Pregled teksta mojrad.net

Ovo je pregled DELA TEKSTA rada na temu "Štedne žarulje". Rad ima 19 strana. Ovde je prikazano oko 500 reči izdvojenih iz rada.
Napomena: Rad koji dobjate na e-mail ne izgleda ovako, ovo je samo DEO TEKSTA izvučen iz rada, da bi se video stil pisanja. Radovi koje dobijate na e-mail su uređeni (formatirani) po svim standardima. U tekstu ispod su namerno izostavljeni pojedini segmenti.
Uputstvo o načinu preuzimanja rada možete pročitati ovde.


SADRŽAJ:
1.Općenito o svjetosti.................................1-3
2.Izvori svjetlosti..........................................4-5
3.Standardne žarulje....................................6-7
4.Klasične žarulje..........................................8-9
5.Ekonomske žarulje.......................................11
6.Fluokompaktne žarulje.................................12
7. Zaključak.....................................................13
8.Literatura......................................................14
Općenito o svjetlosti
Svjetlost je elektromagnetsko zračenje valnih duljina od 10-7 m do 10-3 m koje nadražuje mrežnicu u čovječjem oku i time u mozgu stvara osjet vida. Taj dio zračenja naziva se optičko zračenje.
Osnovna svjetlosna veličina je kandela (cd) koja je definirana kao monokromatsko zračenje svjetlosti frekvencije 540,015 × 1012 Hz i snage 1/683 W po jediničnom prostornom kutu. U kandelama se izražava jakost svjetlosti i to je osnovna SI jedinica.
Svjetlosni tok predstavlja snagu zračenja koju emitira izvor svjetla u svim smjerovima. Jedinica za svjetlosni tok je lumen(lm).Točkasti izvor svjetla ima svjetlosni tok od 1 lm kada u prostorni kut od 1 sr zrači jakošću svjetlosti od 1 cd. Primjera radi,svjetlosni tok standardne žarulje sa žarnom niti snage 100 W iznosi 1.380 lm, isto kao i kod kvalitetne fluorescentne cijevi snage 18 W.
Rasvijetljenost je mjerilo za količinu svjetlosnog toka koja pada na određenu površinu. Jedinica za rasvijetljenost je luks(lx) i to je izvedena jedinica SI sustava. Jedan lx je definiran kao rasvijetljenost 1 kvadratnog metra na koju pada ravnomjerno raspodijeljen svjetlosni tok od 1 lm. Nekoliko primjera razine rasvijetljenosti nalazi se u donjoj tablici.
Sve što se želi vidjeti mora biti osvijetljeno, budući je sama svjetlost nevidljiva. Za sunčana dana rasvijetljenost je do 100.000 lx, u hladu drveta 10.000 lx, a pri mjesečini samo 0,25 lx. Ipak, prilagodljivost oka dozvoljava da vidimo u svim ovim uvjetima.
Primjeri razine rasvijetljenosti:
Primjer
Rasvijetljenost [lx]
Rasvjeta operacijskog stola
20.000 - 120.000
Sunčan ljetni dan
60.000 - 100.000
Oblačan ljetni dan
20.000
Oblačan zimski dan
3.000
Dobro rasvijetljeno radno mjesto
500 - 750
Pješačka zona
5 - 100
Noć s punim mjesecom
0,25
Noć s mladim mjesecom
0,01
Svjetlosna iskoristivost izvora svjetlosti (eta) definira se kao omjer dobivenog svjetlosnog toka izvora svjetlosti (lm) i uložene električne snage (W), lm/W.
Svjetlosna iskoristivost pokazuje iskoristivost kojom se uložena električna energija pretvara u svjetlost.
Teoretski maksimum iskoristivosti,pri kojem se sva energija pretvara u vidljivo svjetlo iznosi 683 lm/W. U stvarnosti vrijednosti su puno manje i iznose između 10 i 150 lm/W. Svjetlosna iskoristivost predstavlja nam osnovni pokazatelj za ocjenu ekonomičnosti rasvjetnog sustava.
Vidljivo zračenje,čovječje oko ne opaža samo po jačini svjetlosti već i po bojama. Taj se osjećaj naziva podražaj boja. Pri tome je svejedno da li se radi o zračenju izvora (boja svjetlosti) ili osvijetljenom objektu (boja predmeta), jer je upravo svjetlost jedini izvor boje.
...

---------- KOMPLETAN RAD PREUZIMATE KLIKOM NA LINK ISPOD. ----------

Fotografija dokumenta