Pregled teksta mojrad.net

Ovo je pregled DELA TEKSTA rada na temu "Mek Senet i slepstik komedija". Rad ima 22 strana. Ovde je prikazano oko 500 reči izdvojenih iz rada.
Napomena: Rad koji dobjate na e-mail ne izgleda ovako, ovo je samo DEO TEKSTA izvučen iz rada, da bi se video stil pisanja. Radovi koje dobijate na e-mail su uređeni (formatirani) po svim standardima. U tekstu ispod su namerno izostavljeni pojedini segmenti.
Uputstvo o načinu preuzimanja rada možete pročitati ovde.


AKADEMIJA LEPIH UMETNOSTI
FILMSKA UMETNOST
Menadžment umetničke produkcije
Seminarski rad
TEMA :
MEK SENET I SLEPSTIK KOMEDIJA
Dr PETAR ZEC PREDRAG MITROVIĆ
Beograd , mart 09
Dejvid Vork Grifit je sredstva filmskog oblikovanja ,koja je razvio stavio u službu realizma i epske naracije. Mek Senet je Grifitove pronalaske koristio da bi izazvao praskavu eksploziju iluzije stvarnosti i pripovedačkog kontinuiteta.Film je usmeravao protiv literarne tradicije i bio prvi filmski stvaralac koji potpuno pripada dvadesetom veku.
MEK SENET ustvari Majkl Sinot rodjen je 1880. je Kansdjanin irskog porekla.Nastupao je po varijeteima kao pevač i igrač i kao klovn pre nego što ga je angažovao Bajograf.Četiri godine je radio kao glumac, režiser,a Grifit mu je bio predpostavljeni.Znao je često da kaže da je Grifit bio njegov univerzitet.Senet je 1912.god.postao direktor novoosnovane firme za proizvodnju filmskih komedija-Kiston.
NEJBEL NORMAND JE ŽENSKI Čaplin zvezda Senetovih komedija i žena koja je sa njim bila u vezi koja je bila na ivici skandala.Očarala je publiku svojom lepotom i kombinacijom ubitačnih gegova.Čaplin je zanat učio upravo od Mejbel kada je došao u Kiston studio. Njen raskid sa Senetom naterao ju je da se pozabavi svojimobrazovanjem, ubrzo je obolela od bolesti zavisnosti.Konzumirala je alkohol i tablete.Umire od tuberkuloze u 38-oj godini života.
Sedamdesetih godina na Brodveju je postavljen mjuzikl o njenoj vezi sa Senetom „MEK i MEJBEL“.
KOEN NA KONI ALJENDU je naslov prvog filma koji je snimio za firmu i kojim počinje istorija slepstik komedije.,američke filmske burleske.1915.godine je izvršena integrisana firma Kiston sa preduzećima D.V.Grifita i u to doba uspešnog i renomiranog reditelja i producenta Tomasa H.Insa u Trijangl koji se 1917. pretvara u PARAMAUNT STUDIO.Godine rada u ovoj kući su najplodnije Senetove godine.(1912-1917.)Senet je održavao stalnu vezu sa lokalnim vatrogascima.Čim bi gde u Los Andjelesu izbila vatra Senetova ekipa je odmah na licu mesta improvizovala opasno-grotesknu avanturu.Auto trke i druge javne priredbe takodje su služile klao kulise i tematski izgovor.Kod većine filmova Senet je odredjivao temu i niz gegova ,a režiju prepuštao nekom svom reditelju.Poslednju je uvek imao Senet i montaži je posvećivao po nekoliko dana.Svakom glumcu je odredjivao tip sa stereotipnom maskom i kostimom.Omiljeni likovi:Mek Svejn nosio je moćnu i gustu bradu,Ford Sterling „kicoške“brkove poput NapoleonaIII Čarli Čaplin usku četku koja se smenjivala iz filma u film.-Patetična gestikulacija Bena Terpina bila je u komičnoj suprotnosti sa njegovim razrookim očima,lepršavom retkom kosom,i treperavom jabučicom.Rosko“Fati“Arbakl bio je debeli za koga niko ne bi rekao da je toliko vešt u bacanju torti s ribizlama. Henk Men se kretao polako,i tako više zapanjivao svojom akrobatskom veštinom.Luiz Fazenda je smerna seoska lepotica,ali se munjevito pretvarala u rospiju.Imao je Senet i dve grupe koje su izazivale pažnju:“kistonski policajci“ i „pin-ap“ lepotice kupačice u uzbudjujućim kupaćim kostimima.
...

---------- KOMPLETAN RAD PREUZIMATE KLIKOM NA LINK ISPOD. ----------

Fotografija dokumenta