Pregled teksta mojrad.net

Ovo je pregled DELA TEKSTA rada na temu "Apple.INC". Rad ima 8 strana. Ovde je prikazano oko 500 reči izdvojenih iz rada.
Napomena: Rad koji dobjate na e-mail ne izgleda ovako, ovo je samo DEO TEKSTA izvučen iz rada, da bi se video stil pisanja. Radovi koje dobijate na e-mail su uređeni (formatirani) po svim standardima. U tekstu ispod su namerno izostavljeni pojedini segmenti.
Uputstvo o načinu preuzimanja rada možete pročitati ovde.


Факултет примењених уметности Београд
СЕМИНАРСКИ РАД
АPPLE.INC
Apple Inc. је Америчка мултинационална компанија која пројектује и израђује рачунарски хардвер и софтвер. Својим филозофским ставом, Apple је успоставио јединствену репутацију у индустрији потрошачке електронике. Историја компаније Apple је основан 1. Априла 1976 од стране Steve Jobs-а, Steve Wozniak-а и Ronald-а Wayne-а. Они су желели да продају први Apple I рачунар који је превљен ручно и кога је склапао Wozniak. Затим се 1977 појавио Apple II рачунар који је представљао значајног конкурента тадашњем Commodore рачунару јер се појавио са графиком у боји и такозваном отореном архитектуром. До краја 1970-их, Apple је имао особље компјутерских дизајнера и производне линије. Apple III је наследио Apple II у мају 1980, и као компанија такмичио са IBM-ом и Microsoft-ом у пословању и корпоративном тржишту рачунара.
Apple II рачунар – 1977
Apple III рачунар – 1980
1984 Apple је започео производњу првог Macintosh-а. У старту Macintosh се јако добро продавао, али касније је продаја почела да слаби због, пре свега, високе цене. Mac је посебно моћан на овом тржишту због своје напредне графичке могућности које су већ нужно уграђенe у стварању интуитивног GUI- Macintosh. Apple је тада започео и производњу првог PostScript ласерског штампача који је био понуђен по разумнијој цени. Apple је сугерисао да су ова три производа: Mac, GUI - Macintosh као и ласерски штампач одговорни за стварање тржишта за стоно издаваштво. 1989 Apple је увео нови производ, тзв. Macintosh Portable. То је био преносиви рачунар са перформансама обичног, стоног рачунара. Међутим, он се продао у свега 100000 комада. Тежио је око 7 kg, а батерија му је трајала приближно 12 сати. 1991, започиње се производња првих MacBook рачунара, који се производе и данас, и представљају препознатљиви симбол овог бренда. Тадашњи MacBook био је тежак 3 kg а батерија му је трајала 2 сата. Он се продао у милионском тиражу. У том периоду уведен је System 7, нова допуна оперативном систему која се налазила као основа Mac OS архитектуре све до 2001 године. Овај систем је такође дао и боју оперативном систему која до тог периода није постојала.
Macintosh – 1984
Macintosh Portable – 1989
Од 1989 до 1991 Apple је константно представљао нове линије веома иновативних, свежих и практичних производа, тако да је тај период магазин MacAddict назвао првим златним добом ове фирме. Током овог периода Apple је експериментисао и вршио истраживања у другим областима потрошачке робе укључујући видо рекордере, камере, телевизоре, звучњаке, аудио плејере и сл. Такође, Apple је закључио да је производња Apple III рачунара веома скупа и неисплатива, тако да је 1993 године одлучено да се иста и обустави. Тада је већи напор уложен у производњу Macintosh рачунара, а посебним слот додацима је утицано на кориснике Apple III да пређу на Macintosh платформу. Док је Microsoft настојао да стекне већи удео на тржишту са оперативним системом Windows фокусирајући се на испоруку софтвера за јефтине потребе, Apple je улагао у дизајн као и високу технологију, што је са друге стране представљало скупо искуство. Apple је тужио Microsoft због тога што је прекопирао графички интерфејс који је постојао на Macintosh рачунарима, али та тужба се годинама продужавала док није предмет застарео. 15. августа 1998 Apple је представио нови iMac рачунар кога је дизајнирао Mac дизајн тим предвођен дизајнером Jonathan Ive-ом, који ће касније дизајнирати и iPod као и iPhone. iMac je представљао спој модерне технологије и врло елегантног и јединственог дизајна. У старту је продато око 800 000 комада, што је Apple-у поново повратило профит. Током овог периода Apple је одкупио одређен број софтверских компанија како би развили софтверски пакет који ће бити саставни део рачунара.
...

---------- KOMPLETAN RAD PREUZIMATE KLIKOM NA LINK ISPOD. ----------

Fotografija dokumenta