Pregled teksta mojrad.net

Ovo je pregled DELA TEKSTA rada na temu "Etnografija, etnologija i antropologija ". Rad ima 13 strana. Ovde je prikazano oko 500 reči izdvojenih iz rada.
Napomena: Rad koji dobjate na e-mail ne izgleda ovako, ovo je samo DEO TEKSTA izvučen iz rada, da bi se video stil pisanja. Radovi koje dobijate na e-mail su uređeni (formatirani) po svim standardima. U tekstu ispod su namerno izostavljeni pojedini segmenti.
Uputstvo o načinu preuzimanja rada možete pročitati ovde.


Univerzitet u Beogradu
Učiteljski fakultet 
 
            
 
 
Seminarski rad iz Dečije antropologije
Tema: Etnografija, etnologija i antropologija 
 
 
 
 
 
 
 
Etnografija 
 
Etnografija je studija koja opisuje neko ljudsko društvo. Isti termin označava i proces razvoja te studije.
Često je postojala (i danas se dešava) zabuna oko pojmova „etnografija“ i „etnologija“. Etnologija je pojam koji se koristi u Evropi, i koji podrazumeva analize i komparacije raznih svetskih kultura. U Americi ista disciplina se naziva „kulturna antropologija“, a u Velikoj Britaniji, „socijalna antropologija“. Danas se najčešće koristi termin "socio-kulturna antropologija". Etnografija u klasičnoj podeli označava proces sakupljanja podataka, kao i njihovo ispisivanje. Etnografija se koristi i kao naziv knjige u kojoj su objavljeni sakupljeni podaci. Neke od najpoznatijih klasičnih etnografija su: Argonauti zapadnog Pacifika; Nueri; Mi, Tikopija, itd.
Tokom 1970-tih etnografija u antropološkim zajednicama biva problematizovana i teoretizovana. Javlja se novo polje nazvano teorija etnografije. Etnografije tu nisu shvaćene kao prosto prikupljanje podataka.
Etnologija
Etnologija (od grčkog ethnos što znači porodica, ljudi) je nauka koja se bavi proučavanjem naroda, njihovih običaja, porekla, narodnih nošnji, nacionalne hrane i sl. 
Etnologija je nauka o poreklu, društvenoj organizaciji, načinu života, verovanjima i običajima različitih, uglavnom arhaičnih, društvenih. Deo etnologije koji se bavi isključivo deskripcijom materijalne i  duhovne kulture  (jezik, obredi, vrednosti, verovanja itd.) naziva se etnografijom.  
Etnologija nastoji da da objasni strukturu i funkciju društvenih i kulturnih institucija, kao i arhaičnih oblika mišljenja, da odgonetne smisao različitih umetničkih tvorevina, tabua, rituala, pravila ponašanja i iracionalnih uverenja. 
Etnologija Srba 
Poreklo Srba
Sloveni su se doselili u VII veku na Balkansko poluostrvo. Srbi su južnoslovenski narod, koji pretežno živi u Srbiji,  Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Prema tvrdnjama genetike i antropologije, Srbi su potomci slovenskih plemena i balkanskih starosedelaca . Međutim, postoje teorije koje tvrde da ime "Srbi" možda ima drugačije korene. Postoji nekoliko teorija o poreklu srpskog imena, ali treba imati u vidu da ove teorije nisu šire prihvaćene od strane zvanične istorijske nauke, jer ne postoji dovoljno dokaza koji bi ih podržali. 
Običaji Srba 
Krsna slava
Krsna slava je prastari običaj u kome se, uz posebne obrede i gozbu, proslavlja hrišćanski svetitelj zaštitnik i davalac. Svaki Srbin ima po jedan dan u godini koji on slavi i to se zove krsno ime, sveti, sveto i blag dan.
Poreklo slave jeste u vremenima kada su nasi preci uzimali hriscansku veru, i uzimali su za zastitnika porodice onog sveca na ciji dan su odlucili da postanu hriscani. 
 
Slava je praznik "male crkve", osnovne hrišćanske ćelije, porodice, pa svaka, pa i najmanja porodica treba da slavi Slavu. Čim se sin odvoji u posebno domaćinstvo, pogotovu kad se oženi, dužan je da proslavlja svog svetitelja, bez obzira što ga i otac i majka slave u starom domu.  
...

---------- KOMPLETAN RAD PREUZIMATE KLIKOM NA LINK ISPOD. ----------

Fotografija dokumenta