Pregled teksta mojrad.net

Ovo je pregled DELA TEKSTA rada na temu "Električni mlin za kafu". Rad ima 14 strana. Ovde je prikazano oko 500 reči izdvojenih iz rada.
Napomena: Rad koji dobjate na e-mail ne izgleda ovako, ovo je samo DEO TEKSTA izvučen iz rada, da bi se video stil pisanja. Radovi koje dobijate na e-mail su uređeni (formatirani) po svim standardima. U tekstu ispod su namerno izostavljeni pojedini segmenti.
Uputstvo o načinu preuzimanja rada možete pročitati ovde.


JU MJEŠOVITA ELEKTROTEHNIČKA Školska god:
I DRVOPRERAĐIVAČKA 2008/2009
SREDNJA ŠKOLA
BIHAĆ
MATURSKI RAD
Predmet: ELEKTRIČNI UREĐAJI
Tema: Električni mlin za kafu
Burzić Edin Zlatan Memagić
Bihać, 2009.god
Sadržaj
1. UVOD…………………………………………………………………... 3
1.1. Podjela mlinova........................................................................................ 4 1.2. Mlin upotrebljiv u domaćinstvu............................................................... 4
1. UVOD
Svi smo primjetili da neke stvari s vremenom isčeznu iz upotrebe. Prijašnji način obrade pržene kafe postaje zamjenjiv sa novim načinom, tj. ručni mlinovi za mljevenje kafe su izbačeni iz upotrebe i sada se koriste većinom električni mlinovi za kafu, a sve to sa ciljem da se smanji vrijeme rada čovjeka i težnja ka automatizaciji.
Prvi električni mlin za kafu proizveden je već 1903. godine. Cilj je bio pojednostaviti svakodnevne poslove u kuhinji - racionalno i ekonomično. Mlin za kafu je bio HOBART izum.
1.1. Podjela mlinova
Vrste mlinova za kafu:
- poluautomatski
- automatski
- sa običnim noževima
- sa konusnim noževima.
U ovom maturskom radu spomenut ćemo najbitnije vrste električnih mlinova za kafu, a to su mlinovi upotrebljivi u domaćinstvu i mlinovi upotrebljivi u ugostiteljstvu.
1.2. Mlin upotrebljiv u domaćinstvu
Za primjer mlina uzet ćemo jedan mlin njemačke marke “BOSCH” koji se proizvodi preko 20 godina i koji predstavlja najprodavaniji mlin na svijetu. Kompaktan, izuzetno jednostavan za upotrebu, praktičan i dugotrajan. Drugim riječima, idealan i obavezan dio svake kuhinje. Namijenjen je za mljevenje kafe u zrnu.
U jednoj turi sposoban je da samelje do 75 g kafe. Kafa se naspe u posudu, zatvori odgovarajućim poklopcem i pritiskom na dugme vrši mljevenje. Izuzetno otporan nož uz pomoć moćnog motora veoma lako zrna kafe pretvara u finu mljevenu masu.
Ovi mlinovi su obično napravljeni tako da kroz providni poklopac možemo pratiti koliko je kafa sitno samljevena i birati trenutak kada ga je potrebno prekinuti. Sitno mljevenje je dobro za spremanje turske kafe, dok krupnije mljevenje više odgovara za filter kafu ili espreso.
Nakon upotrebe, mljeveni sadržaj potrebno je jednostavno izručiti iz mlina bez potrebe da nešto posebno permo i održavamo. Na poklopcu se nalazi sigurnosni mehanizam protiv nepravilnog rukovanja.
Slika 1.2. Kuhinjski mlin za mljevenje kafe, marke “Bosch”
Na prethodnoj slici prikazan je Bosch mlin za kafu (MKM 6000), nominalna snaga motora je 180W. Posuda za kafu u zrnu veličine do 75 g . Na ovom mlinu postoji mogućnost podešavanja mljevenja od finog do grubog u zavisnosti od dužine trajanja mlevenja.
...

---------- KOMPLETAN RAD PREUZIMATE KLIKOM NA LINK ISPOD. ----------

Fotografija dokumenta