Pregled teksta mojrad.net

Ovo je pregled DELA TEKSTA rada na temu "Australija". Rad ima 14 strana. Ovde je prikazano oko 500 reči izdvojenih iz rada.
Napomena: Rad koji dobjate na e-mail ne izgleda ovako, ovo je samo DEO TEKSTA izvučen iz rada, da bi se video stil pisanja. Radovi koje dobijate na e-mail su uređeni (formatirani) po svim standardima. U tekstu ispod su namerno izostavljeni pojedini segmenti.
Uputstvo o načinu preuzimanja rada možete pročitati ovde.Seminarski rad
Tema: Australija
Nastavnik: Učenik:
Datum i mesto:
Sadržaj:
Opšti pregled
Geografski položaj
Fizičko-geografske karakteristike
Reljef
Klima
Vode
Zemljište
Biljni i životinjski svet
Stanovištvo
Privreda
Poljoprivreda
Industrija
Saobraćaj i trgovina
Turizam
Naselja
Zanimljivosti
Opšti pregled
Prestonica Kanbera
35°15′ S 149°28′ E Najveći grad Sidnej Zvanični jezik Engleski (de facto)1 Vlada
 • Kraljica
 • Guverner
 • Premijer Ustavna monarhija
Elizabeta II
Majkl Džefri
Džon Hauard Nezavisnost
 • Ustav Od Ujedinjenog Kraljevstva
1. Januar 1901 Površina
 - Ukupna
 
 - Voda (%)  
7,686,850 km2 (6. po redu)
2,967,909 sq mi 
1 Populacija
 - Septembar 2005.
 - Gustina 20,406,800 (52 po redu)
18,972,350
2 stanovnika/m2 Društveni proizvod
 - Ukupno
 - Po glavi stanovnika $674.97 biliona (16. po redu)
$32,686 (13. po redu) Moneta Australijski dolar (AUD) Internet domen .au Pozivni broj +61 Australija obuhvata 6 država: Zapadna Australija, Kvinslend, Južna Australija, Novi Južni Vels, Viktorija, Tasmanija i dve posebne teritorije tj. Severna teritorija i teritorija glavnog grada.
Geografski položaj
Prvi Evropljani koji su doprli do Australije bili su Portugalci i Španci krajem XVI veka. Delimična istraživanja njenih obala obavio je holandski moreplovac Tasman u XVII veku, po kojem je ostrvo Tasmanija dobilo naziv. Ali Holanđani se, imajući koloniju Indoneziju, nisu interesovali za iskorišćavanje ove nove zemlje. 1770. godine engleski moreplovac Džems Kuk ispitao je obale Australije i proglasio je posedom Velike Britanije.  
Ubrzo posle istraživanja Džemsa Kuka osnovano je blizu danasnjeg grada Sidneja prvo naselje, u koje su upućivani kažnjenici iz Velike Britanije. Vremenom su počela da se osnivaju i naselja slobodnog stanovnistva - od osuđenika koji su odslužili kazne do stražara i oficira koji su žavrsili službu i od drugih doseljenika iz Evrope, uglavnom Britanaca. Prvi doseljenici počeli su da se bave stočarstvom, koje ne iziskuje mnogo radne snage već samo prostrane pašnjake. Za merino ovce koje su dovezene iz Španije, prostrane stepe pokazale su se izvanredno pogodnim. Australija je najmanji kontinent po površini i po broju stanovnika, ali je po veličini šesta u svetu. Proteže se od 10° do 45° južne geografske širine i 113° i 115° istočne geografske dužine. Celom svojom površinom nalazi se na južnoj hemisferi. Obuhvata kontinent Australiju i ostrvo Tasmaniju. Australiju okružuju Tihi i Indijski okean. Zbog udaljenosti od drugih kontinenata položaj Australije je nepovoljan. Udaljenost i izolovanost Australije od ostalih kontinenata u novije vreme znatno je ublažena. Tako, na primer, polovinom XIX veka jedrenjaci su plovili između Evrope i Australije i nazad jednom do dva puta godišnje, a sada brodovi taj put prelaze po nekoliko puta godišnje. Istovremeno, izgradnjom sve većih brodova njihova nosivost je povećana i preko stotinu puta. Putnički avioni, koji nose i do 500 putnika, lete od Evrope do Australije samo oko 24 sata. Osećanje izolovanosti veoma je ublaženo i zahvaljujuci satelitskoj televiziji, koja obezbeđuje direktne TV prenose između najudaljenijih delova sveta. Dužina obale Australije je 25.760 km. Australija se ne graniči ni sa jednom zemljom.
...

---------- KOMPLETAN RAD PREUZIMATE KLIKOM NA LINK ISPOD. ----------

Fotografija dokumenta