Pregled teksta mojrad.net

Ovo je pregled DELA TEKSTA rada na temu "Bacanje kladiva-tehnika". Rad ima 10 strana. Ovde je prikazano oko 500 reči izdvojenih iz rada.
Napomena: Rad koji dobjate na e-mail ne izgleda ovako, ovo je samo DEO TEKSTA izvučen iz rada, da bi se video stil pisanja. Radovi koje dobijate na e-mail su uređeni (formatirani) po svim standardima. U tekstu ispod su namerno izostavljeni pojedini segmenti.
Uputstvo o načinu preuzimanja rada možete pročitati ovde.FAKULTET SPORTSKIH NAUKA
College of Sports Sciences
Banja Luka
Predmet: Atletika
Tema: Bacanje kladiva - tehnika
( seminarski rad )
SADRŽAJ:
1. Uvod…………………………………………………………………………..3
2. Tehnika bacanja kladiva………………………………………………………4
3. Obučavanja bacanja kladiva…………………………………………………..7
4. Najčešće greške koje se pojavljuju kod obučavanja tehnike bacanja kladiva...8
5. Zaključak……………………………………………………………………...9
6. Literatura……………………………………………………………………..10
1. UVOD
Kladivo se hiljadama godina koristilo kao oruđe i oružje. Prvo poznato takmičenje u bacanju kladiva održano je oko 500. godine u Irskoj. U Škotskoj se kladivo bacalo od 300.godine odakle je ta disciplina prenijeta u Englesku gdje je bila popularna u 16. vijeku. Tada se koristio kovački malj ili okrugli kamen s drvenom drškom.Iz Velike Britanije ta disciplina se prenijela u susjedne, a kasnije i u ostale zemlje. Ipak bacanje kladiva zbog posebnih uslova pod kojima se izvodi (posebno bacalište, zaštitna mreža, opasnost od kidanja žice i sl.) nije tako rasprostranjena disciplina, kao što su druga bacanja. Bacanje kladiva u muškoj konkurenciji, kao atletska disciplina, prvi put se pojavljuje na programu Olimpijskih igara u Parizu 1900. godine. U ženskoj konkurenciji bacanje kladiva počelo se razvijati mnogo kasnije pa je na Olimpijske igre, uvedeno tek u Sidneju 2000. godine. Na Svjetskom i Evropskom prvenstvu u atletici na programu je od samog početka , tj. na Svetskom prvenstvu 1983. godine u Helsinkiju, odnosno Evropskom prvenstvu 1934. u Torinu. U ženskoj konkurenciji bacanje kladiva je ušlo u program na Svjetskom prvenstvu 1999. godine u Sevilji, a na Evropskom prvenstvu 1998. u Budimpešti. Zbog specifičnih uslova za takmičenje bacanje kladiva nije na programima atletskih prvenstava koja se održavaju u dvorani.
2. TEHNIKA BACANJA KLADIVA
Rezultat u bacanju kladiva zavisi od dva osnovna faktora:
brzine,
ugla izbačaja.
Završna brzina izbačaja bacanja zavisi od uglovne brzine i radijusa kretanja prethodnog okreta ( obično 3 do 4 okreta ).Kod okreta u momentima najveće akceleracije kladiva pojavljuju se centrifugalne sile, koje kod hitaca preko 80 m mogu da budu jače od 4000 njutna.
Čitavo kretanje po strukturi dijelimo na:
izmahivanja- vitlanja ( obično 2 do 3 puta ) koja daje povećanje brzine od 12 do 14 m/sec u prostoru od 30 do 40%,
okret ( 3 do 4 ) bacača kladiva sastoje se od jednopotporne i dvopotporne faze, u kojima brzina postepeno raste,
...

---------- KOMPLETAN RAD PREUZIMATE KLIKOM NA LINK ISPOD. ----------

Fotografija dokumenta