Pregled teksta mojrad.net

Ovo je pregled DELA TEKSTA rada na temu "Bukovička banja". Rad ima 17 strana. Ovde je prikazano oko 500 reči izdvojenih iz rada.
Napomena: Rad koji dobjate na e-mail ne izgleda ovako, ovo je samo DEO TEKSTA izvučen iz rada, da bi se video stil pisanja. Radovi koje dobijate na e-mail su uređeni (formatirani) po svim standardima. U tekstu ispod su namerno izostavljeni pojedini segmenti.
Uputstvo o načinu preuzimanja rada možete pročitati ovde.UNIVERZITET SINGIDUNUM
POSLOVNI FAKULTET
VALJEVO
S E M I N A R S K I R A D
Tema: Bukovička banja
Valjevo, januar 2009.
SADRŽAJ:
I Uvod
II Bukovička banja
Istorija
Položaj i priroda
Mineralni izvori
Rekreacija i izvorišta
Smeštaj
IV SWOT analiza
V Zaključak
VI Literatura
Uvod
Blagotvorna svojstva bukovičke kisele vode korišćena su tokom dva veka za okrepljenje i lečenje. Danas se u banjskom lečilistu "Bukovička banja", na bazi lekovitosti mineralnih voda, gline i klime, primenjuju najsavremenije terapeutske metode u lečenju oboljenja gastrointestinalnog i hepatobilijarnog sistema, bolesti respiratornog, kao i povrede i oboljenja lokomotornog sistema.
Prirodni lekoviti faktori:
Više mineralnih izvora temperature od 12 do 28°C. Hladni izvori spadaju u grupu alkalnih ugljeno-kiselih hipotermi. Lekovita glina se koristi hladna.
Kulturno-istorijski spomenici u okolini:
Karađorđev grad u Topoli,mauzolej kralja Petra I na Oplencu, Orašac (mesto podizanja Prvog srpskog ustanka), manastiri Blagoveštenje, Voljavča i Nikolje itd.
ISTORIJA
Bukovička Banja se nalazi u prostranom i prelepo uređenom parku. Zbog dobre pristupačnosti, ugodne mikroklime i ukusne mineralne vode, Banja je istovremeno lečilište i klimatsko-turističko izletište. Prvi put se pominje za vreme vladavine kneza Miloša, kada su otkriveni mineralni izvori i započeli radovi na uređivanju zemljišta i stvaranju banjskog lečilišta.
Prvi banjski objekti bili su jedna zgrada sa šest soba i "ugodna meana". Prvi bolesnici koji su se lečili u Banji stanovali su u kolibama. Kupatilo "Taipara" (daščara) bilo je bez krova i sa bazenom hladne kisele vode, koji je bio izdubljen u zemljištu na izvoru i obložen talpama (daskama, pa po tome I objekat dobija ime). Prvi bazen je podignut 1846. godine, a nakon preuređenja i proširenja 1901. godine, postaje žensko kupatilo. Godine 1850., Banja je dobija nadzornika. Šest godina kasnije uređen je park. Sredinom prošlog veka podignuto je nekoliko drvenih objekata, tako je  "Šupa za prost narod" izgrađena 1885. godine, a dve godine kasnije (za vreme vladavine kneza Mihajla) toplo kupatilo »Đulara«. U njemu je mineralna voda (15°C) zagrevana đuladima koja su usijavana u furuni, pa ubacivana u vodu. To staro kupatilo je imalo 14 kabina sa 20 drvenih kada. Ono je porušeno dvadesetih godina našeg veka.
Izvor "Knjaz Miloš" bio je primitivno uređen sve do 1903. godine, kada je kaptiran. Parno kupatilo je uređeno 1870. godine. Ono je imalo u sredini kvadratni bazen obložen kamenim pločama i 24 kade.
...

---------- KOMPLETAN RAD PREUZIMATE KLIKOM NA LINK ISPOD. ----------

Fotografija dokumenta