Покојника“ и других познатих комедија, познавалац и психолог душе, са развијеним чулом за дечја интересовања и потребе, у позној фази књижевне каријере, издаје еминентно дечји роман ,,Хајдуци“.
,,Мој хумор изазивајући смех на уснама ублажава суровост живота.“
Бранислав Нушић
Увод
Нушић се у свом делу ,,Хајдуци“ није одрекао свог хумора, па је деци дао дело које засмејава, осликао је мале јунаке, групицу дечака у комичним ситуацијама у школи, у вези са школом, у породици поготову у припремама за бег.
Међутим Нушићево дело колико је комично, толико и поучно делује на на дете.Дете после читања овог романа види какво не сме бити и где се батине препоручују као најуспешнији педагошки рецепт.
Игре дечака, смешни одговори у школи, стварање хајдучке дружине, заклетва, један дан и једна ноћ хајдуковања, пародија хајдучких обичаја, повратак – све су то призори у којима има атмосфере истинског детињства и нушићевског позива на смех.
Главни ликови у ,,Хајдуцима“-основ за смех
Већ у предговору Бранислав Нушић наглашава да је књига опис његових доживљаја из детињства на једном великом храсту поред обале Дунава на који би се попели он и још њих петорица и редовно се дружили четвртком и недељом.Било их је шесторица ,,сталних“.
Нушић је шесторицу ,,сталних“, описао на духовит , искарикиран начин.Помоћу надимака он успева да нам сликовито опише главне актере романа.
...

---------- KOMPLETAN RAD PREUZIMATE KLIKOM NA LINK ISPOD. ----------

Fotografija dokumenta