Pregled teksta mojrad.net

Ovo je pregled DELA TEKSTA rada na temu "Stavovi o poseti Džozefa Bajdena Beogradu". Rad ima 7 strana. Ovde je prikazano oko 500 reči izdvojenih iz rada.
Napomena: Rad koji dobjate na e-mail ne izgleda ovako, ovo je samo DEO TEKSTA izvučen iz rada, da bi se video stil pisanja. Radovi koje dobijate na e-mail su uređeni (formatirani) po svim standardima. U tekstu ispod su namerno izostavljeni pojedini segmenti.
Uputstvo o načinu preuzimanja rada možete pročitati ovde.


 Jednodnevna poseta potpredsednika SAD-a Džozefa Bajdena Srbiji izazvala je veliku medijsku pažnju. Kakav je značaj ove posete? Šta bi mogli biti njeni rezultati? Šta je DŽ. Bajden rekao tj. kakvu je poruku preneo? Ovo su mahom bila pitanja na koja su se tražili odgovori i komentari armije srpskih analitičara, novinara, raznih delatnika nevladinog sektora i samih srpskih političara. Reč je, o prvoj poseti jednog američkog zvaničnika tog ranga posle gotovo tri decenije, od kada je u Beogradu boravio bivši predsednik Džimi Karter, a ovu posetu analitičari vide kao podršku administracije predsednika Baraka Obame Srbiji na putu evropskih integracija.
U Beogradu su, već uveliko, u toku bezbednosne pripreme za prijem američkog zvaničnika. Danima se pricalo I pisalo koliko dobro blindirana kola predsednik ima ,koliko snjperista dolazi sa njim,sta se sme , a sta ne sme taj dan raditi u gradu. Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da su u toku bezbednosne pripreme za najavljeni dolazak Bajdena i apelovao na građane da imaju razumevanje za te aktivnosti policije.
"Mere bezbednosti biće podignute na najveći mogući stepen" rekao je Dačić i objasnio da se pripremaju svi uslovi kako bi najavljena poseta Bajdena protekla u najboljem redu.
Aktivnosti policije podrazumevaju zatvaranje određenih ulica gde povorka automobila treba da prođe i zabranu javnih skupova na određenim mestima. Dačić je rekao i da država ima obavezu da obezbedi sigurnost svim gostima koji dolaze u Srbiju navodeći da će u tim aktivnostima biti korišćena iskustva država u regionu uključujući i Hrvatsku, koju je prošle godine posetio tadašnji predsednik SAD Džordž Buš.
Analitičari u Beogradu i Vašingtonu saglasni su u stavu da ne treba očekivati približavanje stavova Beograda i Vašingtona oko Kosova, niti da Vašington odustane od podrške Prištini.
Ovaj rad,konkretno,predstavlja analizu clanaka objavljenih u dnevnim novinama Danas I Politika kao I u nedeljnicima Vreme I NIN u periodu od 18og maja do 24og maja 2009 godine I ima za cilj da prikaze stvavove prema poseti Bajdena I svemu onome sto je ta poseta nosila sa sobom u domacoj javnosti.
* * *
Detaljan plan posete objavljen je na portalu Bele kuce ,a prenela ga je 18og maja list Politika u kome je ,izmedju ostalog ,prenesen I intrvju sa Manterom. Uoci dolaska potpresednika SAD Dzozefa Bajdena u Beograd ambasador SAD u Srbiji Kameron Manter ocenjuje da ta poseta predstavlja novu etapu u odnosima SAD I Srbije. Ona ce predstavljeti nastavak politike SAD ,a to je posvecenost napretku ne samo Srbije nego I celog regiona –integracija u Evropu,saradnja u vojnim pitanjima ,u oblasti investicija I na koji nacin moze da se pomogne Srbiji da postane privlacnije mesto za strana ulaganja I kako da se pomogne da se Srbija pripremi za ulazak u EU.(objavljeno u Politici 18.05.2009.) .
Istog dana novinar Politike Momcilo Pantelic ocenjuje da ce ova poseta biti veoma znacajna I da ce Bajden biti “prvi predstavnik visokog nivoa iz novog sastava Bele kuce koji posecuje novi Balkan I da ce ono sto ce on svojim domacinima poruciti delovati kao paket poruka…”. Ocenjuje se da Bajdenov dolazak ne predstavlja povratak SAD na Balkan ,koji je Busova administracija zanemarila ,u cilju promovisanja celovite I slobodne Evrope ,sto se moze postici putem evropskih I evroatlanskih integracija balkanskih zemalja koje ce Bajden posetiti.Kljucni faktor za postizanje tog cilja su Srbi , a”bez resavanja srpskog pitanja nema zeljene stabilizacije regiona”.
...

---------- KOMPLETAN RAD PREUZIMATE KLIKOM NA LINK ISPOD. ----------





Fotografija dokumenta