Pregled teksta mojrad.net

Ovo je pregled DELA TEKSTA rada na temu "Ip multicast tehnologija". Rad ima 37 strana. Ovde je prikazano oko 500 reči izdvojenih iz rada.
Napomena: Rad koji dobjate na e-mail ne izgleda ovako, ovo je samo DEO TEKSTA izvučen iz rada, da bi se video stil pisanja. Radovi koje dobijate na e-mail su uređeni (formatirani) po svim standardima. U tekstu ispod su namerno izostavljeni pojedini segmenti.
Uputstvo o načinu preuzimanja rada možete pročitati ovde.SEMESTRALNI RAD IZ PREDMETA METODE PROJEKTOVANJA I SIMULACIJE
TEMA:IP MULTICAST TEHNOLOGIJA
BEOGRAD,mart 2003
UVOD
Tradicionalni nacin komunikacije u racunarskim mrezama predstavlja komunikaciju izmedju dva pojedinacna korisnika(unicast transmisija) ili od jednog korisnika ka svim ostalim(broadcast transmisija).IP multicast predstavlja nov koncept:slanje podataka od jednog korisnika ka podskupu svih korisnika kao grupni koncept.Ovim semestralnim radom dati su osnovni koncepti ove tehnologije.Najprije su date neke osnovne postavke kao sto su IP multicast grupni koncept,IP multicast adresiranje i IP multicast adresiranje u sloju 2.Zatim su razradjeni neki protokoli kao sto su Internet Group Menagement Protocol(IGMP),Cisco Group Menagement Protokol(CGMP),Protocol Independent Multicast(PIM) I Pragmatic General Multicast(PGM).Na kraju je pregled ostalih protokola tj Multiprotocol Border Gateway Protocol (MBGP), Multicast Source Directory Protocol (MSDP), and Source Specific Multicast (SSM).
IP multicast-definicija
Ip multicast je bandwith-conserving tehnologija kojom se omogucuje efikasniji saobracaj prilikom slanja informacija hiljadama korporacijskih i kucnih primalaca.Multicast nalazi primjenu kod npr. video konferencija,komunikacija medju korporacijama,ucenja na daljinu,distribucije softvera i vijesti.
Multicast omogucava ostvarivanje izvornog saobracaja ka mnogostrukim primaocima sa mnogo manjim opterecenjem izvora i primaoca nego druge konkurentne tehnologije.Multicast paketi umnozavaju se u mrezi posredstvom rutera uz podrsku PIM(protocol independent multicast) protokola kao i drugih odgovarajucih protokola vrseci pri tome najefikasniju distribuciju podataka koja je moguca.Sve alternative ovoj tehnologiji zahtijevaju slanje vise od jedne kopije podatka koji se salje.Neki drugi metodi zahtijevaju slanje po jedne kopije svakom primaocu.U slucaju da postoje hiljade korisnika cak i low-bandwidth aplikacije imaju veliku korist od IP multicast tehnologije.High-bandwidth aplikacije kao sto je MPEG video zahtijevaju ogroman dio mreznih resursa za single stream.U tim slucajevima IP multicast je jedina mogucnost za istovremeno slanje podataka ka vise korisnika istovremeno.Slika 1. principijelno demonstrira na koji nacin se salju podaci iz jednog izvora ka vise zainteresovanih korisnika.
Slika 1:Princip slanja podataka iz jednog izvora ka vise korisnika
U primjeru prikazanom na slici 1 primaoci(ciljna multicast grupa) primaju video podatke od izvora.Svaki host koji je zainteresovan za primanje podataka od datog izvora salje zahtjev putem IGMP protokola ruterima u mrezi.Ruteri su ti koji su odgovorni za prosledjivanje podataka tim korisnicima u mrezi.Oni koristeci Protocol Independent Multicast(PIM) formiraju multicast distributivno stablo.U tom slucaju video podaci ce biti proslijedjeni ka mreznim segmentima koji se nalaze na putanji od izvora ka korisnicima.Ovaj proces objasnjen je u tekstu koji slijedi.
Grupni multicast koncept
Multicast se bazira na konceptu grupa.Multicast grupa je proizvoljan hostova zainteresovanih za primanje odredjenih podataka.Grupa ne mora imati odredjene fizicke ili geografske granice-hostovi mogu biti locirani bilo gdje na internetu ili nekoj privatnoj mrezi.Hostovi koji primaju podatke koji se prosledjuju odredjenoj grupi moraju postati dio te grupe.Za to koriste IGMP(IGMP je objasnjen u odjeljku “Internet Group Menagement Protocol(IGMP).Host mora biti clan grupe da bi primao podatke.
...

---------- KOMPLETAN RAD PREUZIMATE KLIKOM NA LINK ISPOD. ----------

Fotografija dokumenta