Pregled teksta mojrad.net

Ovo je pregled DELA TEKSTA rada na temu "Golubac, Dragulj na obali Dunava". Rad ima 17 strana. Ovde je prikazano oko 500 reči izdvojenih iz rada.
Napomena: Rad koji dobjate na e-mail ne izgleda ovako, ovo je samo DEO TEKSTA izvučen iz rada, da bi se video stil pisanja. Radovi koje dobijate na e-mail su uređeni (formatirani) po svim standardima. U tekstu ispod su namerno izostavljeni pojedini segmenti.
Uputstvo o načinu preuzimanja rada možete pročitati ovde.


VISOKA TURISTIČKA ŠKOLA STRUKOVNIH STUDIJA
Novi Beograd
SEMINARSKI RAD
TEMA:
GOLUBAC, DRAGULJ NA OBALI DUNAVA
Beograd, 2009.
SADRŽAJ
Uvod
Turističko-geografski položaj 4
Stanovništv 5
Saobraćajna povezanost 5
Prirodne karakteristike 6
Klima 6
Hidrografija 6
Vegetacija 6
Antropogene vrednosti 7
Kultuno-istorijsko nasleđe i arheološka nalazišta 7
Legenda o nastanku imena grada Golupca 7
Vidovi turizma 10
Manifestacije 11
Ugostiteljski objekti 13
Razvoj turizma 15
Zaključak 16
Literatura 17
UVOD
Turizam predstavlja savremeni društveno-ekonomski, civilizacijski, kulturni, edukativni, sportsko-rekreativni, masovni i drugi fenomen savremenog ljudskog društva. Tako i turističke potrebe danas predstavljaju jednu od osnovnih, egzistencijalnih potreba svakog čoveka. Savremeni turizam posledica je ekonomskog napretka, zato u nekim mestima turizam je jedan od osnovnih privrednih delatnosti. Različite geografske regije pogodne su za razvoj različitih vidova turizma. Zato se na turističkom tržištu nalazi raznovrsna turistička ponuda.
Turistička ponuda Golupca ogleda se u sledećim vidovima turizma: sportsko-ribolovački, lovni, stacionarni, kulturno-manifestacioni, izletnički i seoski turizam. Ova geografsko-turistička regija obiluje bogatom istorijom, brojnim arheološkim, antropogenim i prirodnim vrednostima, koja su dostupna svakom turisti. Svakako, turističke vrednosti grada Golupca nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
Cilj pre svega je da se turisti što bolje upoznaju sa geografijom ovog kraja, istorijom grada, legendom, turističkim vrednostima, ugostiteljskim objektima, lovom I ribolovom na ovom području, najpoznatijim manifestacijama koje se održavaju u gradu i običajima i životom ljudi koji na ovim prostorima žive. Radi podsticanja sadašnjih i potencijalnih turista da posete ovaj kraj.
Slika br. 1 Grb Golupca
TURISTIČKO- GEOGRAFSKI POLOŽAJ
Golubac se nalazi u severoistočnom delu Srbije, udaljen oko 130 km od Beograda ka Đerdapskoj klisuri. Opština Golubac pripada Braničevskom okrugu, prostire se na 357 km2 i raspolaže sa oko 52 km obale Dunava. Opština Veliko Gradište predstavlja zapadnu, Majdanpek istočnu, Kučevo južnu granicu, dok severnu granicu čini Dunav.
Jedna od najbitnijih karakteristika geografskog položaja opštine i grada je da se nalazi između jugoistočnog obodnog dela Panonskog basena i Karpatskog planinskog sistema, odnosno na obali reke Dunav kod ulaska u Đerdapsku klisuru u području Kujčanskih planina. Nalazi se na samoj granici dva geoprostora, nizijskog i planinskog. Različiti imeđusobno povezani potencijali, predstavljaju skup faktora, koji mogu imati uticaj na formiranje i razvoj njegove prostorne strukture.
Zahvaljujući svom geomorfološkom položaju može se reći da grad Golubac ima povoljan turističko-geografski položaj. Zbog toga je u prošlosti privlačio mnoge narode, među kojima se ističu Rimljane, Vizantince, Srbe, Bugare, Turke, Austrijance...
Slika br.2 Turističko-geografski položaj
...

---------- KOMPLETAN RAD PREUZIMATE KLIKOM NA LINK ISPOD. ----------

Fotografija dokumenta