Pregled teksta mojrad.net

Ovo je pregled DELA TEKSTA rada na temu "Oblakoder - ekoder". Rad ima 11 strana. Ovde je prikazano oko 500 reči izdvojenih iz rada.
Napomena: Rad koji dobjate na e-mail ne izgleda ovako, ovo je samo DEO TEKSTA izvučen iz rada, da bi se video stil pisanja. Radovi koje dobijate na e-mail su uređeni (formatirani) po svim standardima. U tekstu ispod su namerno izostavljeni pojedini segmenti.
Uputstvo o načinu preuzimanja rada možete pročitati ovde.OBLAKODER
„EKODER“
..........................
Arhitektonski fakultet
u Beogradu
SADRŽAJ
Apstrakt ………………………………………………………………….…….........… 2
1.0. Uvod ……………….………………………………………………………….… 3
2.0. Soliter - vrline i mane ……………………………………….………….……....... 4
2.1. Soliter ........................................................................................................... 4
2.2. Priroda u soliterima ? ………………………………………...…………… 5
2.3. "Gherkin" ……………………………………………………………….… 6
3.0. Zaključak …………………………………………………………………..….… 9
4.0. Literatura .............................................................................................................. 10
APSTRAKT
Forma slobodnostojeće visespratne zgrade - solitera
The Swiss Re Tower u tradicionalnom okruženju Londona
„30 St Mary Axe“ ili kako je drugi zovu „The Swiss Re Tower“ sa lokacijom London ; Engleska ; UK delo je poznatog arh. Norman Fostera .
Ova zgrada je dobitnik mnogih nagrada za funkcionalnost , inovacije , između ostalog i proglašena je za najbolji soliter , nezvanično je njen projektant postao inovator „Eko-DER-a“.
Slobodno stojeća visoka zgrada okružena nižim objektima koji se nalaze u nizu sa poklapanjem gradjevinske i regulacione linije i postavljena je centralno u odnosu na svoju parcelu . Nalazi se u tradicionalnom delu koji popularno zovu City London .
Ima 41 sprat računajuci 1 pod zemljom . Plan spratova je rotiran za svaki sledeći sprat uzastopno stvarajući serije spiralnih šestospratnih atrijuma, koji se protežu celom visinom zgrade .
U ljudskoj je prirodi da svakodnevnu okolinu koja ga okružuje nastoji učiniti što lepšom , ugodnijom i pre svega , praktičnijom a u današnje vreme i što jeftinijom . High tech arhitektura nastojala je pronaći prihvatljiva rešenja za te zahteve a nakon trideset godina razvoja , može se reći da je u tome i uspela .
Objekat je dizajniran aerodinamično, da redukuje udarce vetra na strukturu , dok se donji delovi uvijaju tako da vetar ide oko zgrade i redukuje slučajne promaje na okružujucem trgu .
Spoljašnja forma St Mary je postignuta uz pomoć parametričnih tehnika kompjuterskog modelovanja tako da kulin dizajn omogućava 50 posto manji utrošak energije nego slicne poslovne zgrade iste visine .
Jedan deo ljudi je protivnik jako visokih zgrada misleći da one predstavljaju veliku pretnju od eventualnih terorističkih napada .Ali odustajanje od gradnje tornjeva zbog sigurnosnih razloga bilo bi besmisleno koliko i napuštanje gradova .
Forma solitera
„EKO-DER“
Uvod
Čovek je, još od praistorijskog doba pridavao ritualni i simbolički značaj delovima prirode koji su dostizali velike visine poput planinskih vrhova , stogodišnjih stabala , stenama i usamljenih grebena .
...

---------- KOMPLETAN RAD PREUZIMATE KLIKOM NA LINK ISPOD. ----------

Fotografija dokumenta