Pregled teksta mojrad.net

Ovo je pregled DELA TEKSTA rada na temu "Društvene krize i reforme obrazovanja". Rad ima 15 strana. Ovde je prikazano oko 500 reči izdvojenih iz rada.
Napomena: Rad koji dobjate na e-mail ne izgleda ovako, ovo je samo DEO TEKSTA izvučen iz rada, da bi se video stil pisanja. Radovi koje dobijate na e-mail su uređeni (formatirani) po svim standardima. U tekstu ispod su namerno izostavljeni pojedini segmenti.
Uputstvo o načinu preuzimanja rada možete pročitati ovde.


UNIVERZITET U NISU
FILOZOFSKI FAKULTET
DEPARTMAN ZA PEDAGOGIJU
DRUSTVENE KRIZE I REFORME
OBRAZOVANJA
- SEMINARSKI RAD IZ SOCIOLOGIJE VASPITANJA I OBRAZOVANJA-
Januar, 2009
SADRZAJ
UVOD…………………………………………………2
Dustvene promene i obrazovanje…………………..3
Kriza savremenog drustva………………………….5
Kriza obrazovanja…………………………....6
Drustvena kriza polozaja studenata…………..7
Reforma sistema obrazovanja ……………………..8
Izazovi reforme obrazovanja u Srbiji………...9
ZAKLJUCAK………………………………………...12
LITERATURA………………………………………..14
UVOD
Brze promene u naucnom i tehnicko-tehnoloskom razvoju, u ekonomskom i drustveno-politickom sistemu, u individualnim aspiracijama i drustvenim potrebama, zahtevaju i neodlozne promene, reformu ili korekcije sistema i programa obrazovanja i vaspitanja, kojima su danas opsednute sve zemlje, velike i male, industrijski razvijene i zemlje u razvoju.
Znaci krize su i kod nas, kao i u mnogim drugim drustvima, vidljivi vec duze vreme; povremeno vlada nestasica artikala neophodnih za zivot, rast cena dobija eksplozivnu brzinu, inflacija ima obespokojavajuce razmere, podredjenost inostranstvu u finansijskom i tehnoloskom pogledu deprimira, afere koje podrivaju javnu sigurnost i moral su sve cesce, nacionalizam je u proterivanju porodica sa rodnog tla dobio izrazite forme okrutnosti, dugotrajna i besperspektivna nezaposlenost radja apatiju a sve je vidljiviji i nesklad izmedju proklamovanih vrednosti i ponasanja.
Iz postojeceg stanja drustva proizilaze zahtevi obrazovanja praceni reformama, izmenama ili korekcijom postojeceg stanja, u cilju pracecnja razvoja i napretka drustva ili iniciranje i podsticanje samog napretka, usavrsavanje potrebnog kadra, tj.u cilju prevazilazenja postojece krize.
1. Drustvene promene i obrazovanje
Drustvene promene koje se danas odvijaju veoma ubrzanim tempom obuhvataju ne samo drustvenu strukturu vec i drustvene vrednost, institucijeobrazovanja i td. Dinamika drustvenih promena mora da bude poznata onima koji su odgovorni za obrazovanje, “jer je jedna od glavinih funkcija obrazovanja priprema za promene”. Funkcija nastave je da pripremi buduceg odraslog coveka da se suoci sa zadacima i odgovornosti u zivotu, da prihvata promene i sve oblike duhovnih i kulturnih stremljenja.
Za savremenu skolu kazu da je trosna, umorna, pospana. Zivimo u vremenu u kojem se obrazovanje usmerava u pravcu stucnosti, pri cemu se vise voidi racuna o ucenju kako da se nesto uradi, nego o humanistickom idealu i nauku kako postai neko, narocito kako biti covek. Dakle, ponovo otkrivanje coveka i smisla njegovog zivota i ljudskog sveta, postaje urgentna. Na planu smog obrazovanja treba najjasnije braniti ideje opste kulture njenim ozivljavanjem.
Potrebno je primetiti da je losa uskladjenost redovnog skolovanja s potrebom rada i dalje glavni problem u vecini zemaljla.
...

---------- KOMPLETAN RAD PREUZIMATE KLIKOM NA LINK ISPOD. ----------

Fotografija dokumenta