Pregled teksta mojrad.net

Ovo je pregled DELA TEKSTA rada na temu "Adler i njegova teorija". Rad ima 10 strana. Ovde je prikazano oko 500 reči izdvojenih iz rada.
Napomena: Rad koji dobjate na e-mail ne izgleda ovako, ovo je samo DEO TEKSTA izvučen iz rada, da bi se video stil pisanja. Radovi koje dobijate na e-mail su uređeni (formatirani) po svim standardima. U tekstu ispod su namerno izostavljeni pojedini segmenti.
Uputstvo o načinu preuzimanja rada možete pročitati ovde.SEMINARSKI RAD
SADRZAJ:
Biografija Alfred Adlera .................................................. 3
Adlerove teorije .............................................................. 4
Psiholoski tipovi .............................................................. 4
Kompenzacija .................................................................. 6
Nadkompenzacija ............................................................ 10
Zakljucak ......................................................................... 10
Alfred Adler je bio australijski lekar i psihijatar,osnivac skole induividualne psihologije. Rodjen 1870. godine u Becu kao trece dete jevrejskog trgovca zitaricama. Kao dete obo;eo je od rahitisa I nije mogao da se krece do svoje cetvrte godine. U petoj godini zamalo nije umro od zapaljenja pluca. Tada je oducio da postane lekar.
Godine 1895 diplomirao je medicinu na Beckom univerzitetu. Nakon objavljivanja spisa o organskoj inferiornosti 1907. godine koji su bili u skladu sa shvatanjima psihoanalize, na poziv Sigmunda Froja pridruzio se grupi psihijatara okupljenih oko njega. Medjutim, nakon sto je Adler objavio spise o agresivnom instiktu I decjem osecanju inferiornosti, dolazi do razlaza sa Frojdom. Adler je sa onima koji su ga pdrzavali napustio Becko psihoanaliticko drustvo I 1911. godine osnovao Drustvo slobodne psihoanalize,koje je naredne godine promenilo naziv u Drustvo individualne psihologije.
ADLEROVE TEORIJE Dva pojma zauzimaju kljucno mesto u Adlerovoj teoriji: - teznja za superiornoscu i - osecanje inferiornosti Adler je smatrao da postoji jedna motivaciona sila ili teznja koja determinise ponasanje coveka. On tu motivacionu silu naziva teznja za superiornoscu. Adlerova upotreba ovog termina ima korene u filozofiji Fridriha Nicea,koji govori o volji za moc kao glavnim motivom u zivotu coveka. Adler kasnije sve vise govori o teznji za superiornoscu kao o bolesnoj I neuroticnoj teznji. Uzrok nastanka ove tezne je osecanje inferiornosti. Drugim recima covek kompenzuje ili prevazilazi osecanje inferiornosti razvijanjem teznje za superiornoscu.
PSIHOLOSKI TIPOVI Adler u svojoj teoriji razlikuje cetiri osnovna psiholoska tipa ili zivotna stila:
- Prvi je dominirajuci. Takve osobe su agresivne I sklone da dominiraju drugima. Imaju mnogo energije. Teze licnoj moci I spremne su da sklone svakog ko im se nadje na putu.
- Drugi tip je oslanjajuci. Ovakve osobe se oslanjaju na druge kako bi izasle na kraj sa zivotnim teskocama. Imaju malo energije I zavisne su od drugih.
- Treci tip je izbegavaju. To su osobe lisene energije koje izbegavaju zivot I druge ljude, tezeci da se zatvore u svoj svet.
- Cetvrti tip je drustveno koristan. To je zdrava licnost koja ima energije I koja je usmerena ka drustvu a ne ka sebi.
Zivotni stil se formira veoma rano, otprilike do pete godine zivota. Prema Adleru, tri situacije u detinjstvu najvise doprinose razvitku laznog zivotnog cilja. Prvi odlikuje organska inferiornost I rane bolesti. Drugu odlikuje razmazenost. Razmazeno dete ne uci da se stara o sebi I kasnije otkriva svoju inferiornost. Posto njegove zelje roditelji momentalno izvrsavaju ono ce I od drugih ocekivati isto, usled cega ce nailaziti na otpor I neprijateljstvo. Trecu odlikuje zanemarivanje. Zanemareno dete razvija osecanje inferiornosti jer sa njim roditelji postupaju kao sa bezvrednim, te razvija nepoverenje I postaje nesposoban da voli.
...

---------- KOMPLETAN RAD PREUZIMATE KLIKOM NA LINK ISPOD. ----------

Fotografija dokumenta