Pregled teksta mojrad.net

Ovo je pregled DELA TEKSTA rada na temu "Milena Barili". Rad ima 19 strana. Ovde je prikazano oko 500 reči izdvojenih iz rada.
Napomena: Rad koji dobjate na e-mail ne izgleda ovako, ovo je samo DEO TEKSTA izvučen iz rada, da bi se video stil pisanja. Radovi koje dobijate na e-mail su uređeni (formatirani) po svim standardima. U tekstu ispod su namerno izostavljeni pojedini segmenti.
Uputstvo o načinu preuzimanja rada možete pročitati ovde.Тема: Милена Барили
Садржај:
Увод 3
2. Стилски развој Милене Барили 5
3. Целокупно Миленино стваралаштво 7
4. Уметнички рад Милене Барили 10
4.1. Минхенски период 10
4.2. Париски период 11
4.3. Амерички период 14
Закључак 18
Литература 19
Увод
За живота је урадила преко 300 радова, пуно скица и цртежа. Многа платна су јој у кући-музеју у Пожаревцу, Музеју савремене уметности и Народном музеју у Београду, као и у Риму.
Њена дела су изложена у Загребу 2013. године, 85 уља на платну, од 10. октобра до 10. новембра 2013. године.
Школовала се у Београду, у уметничкој школи, а 1926. године наставила школовање у Минхену, на Knirr Schule i Akademie der Bildenden Kunste, до 1928. године и Книрова и Ликовна акдемија у Минхену биле су познате као веома добре, али конзервативне школе, које су неговале пре свега перфекционизам сликарског заната и традиционалан приступ уметности.
Да задовољи своју велику радозналост и потребу отвореног духа за новим изворима искустава, ослањајући се на ту снажну унутрашњу сликарску потребу, сензибилност и личну снагу, Милена одлази у Шпанију, одакле потиче серија слика са темама из шпанске свакодневице, драматичне и страствене. Сликарско усавршавање и уметничку каријеру затим наставља у другим европским престоницама, прво у Лондону, затим, током више боравка Паризу и Риму, где одржава самосталне изложбе дружећи се са истакнутим, авангардним уметничким личностима, сликарима, песницима, критичарима. Истовремено, излагала је на групним изложбама у Београду и Пожаревцу, заједно са нашим уметницима. Самостално је излагала у Београду и Пожаревцу 1928. и 1929. у Паризу 1932. и 1938, у Риму 1932. и 1937, Фиренци 1933, у Њујорку 1940. и 1943, у Вашингтону 1944. године.
Милена је била одличан портретиста , те је често сликала свог оца , Бруна Барилија , као и мајку Даницу . Изузетно је сугестивна психолошка продубљеност ликова , очев немирни дух и занесеност композитора , као и мајчина сензибилиност , префињеност и посвећеност. Такође , сликала је у раном периоду и портрете филмских гуламаца , нпр. Рудолфа Валентина , одушевљена изражајним могућностима које носи нови , филмски медиј. Насликала је портрет Гонзалеса , кубанског пијанисте који је био љубав њеног живота , те касније и портрет супруга , америчког официра , Госелина . Значајан је и портрет песника Сиба Миличића , који је био један од Милениних мецена , те је за паре од мале слике Композиција , коју је њему продала , купила карту за Њујорк , и отпутовала септембра 1939. уочи Другог светског рата , који ју је спречио да се врати у Париз и у Пожаревац.
Године 1943. удала се за Роберта Томаса Астор Госелина из Чикага , који из другог брака има кћи , Милену . Госпођа Малори била је Миленина пријатељица и мецена у Њујорку , али и дародавац више Милениних слика за меморијалну галерију у Пожаревцу , где је лично допутовала током '60-их. Жан Касу , славни француски књижевник и левичар , са којим се Милена дружила у Паризу такође је долазио у Пожаревац , да посети Миленину галерију , када је био у званичној посети Југославији . Миленини рођаци Барилли из Парме , аристократске породица левичарског опредељња , често су и радо посећивали Пожаревац током '60-их.
...

---------- KOMPLETAN RAD PREUZIMATE KLIKOM NA LINK ISPOD. ----------

Fotografija dokumenta