Pregled teksta mojrad.net

Ovo je pregled DELA TEKSTA rada na temu "Magnetizam". Rad ima 15 strana. Ovde je prikazano oko 500 reči izdvojenih iz rada.
Napomena: Rad koji dobjate na e-mail ne izgleda ovako, ovo je samo DEO TEKSTA izvučen iz rada, da bi se video stil pisanja. Radovi koje dobijate na e-mail su uređeni (formatirani) po svim standardima. U tekstu ispod su namerno izostavljeni pojedini segmenti.
Uputstvo o načinu preuzimanja rada možete pročitati ovde.СЕМИНАРСКИ РАД ИЗ РАЧУНАРСТВА И ИНФОРМАТИКЕ
МАГНЕТИЗАМ
ДС 080120
Магнетизам постоји у било ком делу наше земље, нашег сунчевог система, нашег универзума. У ствари без магнетизма начин живота као и универзум које ми познајемо не би постојали, нису могући . Магнет је познат одувек: то јест од када на земљи постоји људско биће. У старо доба ове силе природе сматрало се доброћудним божанствима. Један врло стари извор примене (познат Кинезима пре краљевске ере и донета у Европу у касном Средњем Веку) феномена магнета била је употреба компаса. Магнетизам је саставни део Земље и нашег живота као сто су то електрицитет и вода, звукови итд. Међу осталим магнетизам има ту ману, ако се то тако жели дефинисати, да је невидљив и неопипљив. Утврдити да постоји електрична енергија је лако: довољан је минимални покрет да се упали светло. Ми магнетизам не уоцавамо, док напротив наше тело, његови органи а уз то и по том њихове станице не само да га замењују, да га осете него су под његовим утицајем. У могућности смо наћи многе интересантне примере рабљења искоришћавања земљиног магнетског поља од разних врста животиња ради оријентације тако на пример од голубова писмоноша (путника), од неких врста риба а такође од неких врста бактерија. Сва ова зива бића у своме организму садрже посебне структуре засебно назване, магнетосоми, који су у стању прихватити интензитет магнетског поља. Тек ће доласком XIX века и појавом научне знатижеље неких особа почети период лаганог процвата студија о магнету и његовом пореклу. Огромни кораци у том подручју учињени су измедју 1820. и 1831. године, када су формулисани закони електромагнетизма односно откривена су правила која омогућују да се конструишу направе које су у стању да произведу и дистрибуирају електричну струју: на пример: генератори, трансформатори и мотори.
Међутим шта је то у бити магнет?
МАГНЕТ ЈЕ ОСНОВНА СИЛА ПРИРОДЕ.
Покушаћемо дефинисати га једним једноставним примером:
Узмимо једну танку стаклену плочу. Узмимо мало железне прашине. Полозимо ту гвоздену прашину на стаклену плочу и видечемо да се она распрострањује по стакленој плочи насумице. По том узмимо један магнет и полозимо га испод стаклене плоче.
Видећемо да гвоздена прашина која се на стакленој плочи пре насумице распростирала сада је распоређена на јако прецизан начин, скоро ригорозан, строг начин!
Такав геометријски распоред детерминиран је магнетом који се налази испод стаклене плоче: то јест његовом снагом.
Снага магнета створила је магнетско поље и све што дође у контакт или падне под утицај тога магнетског поља распореди се на један одредјени начин: распоређено је у простору!
Магнет је свако тело које има особину да привлачи гвоздене предмете. Појава привлачења или одбијања назива се магнетизам. За магнетизам је везано постојање две врсте полова. Истоврсни полови се одбијају, а различити се привлаче. Уз један магнетни пол је увек везан и његов антипод. Уобичајено је да се полови зову северни и јужни, из историјских разлога. Физички је немогуће имати једнопол, магнет са једним полом. Зато се магнет зове дипол, јер има оба пола. Магнете можемо поделити на:
...

---------- KOMPLETAN RAD PREUZIMATE KLIKOM NA LINK ISPOD. ----------

Fotografija dokumenta