Pregled teksta mojrad.net

Ovo je pregled DELA TEKSTA rada na temu "Aloe vera". Rad ima 17 strana. Ovde je prikazano oko 500 reči izdvojenih iz rada.
Napomena: Rad koji dobjate na e-mail ne izgleda ovako, ovo je samo DEO TEKSTA izvučen iz rada, da bi se video stil pisanja. Radovi koje dobijate na e-mail su uređeni (formatirani) po svim standardima. U tekstu ispod su namerno izostavljeni pojedini segmenti.
Uputstvo o načinu preuzimanja rada možete pročitati ovde.


Sadržaj
Uvod………………………………………………………………………………………2
Aloja………………………………………………………………………………………3
Lekovitost Aloe…………………………………………………………………………..6
Aloe vera I njeni pripravci………………………………………………………………9
Aloe vera u kozmetičkim pripravcima i u kozmetici s posebnom namjenom……13
Zaključak………………………………………………………………………………..16
Literatura
Uvod
Jedan od tajnih sastojaka kojim se služila Kleopatra kako bi održala ljepotu bila je aloja. Mnoge suvremene kozmetičke tvrtke još je uvijek odabiru kao sastojak u kremama za lice i ruke, losionima za sunčanje i šamponima.Aloja je privukla zanimanje i mnogih vlada zbog svoje sposobnosti da zaliječi opekline izazvane zračenjem, a govori se da američka vlada stvara zalihe ove biljke kako bi je mogla primijeniti u slučaju eventualne nuklearne katastrofe. Ono što liječi kožu i opekline jest sok biljke, no on vrlo brzo gubi učinkovitost ako se čuva izdvojen, pa se stoga priređuje posebnim postupkom.
Faraoni su vjerovali u moć ove biljke kao eliksira za dug život. Iz antičkih vremena na vazama iz Egipta se dobro vide crteži koji prikazuju ovu biljku. Hipokrat je pisao o ovoj biljci kako liječi tumor, stimulira rast kose i liječi dizenteriju. Paracelsus: Zlatne kapi iz aloe liječe trovanje krvi i opekotine. Glavni kirurg Napoleona je ovom biljkom liječio povrede ranjenicima. Kod Indijanaca ova biljka spada među 16 najcijenjenijih svetih biljaka. Jivari su nazivali ovu billjku "nebeski lijek". Nalma indijanci su je koristili kod raznih povreda i rana, ujeda zmije, glavobolje. Maya devojke su mazale lice sokom od Aloe da bi izgledale ljepše Za kineskog cara, trnje ove biljke je predstavljalo "nokte božjeg carstva". Kineski lekari su trnje koristili za akunpukturu.
Aloja
razdeo:
klasa:
red:
porodica:
rod:
Sinonimi: u svetu je poznatija kao Aloe vera
Opis biljke: Aloja (aloe) je biljka koja pripada porodici kaktusa i poreklom je iz Afrike. U svetu je poznato preko 250 vrsta od kojih svega 4 imaju lekovito dejstvo. Aloe vera (aloja) Barbadensis Miller ima kožaste, izdužene, špicaste listove sa testerasto nazubljenim ivicama (po obliku podsećaju na ružu) koji rastu pri zemlji. Iz sredine raste cvetna drška koja se završava u vidu žutog ili crvenkastog cevolikog cveća.
Stanišate: prirodno raste samo u područjima sa toplom i suvom klimom.  
 
Lekoviti deo biljke: Lekovito svojstvo ima list aloje (aloe). List aloje (aloe) sadrži 15 do 18 slojeva ćelija i u njemu se nalazi preko 240 biološka aktivnih supstancija (neke od njih su: polisaharidi, vitamini, minerali, aminokiseline, glikoproteini, faktori rasta, enzimi...) Aloja (aloe) je naročito bogata vitaminom C, a od minerala kalijumom, kalcijumom, kao i elementima natrijumom, manganom, magnezijumom, silicijumom, gvožđem, litijumom, bakarom. Primarni sostojici lista su polisaharidi i voda. Najpoznatiji polisaharid aloje (aloe) je mukopolisaharid koj pored svojih osobina ima i ulogu katalizatora svjih ostalih nutrijenata. Najviše se upotrebljava gel ili sok aloje (aloe). U soku aloje (aloe) nalazi se i glukozaminoglikani, jedinjenja koja učestvuju u stvaranju materija koje su neophodne za izgradnju i obnavljanje hrskavice. U svetu postoje nezavisna međunarodna organizacija pod nazivom International Aloe Science Concil (IASC) koja ođređuje standarde kvaliteta, čistoće i aktivnosti proizvoda na bazi aloje. Primena gela aloje (aloe) (kašasta masa unutar lista) praktično nema ograničenja.
...

---------- KOMPLETAN RAD PREUZIMATE KLIKOM NA LINK ISPOD. ----------

Fotografija dokumenta