Pregled teksta mojrad.net

Ovo je pregled DELA TEKSTA rada na temu "Aristotel". Rad ima 17 strana. Ovde je prikazano oko 500 reči izdvojenih iz rada.
Napomena: Rad koji dobjate na e-mail ne izgleda ovako, ovo je samo DEO TEKSTA izvučen iz rada, da bi se video stil pisanja. Radovi koje dobijate na e-mail su uređeni (formatirani) po svim standardima. U tekstu ispod su namerno izostavljeni pojedini segmenti.
Uputstvo o načinu preuzimanja rada možete pročitati ovde.


 МАТЕМАТИЧКИ ФАКУЛТЕТ
СЕМИНАРСКИ РАД ИЗ ФИЛОЗОФИЈЕ
АРИСТОТЕЛ
САДРЖАЈ
Биографија........................................................................3
Логика...............................................................................5
Метафизика......................................................................7
Филозофија природе и психологија.............................. 11
Етика.................................................................................15
Политика..........................................................................
Естетика...........................................................................
БИОГРАФИЈА
Аристотел, један од највећих филозофа свих времена, рођен је 384. године старе ере у Стагири, у Тракији. Био је син Никомаха, лекара македонског краља Аминте.
Са својих седамнаесат година одлази у Атину да би стекао образовање. Године 368. старе ере постао је члан Платонове Академије, где је уз свог учитеља Платона провео непрекидно више од двадесет година. Овај период је оставио дубок траг у Аристотеловом животу. Иако се Аристотел окреће емпиријској науци већ тада, тешко да је за време Платоновог живота постојао било какав суштински разлаз између учитеља и ученика.
После Платонове смрти, 348.године старе ере, на чело Академије долази његов нећак Спеусип, са којим Аристотел није имао баш добар однос. Он тада напушта Атину и одлази у Асос у Троади где оснива огранак Академије.У овом месту Аристотел је живео три године,где је упознао своју прву,а затим и другу жену. У Асосу почиње развој његових самосталних филозофских гледишта. Из Асоса, одлази у Митилену, на Лесбос где се сусреће са Теофрастом који касније постаје његов најславнији ученик.
Године 343. старе ере, на позив македонског краља Филипа Македонског, Аристотел одлази у Пелу да би преузео васпитање и образовање Филиповог сина Александра који је тада имао тринаест година.У овом периоду Аристотел је истински настојао да морално делује на младог Александра, који касније постаје један од највећих светских владара кога потомство назива Александар Велики.Александров долазак на престо,336. године старе ере значио је крај Аристотелове педагошке делатности и он тада,на неко време, одлази у свој родни град Стагиру који је Александар поново изградио као захвалницу свом учитељу.
Аристотел одлази по други пут у Атину, 335. године старе ере. Наравно, његов повратак у Академију није више био могућ, пре свега због развоја његових сопствених идеја. Он оснива нову школу која је била смештена у Ликеју.Чланови ове школе су били познати као перипатетичари, по њиховом обичају да расправљају и држе предавања,шетајући у покривеном трему.
После Александрове смрти , 323. године старе ере, настају тешки дани за Аристотела у Атини. Оптужен за безбожништво, он напушта Атину, рекавши да то чини „да се Атињани не би по други пут огрешили о филозофију“.Отишао је у Халкиду на Еубоји, где је кратко живео на имању своје мајке.Ту је умро, 322. године старе ере.
Аристотелови списи
Аристотелови списи су настали у три главна периода његовог живота:
1. у периоду док је био на Платоновој Академији
...

---------- KOMPLETAN RAD PREUZIMATE KLIKOM NA LINK ISPOD. ----------

Fotografija dokumenta