Pregled teksta mojrad.net

Ovo je pregled DELA TEKSTA rada na temu "Nastanak Svemira". Rad ima 25 strana. Ovde je prikazano oko 500 reči izdvojenih iz rada.
Napomena: Rad koji dobjate na e-mail ne izgleda ovako, ovo je samo DEO TEKSTA izvučen iz rada, da bi se video stil pisanja. Radovi koje dobijate na e-mail su uređeni (formatirani) po svim standardima. U tekstu ispod su namerno izostavljeni pojedini segmenti.
Uputstvo o načinu preuzimanja rada možete pročitati ovde.S EMINARSKI RAD
TEMA: Nastanak Svemira
_________________
________________________
Nastanak svemira
Kada je vr eme pocelo ? Odakle smo mi došli ? Koja je naša sudbina ? -Ovo su tri temeljna pitanja ljudskih bica.
Šta je bilo pre pocetka vremena ? Što se nalazi izvan granica svemira ? Da li je moguce putovati unazad u vr eme ? Još tri nova pitanja se pojavljuju koja oduševljavaju mlade ljude.
Svako od nas se može prisetiti postavljanja ovakvih pitanja kao deca. Nažalost, niko od nas nije znao odgovor.
Teorije
O nastanku svemira postoji više teorija i više polaznih gledišta u razmatranju njegovog začetka i porekla(teološko i naučno). Ove teorije su deo nauke koja se zove kosmologija i ona se bavi isključivo istraživanjem po naučnom metodu. Pošto nije moguce gledati celokupan svemir, jer do danas njegove granice nisu poznate naučnici su se složili da u okviru fizičke kosmologije osnovni objekat bude tzv. Univerzum (razlikuje se od pojam “Outer Space” ili “Space”) znač i totalna materija – prostor-energija oko nas u kome se neprekidno odvijaju različiti procesi.
Neke od teorija o mogućem scenariju nastavka u izvornom obliku su “Big Rip”/Veliko Cepanje , “Big Bounce”/Veliki Skok, “Big Crunch”/ Veliki Krah.Ili nekada rivalski model Steady State theory (teorija stabilnog stanja)Opšteprihvaćen je model Velikog Praska, a pomenute teorije su neke od teorijski mogućih faza nakon Velikog Praska.
Model Velikog Praska ne treba bukvalno shvatiti kao nekakvu veliku eksploziju ili prasak, to je uopšteno sam događaj stvaranja materije, energije, vremena i prostora.Opš te prihvatanje ovog modela nije se dogodilo odmah po njegovom izlaganju 1927, već je na taj trenutak čekalo do 1965 i sjajnog otkrica CMB zraka(kosmičkog pozadinskog zračenja). Otkriće CMB-a je svom snagom pružilo potporu danas glavne teorije u kosmologiji ‘Velikog Praska. Pošto nije bilo podesnije reči za takav veličanstven i bitan događaj, uzeta je reč prasak. Kao tvorac imena spominje se Belgijski katolič ki svestenik Žorž Lemetr * Georges Lemaitre*~francuski~. Prema tom modelu poč etak svega je od prvobitne “pramaterije” beskrajno guste, beskrajno vrele i prepune energije. Koja je predstavljala gravitacioni singularitet (centralni deo crne rupe gde sve čestice “isčezavaju” ili prelaze u neki dugi vid energije te ne postoji nijedna konačna mera).
Teorija stabilnog stanja nije viš e mogla da odrzi dah pred novim dokaziima koji su isli u prilog Velikom Prasku i njeni principi stalnog širenja i kreacije nove materije su potisnuti u kraj. Mada i model Big Bang ima slič an koncept o neprestalnom širenju(inflacijska teorija )ali on ne počiva na konceptu materije vec jednog novog pojma –crne energje, sto je ispravno u svom nač elu ali nije tako intuitivno za shvatanje, jer u životnim uslovima niko nije imao posla sa nečim sto se zove ‘’crna energija’’ ili Dark matter-Dark Energy.
Postoji još jedna Multiverse teorija po kojoj je naš univerzum jedan od više nezavisnih univerzuma koji se razlikuju po dimenzijama, zakonitostima i obliku. Naravno postoje i neke napredne teorije ali se one nadovezuju na Big Bang i nisu u opoziciji s njim, uglavnom su na osnovi kvantne teorije i odnose se na sile koje održavaju kosmos –teorija struna.
...

---------- KOMPLETAN RAD PREUZIMATE KLIKOM NA LINK ISPOD. ----------

Fotografija dokumenta