Pregled teksta mojrad.net

Ovo je pregled DELA TEKSTA rada na temu "Istorija horora". Rad ima 15 strana. Ovde je prikazano oko 500 reči izdvojenih iz rada.
Napomena: Rad koji dobjate na e-mail ne izgleda ovako, ovo je samo DEO TEKSTA izvučen iz rada, da bi se video stil pisanja. Radovi koje dobijate na e-mail su uređeni (formatirani) po svim standardima. U tekstu ispod su namerno izostavljeni pojedini segmenti.
Uputstvo o načinu preuzimanja rada možete pročitati ovde.


____________________________________________________________________________
SEMINARSKI RAD IZ PREDMETA
FILM I FOTOGRAFIJA
ISTORIJA ŽANRA
- HOROR -
NOVI SAD, 2008.
Horor filmovi su uznemiravajući filmovi čiji je cilj da zaplaše i uspaniče, uzrokuju užas i nemir i probude naše najgore skrivene strahove, često u zastrašujućem, šokirajućem završetku, dok nas istovremeno zabavljaju i očaravaju u katarzičkom iskustvu. Horor filmovi efektno pogadjaju u srž tamne strane života, zabranjene, neobične i nemirne dogadjaje. Oni se bave našom primarnom prirodom i njenim strahovima: našim noćnim morama, našom ranjivošću, našim otudjenjem, odvratnostima, strahom od nepoznatog, strahom od smrti i rastrzanja. Počeci horor filmova vezuju se za same početke filmova uopšte, dakle za period od pre 100 godina. Od naših najranijih dana, koristili smo našu slikovitu maštu da vidimo duhove u senkovitim oblicima, da se emotivno vezujemo za nepoznato i da se plašimo stvari koje su neverovatne. Gledanje horor filma pruža nam ulazak u taj zastrašujući svet, daje nam samu esenciju straha bez stvarne opasnosti po život. Iako čudno zvuči, gledanje horor filmova i preplašivanje ili posmatranje uznemirujućih, strašnih scena, pruža nam pravo uzbudjenje i zabavu. Tamne, primitivne i zbunjujuće osobine koje nas istovremeno privlače i odbijaju, prisutne su u ovom žanru. Horor filmovi su često kombinovani sa naučnom fantastikom kada su pretnja ili čudovište vezani za tehnološke kvarove ili kada je Zemlja ugrožena vanzemaljcima. Horor filmovi su takodje poznati i po nazivima chillers, scary movies, spookfests i the macabre.
Horor filmovi, kada su dobro odradjeni i kada se manje oslanjaju na zastrašujuće specijalne efekte, mogu biti veoma moćne filmske forme, dotičući se naših snova i strave iracionalnog i nepoznatog, kao i samog horora Najraniji horor filmovi bili su u gotskom stilu – to znači da se radnja odvijala obično u sablasnim starim zdanjima, zamkovima ili maglom okruženim, tamnim i mračnim mestima. Glavni junaci takvih filmova su bili nepoznata, ljudska, nadljudska ili groteskna bića, od vampira, izbezumljenih ludaka, djavola, neprijateljskih duhova, čudovišta, ludih naučnika, Frankenštajna, dvostrukih ličnosti tipa Džekil-Hajd, demona, zombija, zlih duhova, lukavih nemani, satanističkih zločinaca, opsednutih, vukodlaka i nakaza sve do još nevidjenih, djavolskih izgleda zla.
Horor filmovi nastajali su iz različitih izvora: narodnih predanja o djavolskim bićima, veštičarenju, fantazija, mitova, priča o duhovima, gotskih ili viktorijanskih novela iz Evrope od Meri Šeli ili irskog pisca Brema Stokera. Na mnogo načina, ekspresionistički nemački nemi bioskop bio je vodeći kada se govori o horor filmovima i filmovima o natprirodnom.
Najraniji horor filmovi: Čudovišta, vampiri i ostalo
Prvi horor film, koji je trajao samo tri minuta, delo je pronicljivog francuskog tvorca filmova Žorža Melijea, nazvan Le Manoir Du Diable (1896) (aka The Devil's Castle) – koji je sadržao neke elemente kasnijih filmova o vampirima. Još jedan vredan spomena i uticajan film, začetnik horor žanra bio je nemački nemi ekspresionistički prekretnički klasik, Das Kabinett des Doktor Caligari (1919) koji je režirao Robert Vien, o karnevalskom hipnotizeru-terapeutu koji se zove Dr. Caligari koji priziva bledolikog, visokog Ćezarea obučenog u crni triko, koji mesečari (i zaposednut je ubicom). Senoviti, ometajući, izobličeni i “noćnomorovski” kvalitet sablasnog i stilskog “Caligari”-ja sa vijugavim prilazima, izvaljenim vratima, skučenim sobama, nadvišenim gradjevinama i iskošenim gradskim predelima, dobijen je u studiju. Film je stigao u Holivud dvadesetih godina XX veka i kasnije uticao na klasični period horor filmova tridesetih – uvodeći mnoge standarde horor običaja.
...

---------- KOMPLETAN RAD PREUZIMATE KLIKOM NA LINK ISPOD. ----------

Fotografija dokumenta