Pregled teksta mojrad.net

Ovo je pregled DELA TEKSTA rada na temu "Antička filozofija". Rad ima 8 strana. Ovde je prikazano oko 500 reči izdvojenih iz rada.
Napomena: Rad koji dobjate na e-mail ne izgleda ovako, ovo je samo DEO TEKSTA izvučen iz rada, da bi se video stil pisanja. Radovi koje dobijate na e-mail su uređeni (formatirani) po svim standardima. U tekstu ispod su namerno izostavljeni pojedini segmenti.
Uputstvo o načinu preuzimanja rada možete pročitati ovde.ANTICKA FILOZOFIJA
Prva tumacenja covjeka o njegovom postanku i postanku svijeta bila su u obliku
mitova, a ne kritickog misljenja usmjerena prema saznanju i kada se javlja filozofija, ona se ne razvija iz mita, nego protiv mita, kao nastojanje da racionalno pronikne tajne svijeta i zivota.Filozofija se javlja krajem VII i pocetkom VI vijeka p.n.e. u Grckoj, gdje se tada razvila bogata materijalna i duhovna kultura - trguju s mnogim narodima, razmjenjujuci saznanja, a reformama donekle je osigurana i sloboda kao bitan preduslov za razvoj filozofije uopste. Dok su istocnjačko znanje i mudrost usko i bitno odredjeni religijom i tradicijom, grcka filozofija je slobodno istrazivanje.
MILETSKA SKOLA
Miletska skola se razvila na zapadnoj obali Male Azije u gradu Miletu i tu djeluju prvi grcki filozofi.Njih zanima sto je temelj svega, sto je praelement svijeta, sto je ono nepromenljivo, osnova prirode - smatraju da je prirodno počelo samo sebi dovoljno.
Tales (otac grcke filozofije) uci da je sve voda.Anaksimenu je najbitniji vazduh, a njegovim zgusnjavanjem i razrjedjivanjem nastaje ostalo.Anaksimandar se ne zadovoljava konkretnom stvari, nego stvara spekulativan pojam: praosnova svega je apeiron, nesto beskonacno kvalitativno neodredjeno, iz beskonacnog apeirona izdvajanjem suprotnosti toplog i hladnog nastaju konkretne stvari.
PITAGOREJSKA SKOLA
Pitagorejska skola se razvila u juznoj Italiji u gradu Krotonu, gdje su bili organizovani kao pitagorejski savez, s tezom da je smisao zivota u prociscavanju duse i oslobadjanju od tijela.Osnivac ove skole je Pitagora, a vrhunac dozivljava u V vijeku s Filolajem na celu.
Polaze od matematike,muzike i astronomije.Za njih broj je sustina svega.
HERAKLIT
Heraklit je zivio u gradu Efesu u Maloj Aziji, poznat po svojim fragmentima i po recenici: "ja sam proučio sam sebe".Po njemu, sve tece,kretanje je sustina svijeta (vatra mu je simbol vjecnog kretanja, praelement).Svaka stvar u sebi nosi svoju suprotnost i sve je puno suprotnosti koje se slazu (pocetak i kraj su jedno, u nama je i zivo i mrtvo) jer se po suprotnom nesto saznaje.Svijetom vlada jedinstven svjetski zakon, logos, koji odredjuje svako desavanje i drustveno i prirodno - on se desava kao jedinstvo i borba suprotnosti.Culno saznanje ne zadovoljava,cula su nepouzdana, pa je pravo saznanje racionalno i tek ono upoznaje logos i njegov sklad kao istinu o svijetu.
ELEJSKA SKOLA
Elejska skola je djelovala u juznoj Italiji u gradu Eleju i bila je izrazito racionalisticka.Ksenofan ju je utemeljio izvodeći je iz Miletskog jedinstva svijeta,monoteisticko - panteisticko glediste da je je Sve (pan) jedno, oblika kugle i ograniceno i da je vjecno i nepokretno.Parmenid je glavni u skoli, razvio pojam bitka do krajnosti ontoloskog monizma.Zenon je treca generacija, u kojoj brani ucenje svog ucitelja.
...

---------- KOMPLETAN RAD PREUZIMATE KLIKOM NA LINK ISPOD. ----------

Fotografija dokumenta