Pregled teksta mojrad.net

Ovo je pregled DELA TEKSTA rada na temu "Bajina Bašta i Tara". Rad ima 9 strana. Ovde je prikazano oko 500 reči izdvojenih iz rada.
Napomena: Rad koji dobjate na e-mail ne izgleda ovako, ovo je samo DEO TEKSTA izvučen iz rada, da bi se video stil pisanja. Radovi koje dobijate na e-mail su uređeni (formatirani) po svim standardima. U tekstu ispod su namerno izostavljeni pojedini segmenti.
Uputstvo o načinu preuzimanja rada možete pročitati ovde.


Bajina Basta, Srbija
Prirodne vrednosti kao i kulturno-istorijske osobenosti koje poseduje uza i sira okolina Bajine Baste omogucavaju izgradnju snaznije turisticke destinacije prepoznatljive na ovom prostoru Republke Srbije. Najizrazitije vrednosti ovog kraja u turistickom smislu su: planina Tara sa nacionalnim parkom, reka Drina sa kanjonom prema Visegradu i akumulacionim jezerima Perucac i Zaovine, kulturno-istorijski spomenici: Manastir Raca [XIII vek], crkva brvnara u Dubu [XVIII vek], Solotuski grad [srednji vek], praistorijski lokaliteti i savremena spomen obelezja sa bogatom turistickom infrastrukturom- hotelskim kompleksima u gradu i na Tari uz dobru saobracajnu povezanost cine kompletnu turisticku sliku Bajine Baste. Sadasnji razvoj turizma pokazuje da je inostrani turizam malo zastupljen na racun domaceg. Inostrani gosti boravak na ovom podrucju vezuju u okviru tranzitnog kretanja sa drugim turistickim centrima o cemu svedoci duzina boravka stranih turista 80. godina XX veka od 1, 1 dan za razliku od domaceg turiste koji ostvari duzinu od 6, 8 dana.
_________________________________________________________
Tara
Masiv planine Tare nalazi se u zapadnoj Srbiji, u severozapadnom delu oivicen je dubokim kanjonom Drine, dok mu se jugoistocni ogranci spustaju ka kremanskoj dolini i dolini DJetinje, gde se naslanja na ogranke Zlatibora. Podrucje planine Tare sacinjava najzapadniju skupinu iz grupe Starovlaskih planina i u sirem smislu sastoji se od tri predeone celine, donekle izdvojene recnim dolinama, prevojima ili sedlima.
Tara u uzem smislu - Ravna Tara - deo masiva s Kaludjerskim barama i krecnjackom visoravni izmedju Drine, Race, Konjske reke, Belog Rzava i Dervente [vrh Zboriste 1544 m.n.v.]. Crni vrh - izmedju suve granice Srbije i BiH, te izmedju sela Zaovine i Rastiste. U vezi je s Ravnom Tarom na prevoju Cemeriste, a sa Zvezdom na sedlu Predov krst [vrh Kozji rid 1591 m.n.v.].
Planina Tara je poznato i tradicionalno letnje i zimsko, rekreativno podrucje. Povoljni klimatski uslovi, veliki broj suncanih dana, srednja visina oko 1.000 m i prirodne lepote pruzaju i sve uslove za prijatan boravak, setnje i planinarenje; veliko jezero na Drini i u dolini Rzava za sportove na vodi; brdske padine i valoviti tereni za zimske sportove, a bogatstvo raznovrsnom divljaci za lovni turizam. Sada na Tari, samo hotelski kapaciteti imaju preko 1.000 lezaja, uz stalno upotpunjavanje sadrzaja za letnji i zimski turizam. Veci broj odmaralista, planinarskih i lovackih kuca, smestaj u domacoj radinosti omogucava boravak razlicitim kategorijama posetilaca. Za njih na Tari postoje i sportski tereni, bazeni i setalista, a za planinare i ostale ljubitelje pri rode obelezene planinarske i setne staze. Ispod severnih padina Tare na Drini lezi naselje Bajina Basta, do kojeg se stize putem od Beograda pre- ko Valjeva i Pocute.
To je gradic sa 10.000 stanovnika, s dobro razvijenom industrijom, trgovinom i ugostiteljstvom i glavno je prilazno mesto Nacionalnom, parku Tara i njegovim turistickim centrima. Do Tare se moze doci savremenim putevima od Loznice dolinom Drine, preko Uzica i Kremne, a s bosanske strane putevima od Visegrada preko Kremne, od Srebrenca preko Bajine Baste. Izgradnjom solidne mreze puteva unutar podrucja, narocito sumarskih, stvoreni su uslovi za razvoj turizma, a motorizovani turisti mogu da naprave krace iii jednodnevne izlete do lepih i zanimljivih mesta kojima obiluje ovaj masiv i njegova bliza okolina.
...

---------- KOMPLETAN RAD PREUZIMATE KLIKOM NA LINK ISPOD. ----------

Fotografija dokumenta