Pregled teksta mojrad.net

Ovo je pregled DELA TEKSTA rada na temu "Džubran Halil Džubran i Njegovi prevodi kod nas". Rad ima 13 strana. Ovde je prikazano oko 500 reči izdvojenih iz rada.
Napomena: Rad koji dobjate na e-mail ne izgleda ovako, ovo je samo DEO TEKSTA izvučen iz rada, da bi se video stil pisanja. Radovi koje dobijate na e-mail su uređeni (formatirani) po svim standardima. U tekstu ispod su namerno izostavljeni pojedini segmenti.
Uputstvo o načinu preuzimanja rada možete pročitati ovde.


FILOLOSKI FAKULTET UNIVERZITETA U BEOGRADU
SEMINARSKI RAD IZ ARAPSKE KNJIZEVNOSTI
‫ﺟﺒﺮان ﺣﻠﻴﻞ ﺟﺒﺮان‬ Dzubran Halil Dzubran i njegovi prevodi kod nas
‫م‬
Uvod:
Tokom 19. i u prvoj polovini 20. veka znatan broj Arapa,iz nekadasnje Velike Sirije (‫ )ﺷﺎم‬iseljava se u SAD i u zemlje Latinske Amerike.Arapska emigracija u SAD-u, u poredjenju sa ovom u zemljama Latinske Amerike,bila je organizovanija i znatno plodotvornija. Na celu arapske knjizevne emigracije u SAD-u,u literaturi poznate pod nazivom mahdzer ( ‫, ) ﻣﻬﺠﺎر‬bio je libanac Dzubran Halil Dzubran. Knjizevnici mahdzera stvarali su takva umetnicka dela koja su dala snazan impuls arapskoj knjizevnoj renesansi.Na njegovu inicijativu ,u Njujorku je 20.aprila 1920.godine osnovano „UDRUZENJE PERA“ ‫اﻟﻘﻠﻤﻴﺔ‬
‫. اﻟﺮاﺑﻄﺔ‬
Dzubran je u ovom udruzenju okupio najtalentovanije libansko-sirijske knjizevnike u emigraciji,medju kojima su:Mihail Nuajma,Ilja Abu Maadi i nesib Arida.Udruzenje se raspalo Dzubranovom smrcu 1931.godine,meseca aprila.
Zivot:
Dzubran Halil Dzubran ,pesnik,filozof i slikar rodjen je 6.januara 1883.godine u selu B’sari,planinskoj oblasti u Severnom Libanu u hriscanskoj svestenickoj porodici. Dzubranova majka,Kamila Rahme imala je trideset godina kada je rodila Dzubrana,sa svojim trecim muzem Halilom Dzubranom.Dzubran je imao starijeg polu-brata Petra i dve mladje sestre Marijanu i Sultanu.
1
Kada je imao osam godina,njegov otac Halil Dzubran,bio je optuzen za poresku prevaru i poslat u zatvor,a osmanske vlasti su konfiskovale njegovu imovinu. 1895.godine majka je odlucila da porodica treba da emigrira u SAD u potrazi za boljim zivotom. Naselili su se u bostonskom Juznom kraju.Kamila se uklopila u kulturno raznoliku oblast u kojoj se govorio arapski jezik i bili rasireni arapski obicaji.Pocela je raditi kao ulicni prodavac,a u to doba,ovaj posao je bio glavni izvor prihoda za vecinu sirijskih emigranata.Kamila je svojoj deci pruzala i finansijsku i emotivnu padrsku. Dzubran je bio jedini clan njegove porodice koji je dobio obrazovanje.Njegove sestre nisu pohadjale skolu zbog finansijskih poteskoca,ali i zbog islamske tradicije.Kasnije u svom zivotu,Dzubran je bio borac za emancipaciju i obrazovanje zene. Putovao je mnogo i upoznao skoro sve velike pisce i umetnike svoga doba.Bio je propovednik jednostavne i univerzalne etike zivota,koja prihvata radosti i tuge vremena koje prolazi,ali se zasniva na vecnim principima mudrosti i pravde. Dzubrana je njegova radoznalost odvela do kulturne strane Bostona,do bogatog sveta pozorista,opera i umetnickih galerija.Svojim umetnickim crtezima Dzubran je skrenuo paznju ucitelja u javnoj skoli.Kontaktirali su Freda Holanda Deja,umetnika i coveka koji je podrzavao umetnike.Dej je upoznao Dzubrana sa grckom mitologijom,svetskom knjizevnoscu,savremenim delima i fotografijpm.Pored toga sto se bavio Dzubranovim obrazovanjem,Dej je radio i na podizanju njegovog samopouzdanja. Nakon tragicnih dogadjaja u porodici,bolesti brata,majke i smrti sestre Sultane,Dzubran prodaje porodicni posao i pocinje da radi na poboljsanju svog pisanog arapskog i engleskog jezika.U medjuvremenu Dej i Dzozefina Pibodi,nepoznata pesnikinja koja je bila jedno od njegovih razocaravajucih ljubavnih iskustava,su mu pomogli da postavi
...

---------- KOMPLETAN RAD PREUZIMATE KLIKOM NA LINK ISPOD. ----------

Fotografija dokumenta