Pregled teksta mojrad.net

Ovo je pregled DELA TEKSTA rada na temu "Bašta sljezove boje". Rad ima 8 strana. Ovde je prikazano oko 500 reči izdvojenih iz rada.
Napomena: Rad koji dobjate na e-mail ne izgleda ovako, ovo je samo DEO TEKSTA izvučen iz rada, da bi se video stil pisanja. Radovi koje dobijate na e-mail su uređeni (formatirani) po svim standardima. U tekstu ispod su namerno izostavljeni pojedini segmenti.
Uputstvo o načinu preuzimanja rada možete pročitati ovde.


1. Биографија
Бранко Ћопић рођен је 1915. године у Подгрмечу, у селу Хашани, надомак Босанске Крупе. Основну школу завршио је у родном селу а након тога нижу гимназију у Бихаћу. Из учитељске школе у Бањалуци, избачен је због читања напредне литературе, након тога је премештен у Сарајево, да би и одатле био избачен. Учитељску школу, ипак је довршио у Карловцу у Хрватској.
По завршетку учитељске школе, одлази у Београд, где уписује и завршава Филозофски факултет. У то време и почиње да се бави књижевним радом.
Други светски рат, затекао га је на одслужењу војног рока у Марибору, где је након распада војске и државе приступио народноослободилачком покрету, који му постаје неисцрпна инспирација. По завршетку рата, као човек високог образовања, почео је критички да гледа на стварност. Појаве у друштву, које му се нису допадале, разобличавао је као писац или отворено. Трпео је велике нападе, како комунистичке власти, тако и његових дотадашњих пријатеља и колега. По мишљењу многих, ти напади и јесу били разлог што је 1984., извршио самоубиство, скочивши са моста преко реке Саве, који је након тога назван Бранков мост, а улица која води до њега названа је Бранкова улица.
Књижевни опус Бранка Ћопића обухвата: петнаестак збирки приповедака, четири романа, једну комедију, петнаестак песничких циклуса, три збирке дечјих прича, једну комедију за децу, Пионирску трилогију.
Може се приметити и разноврсност жанрова у којима се Ћопић огледао. Писао је пуно и у своје дело унео је много доживљаја из свог живота. Зна се из његове биограгије, да је након смрти оца, као дечак остао да живи са мајком, деда- Радом и стрицем Ниџом. ,,Како то бива само код писаца чији се живот и дело чудесно подударе, чини ми се да би се дала сачинити кратка Ћопићева биографија готово искључиво насловима његових дела.”
У наставку рада, биће речи о лирском и сатиричном у Башти сљезове боје, збирци кратких прича објављеној први пут 1970. године. Ове две категорије препознатљиве су у многим структуралним елементима прича.
2. Башта сљезове боје, збирка кратких прича
Башта сљезове боје, дело о коме ће бити говора у раду, јесте збирка кратких прича, код којих се нарација наставља из једне у другу причу, тако да тек збирка прича оставља утисак целине. У краткој причи, ликови се исказују кроз неки детаљ из живота, у фрагменту неке значајне ситуације а да пре и после тога нису описани.
Дијалог кратке приче ограничен је на централни мотив а описни амбијент је лирски. Како један аутор у предговору Ћопићеве Баште сљезове боје о збирци кратких прича каже: ,,То је структурна целина у којој су кратке приче појединачно самостална а у збирци добијају потпуније књижево значење.” У књижевној теорији, овакве целине познате су под називом оквирне приче. Оквирна прича је прича или низ прича које су постављене у неки заједнички оквир одређене ситуације, више или мање развијене или тек назначене.
...

---------- KOMPLETAN RAD PREUZIMATE KLIKOM NA LINK ISPOD. ----------

Fotografija dokumenta