Pregled teksta mojrad.net

Ovo je pregled DELA TEKSTA rada na temu "Amazonija i tropske kišne šume". Rad ima 14 strana. Ovde je prikazano oko 500 reči izdvojenih iz rada.
Napomena: Rad koji dobjate na e-mail ne izgleda ovako, ovo je samo DEO TEKSTA izvučen iz rada, da bi se video stil pisanja. Radovi koje dobijate na e-mail su uređeni (formatirani) po svim standardima. U tekstu ispod su namerno izostavljeni pojedini segmenti.
Uputstvo o načinu preuzimanja rada možete pročitati ovde.


Gimazija Zaječar
Predmet: Geografija
MATURSKI RAD
Amazonija i tropske kišne šume
Amazonija i tropske kišne šume
Sadržaj:
UVOD.............................................................................. 3
TROPSKE KIŠNE ŠUME................................................ 4
Tropske kišne šume Azije..................................... 6
AMAZON......................................................................... 8
Reka Amazon........................................................ 8
DEFORESTACIJA AMAZONSKE PRAŠUME............. 12
Ekološki uslovi u Amazoniji................................. 12
Veličina uništavanja Amazonskih prašuma.......... 14
Klimatske posledice deforestacije......................... 16
1. UVOD
Tropske kišne šume predstavljaju najstariji tip vegetacije još uvek prisutan na površini Zemlje. Karakteriše ih veliki biološki diverzitet, a s obzirom na veliku količinu sunčeve energe i padavina, ubrajaju se među najproduktivnije ekosisteme na Svetu. U posljednjih nekoliko godina nivo ljudskog pritiska na tropske kišne šume uveliko se povećao. Procesom deforestacije nestalo je više od polovine nekadašnje površine koju su prekrivale tropske kišne šume.
Sa tropskim kišnim šumama susrećemo se u vlažnim tropskim geografskim širinama oko ekvatora, gde srednja temperatura iznosi između 20 i 29 oC, a vlaga u vazduhu je izuzetno velika - oko 50% tokom dana, a tokom noći se približiva i do 100%. Odlikovane su vlažnom klimom; prosečna godišnja količina padavina iznosi oko 1500 do 4000 mm.
Današnje tropske kišne šume se razlikuju po mnogo čemu od onih u geološkoj prošlosti. Prve tropske kišne šume razvile su se pre oko 100 miliona godina na području današnje Malezije, kada su klimatske prilike na Zemlji bile takve da je bilo toplije i vlažnije nego danas. U tom razdoblju su prekrivale veći deo površine Zemlje.
Tropske kišne šume karakteriše najveći postojeći diverzitet biljnih i životinjskih vrsta na Zemlji. Na površini od oko 10 km2 živi više od 1500 različitih biljnih i oko 700 različitih životinjskih vrsta, i oko 1000 vrsta insekata. U jednom eksperimentu se pokazalo da na zemlji površine 1 m2 živi oko 50 različitih vrsta mrava.
2. TROPSKE KIŠNE ŠUME
Tropske kišne šume možemo naći na tri geografska područja širom sveta:
Afrika - Uz obalu Gvinejskog zaliva i na istočnoj obali Madagaskara
Azija - Zapadna obala Indije, jugoistočna Azija, Nova Gvineja
Južna Amerika - nizija Amazona
Australija - Kvinslend
Slika 1 Raširenost tropskih kišnih šuma u svetu:
Ekvatorske i tropske kišne šume prostiru se u nizijama ili vlažnim strminama oko ekvatora. Kako su to najslabije naseljena i iskorišćena područja, prvobitna im je vegetacija gotovo nepromenjena pa ih nazivamo prašumama. Odlikovane su vrlo vlažnom klimom (oko 1500 - 4000 mm kiše), malim razlikama dnevnih i mesečnih temperatura (između 25 - 28 oC), visokom relativnom vlagom, što sve omogućuje neprekidan bujan rast, cvetanje i donošenje plodova. Stabla su vrlo bujna, raspoređena po spratovima, a brojne lijane između stabala povećavaju gustoću. Te su šume najraširenije uz Amazonsku niziju i na istočnim obalama Brazila.
...

---------- KOMPLETAN RAD PREUZIMATE KLIKOM NA LINK ISPOD. ----------

Fotografija dokumenta