Pregled teksta mojrad.net

Ovo je pregled DELA TEKSTA rada na temu "Bolesti genitalnog sistema muškarca i žene". Rad ima 12 strana. Ovde je prikazano oko 500 reči izdvojenih iz rada.
Napomena: Rad koji dobjate na e-mail ne izgleda ovako, ovo je samo DEO TEKSTA izvučen iz rada, da bi se video stil pisanja. Radovi koje dobijate na e-mail su uređeni (formatirani) po svim standardima. U tekstu ispod su namerno izostavljeni pojedini segmenti.
Uputstvo o načinu preuzimanja rada možete pročitati ovde.


 I UVOD
Rasprostranjenos bolesti genitalnog sistema je u Srbiji u blagom porastu.
Bolest dobijaju i muškarci i žene.Najčešće preovlađuje u među tinejzerima i mladim ljudima.Skoro dve trećine bolesti zastupljeno je kod mlađih od 25 godina.
Frekvencija bolesti genitalnog sistema raste ,delom zato što u poslednjih nekoliko godina, mladi ljudi započinju seksualne aktivnosti ranije, a u brak ulaze kasnije.
Osoba kada je inficirana bolešću ,većinu vremana ne pokazuje nikakve probleme ,najčešće se to dešava kod žena.Osoba koja je inficirana može biti u mogućnosti da prenese bolest na svog partnera putem seksualnog odnosa.Zbog toga mnogi doktori preporučuju testiranje i proveru za one koji imaju više od jednog partnera.
Bolesti genitalnog sisitema više su zastupljene kod žena nego kod muškaraca.
Kada su dijagnostikovane i kada se rano počne sa lečenjem, mnoge bolesti mogu biti efikasno izlečene.
Najčešće bolesti genitalnog sistema muškarca i žene su:
-Hlamidija
-Kolpitis
-Gonoreja (kapavac, triper)
-Sifilis
-SIDA
-Genitalne bradavice
-Trihonomonijaza
-Hepatitis B
Najaktuelnije polne bolesti tokom poslednjih decenija su Hlamidijalne infekcije, sifilis i gonoreja.
Sve polne infekcije opasne su za zdravlje ljudi,mogu izazvati sterilitet i samim tim uticati na društvo u celini.
II Bolesti genitalnog sistema
Hlamidija / Chlamydia trachomatis/
Hlamidija je mikroorganozam koji prouzrokuje jednu od najučestalih polnih bolesti.Prisutna je kod odraskih žena 4-12 % i čak kod adolescenata 9-25 %.
Infekcija nastaje seksualnim putem-putem krvi, vaginalnim sekretom.
Simptomi: se javljaju posle inkubacionog perioda od jedne do tri nedelje .Kod muškaraca se simptomi javljaju ubrzo nakon infekcije a to su- pojačani nagomilani sekret žućkaste boje,gnojni iscedak iz penisa kod muškaraca, pečenje pri mokrenju, bol tokom seksualnog odnosa ,vaginalno krvarenje između menstruacije i posle seksualnog odnosa kod žena.
Međutim, čak i u 50 % žena infekcija može biti bez ikakvih simptoma.
U koliko se bolest kod žena ne leči javljaju se komplikacije u smuslu upale jajnika i hronične zapaljenske bolesti male karlicesa posledičnom neprohodnošću jajovoda i neplodnošću uz povećan rizik od vanmateričnih trudnoća.
Kod trudnica infekcija hlamidijom može dovesti do prevremenog porođaja,a kod novorođenčeta inficirane majke može doći do upale pluća i konjuktivitisa.
Dijagnoza :se postavlja izolacijom hlamidije, imunofluarescentnim testom,visoko specifičnim laboratoriskim analizama.
Lečenje :se sprovodi istovremeno kod oba partnera,antibioticima iz grupe tetrociklina,mikrolida i još nekim savremenim lekovima.
Dok se lečenje ne završi ,potrebna je apstinencija od seksualnih odnosai inače postoji rizik od reinfekcije.
Najmanje tri nedelje po završenom lečenju potrebno je ponoviti laboratoriske testove da bi se uspostavilo da je lečenje bilo uspešno.
Postoje i pojedini slučajevi infekcije hlamidijom rezistentnom na većinu antibiotika koji se obično koriste za lečenje, što predstavlja ozbiljan terapeutski problem.
...

---------- KOMPLETAN RAD PREUZIMATE KLIKOM NA LINK ISPOD. ----------

Fotografija dokumenta