Pregled teksta mojrad.net

Ovo je pregled DELA TEKSTA rada na temu "Gargantua i Pantagruel". Rad ima 13 strana. Ovde je prikazano oko 500 reči izdvojenih iz rada.
Napomena: Rad koji dobjate na e-mail ne izgleda ovako, ovo je samo DEO TEKSTA izvučen iz rada, da bi se video stil pisanja. Radovi koje dobijate na e-mail su uređeni (formatirani) po svim standardima. U tekstu ispod su namerno izostavljeni pojedini segmenti.
Uputstvo o načinu preuzimanja rada možete pročitati ovde.


УНИВЕРЗИТЕТ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ
Филозофски факултет
СЕМИНАРСКИ РАД
Предмет: Европски роман до 19. века
Тема: Гаргантуа и Пантагруел – Франсоа Рабле
УВОД
Роман се састоји од пет књига. То је сатирична алегорија о два џина Гаргантуи и Пантагруелу, тј. оцу и сину, њиховом животу, чудесном рођењу, школовању и фантастичним догодовштинама. Прва књига је објављена 1532. године, друга 1534., трећа 1545., четврта 1548., а последња 1564. године. Гаргантуа и Пантагруел је по форми пустоловно – сатирични роман. Прва књига је о Гаргантуи а остале четири о Пантагруелу.
Раблеу је као извор за дело послужила једна мала књига објављена у Лиону 1532. године, непознатог аутора под називом ,,Славне и невероватне догодовштине огромног и страховитог џина Гаргантуе’’.
Раблеов велики роман и по обиму и по вредности схвата се као изузетна метафора у којој се на духовит и извргнут начин представља човеков бедни живот. У његовом роману садржане су и многе филозофске мисли и практични циљеви једног распусног, духовитог и слободоумног писца какав је Рабле био. Збиља и шала, реално и фантастично, простота и гротеска, све то прожима ово изузетно и чини његову необичну, примамљиву и чак недокучиву симбиозу.
Пишчева утопијска земља је Телемеска опатија у којој владају складни односи, њени становници придржавају се основног принципа ,,чини што ти се прохте’’. Роман Гаргантуа и Пантагруел први је у целини превео Станислав Винарев 1950. године.
О ПИСЦУ
Подаци о животу Франсоа Раблеа нису поуздано утврђени, али према трвдњама неких његових биографа рођен је вероватно 1494., а умро 1553. Био је изузетно свестрана личност, великог образовања, што потпуно одговара духу хуманизма и ренесансе, односно када је живео и радио наш књижевни критичар Елин Финци који је о њему написао следеће:,,читао је страсно на неколико језика, пре свега ан грчком, латинском и хербејском, све што му је допало руку без реда и система, из историје, природних наука, медицине, права, књижевности и филозофије’’.
Позновање низа наука Рабле је искористио у изванредним репликама на постојеће и неутемељене научне теорије, те оштрим аркастичним и духовитим опаскама његовом чувеном роману Гаргантуа и Пантагруел. Успех те књиге ,,Славне и невероватне догодовштине огромног и страховитог џина Гаргантуе’’, у којој су се духовито пародирали витешки романи, подстакао је Раблеа да искористи основни мотив тог дела заснованог на средњевековној легенд о џину Гаргантуи и преземтује га у сасвим новој, проширеној и оригиналној приповедачкој обради. Рабле је веома брзо реализовао своју замисао, тако да је већ 1532. објавио књигу ,,Страшна и ужасна дела, и подвизи прослављенога Пантрагуела, краља Дипсода, сина великог џина Гаргантуе’’. Име Пантагруел није ново, и помиње се у легендама као зли дух који влада водом. Посебно треба нагласити да је то дело касније у целовитом роману који има 5 књига чинило другу књигу романа. Док друга књига која излази 1534., у целовитом роману се ставља на прво место.
...

---------- KOMPLETAN RAD PREUZIMATE KLIKOM NA LINK ISPOD. ----------

Fotografija dokumenta