Pregled teksta mojrad.net

Ovo je pregled DELA TEKSTA rada na temu "Brojalice za razvoj ritma kod dece predškolskog uzrasta". Rad ima 12 strana. Ovde je prikazano oko 500 reči izdvojenih iz rada.
Napomena: Rad koji dobjate na e-mail ne izgleda ovako, ovo je samo DEO TEKSTA izvučen iz rada, da bi se video stil pisanja. Radovi koje dobijate na e-mail su uređeni (formatirani) po svim standardima. U tekstu ispod su namerno izostavljeni pojedini segmenti.
Uputstvo o načinu preuzimanja rada možete pročitati ovde.SEMINARSKI RAD
Vokalno-instrumentalna nastava
TEMA:
BROJALICE ZA RAZVOJ RITMA KOD DECE PREDŠKOLSKOG UZRASTA
Sadržaj:
1. Uvod 3
2. Uloga brojalice 4
3. Izbor brojalice 6
4. Metodički postupak pri obradi brojalice 7
5. Primena brojalice kod najmlađeg uzrasta 8
6. Primena brojalice kod dece predškolskog uzrasta 9
7. Izvođenje brojalice 10
8. Utvrđivanje brojalica 10
9. Zaključak 11
10. Literatura 12
Uvod
Prva definicija ističe muzički element- ritam, dok u drugoj dominira vaspitna strana brojalice.
Uloga brojalice
Brojalice se mogu sveobuhvatnije definisarti kao omiljene dečije igre koje se organizuju kao uvod u ostale igre, a koriste se za razvijanje ritma i negovanje vaspitnih osobina.
Praksa je pokazala da deca najviše vole razne igre brojalica i ih sa istim interesovanjem primenjuju sva deca sveta. To se posebno odnosi na uzrast od tri do pet godina, a rado ih koriste i stariji pa i školarci. S obzirom na to da ih deca rado pevaju, a i zbog naglašene ritmtčnosti brojalice pripadaju oblasti muzičkih igara. Njihovi tekstovi govore baš o onome što deca najviše vole: životinjama, cveću, Suncu i zvezdama i o svemu onom što je deci blisko.
Deca se raduju brojalicama koje sadrže tekstove- reči bez određenog smisla i sadržaja, ali se rimuju i utiču na razvijanje govora i ritma. Na primer:
Elen, belen. Domine mesi baba lepinje
Jednu meni dala, veliko joj hvala;
Eniki, beniki, sika li sa
Eniki, beniki, ba;
Eci, peci, pec, ti si mali zec,
a ja mala prepelica, eci, peci pec.
Brojalice omogućavaju da se ostvare:
1. vaspitni,
2. obrazovni i
3. praktični zadaci muzičkog vaspitanja.
Vaspitni zadaci ostvaruju se pridržavanjem pravila igre koja važe za svu decu, po određenom redu, jer to zahteva tekst.
Obrazovni zadaci brojalice omogućavaju doživljavanje notnih trajanja, razvijanje sposobnosti ravnomernog izvodjenja ritmičnog teksta, razlikovanje sporog, umerenog i brzog tempa, kao i sposobnosti održavanja intonacije tona određene visine u toku trajanja brojalice, naglašavanje teze u odnosu na arzu.
Praktični zadaci ogledaju se u korelaciji sa razvijanjem govora, jer brojalice doprinose pravilnom izgovoru reči i njihovoj podeli na slogove. Njihova praktična primena potvrđena je u organizovanju raznih telesnih aktivnosti.
...

---------- KOMPLETAN RAD PREUZIMATE KLIKOM NA LINK ISPOD. ----------

Fotografija dokumenta