Pregled teksta mojrad.net

Ovo je pregled DELA TEKSTA rada na temu "Geografsko-turistički prikaz Niša". Rad ima 20 strana. Ovde je prikazano oko 500 reči izdvojenih iz rada.
Napomena: Rad koji dobjate na e-mail ne izgleda ovako, ovo je samo DEO TEKSTA izvučen iz rada, da bi se video stil pisanja. Radovi koje dobijate na e-mail su uređeni (formatirani) po svim standardima. U tekstu ispod su namerno izostavljeni pojedini segmenti.
Uputstvo o načinu preuzimanja rada možete pročitati ovde.


Нови Сад
Матурски рад из географије
ГЕОГРАФСКО – ТУРИСТИЧКИ ПРИКАЗ НИША
Нови Сад, мај 2012. год.

Предговор
Често нас привуку људи, места или крајеви који су удаљени од нас и које смо пар пута или можда ниједном видели. Истраживајући о Нишу, схватио сам да има много тога испричаном о њему, и много тога што ће се тек рећи.
Због велике историјске прошлости, током које се налазио у многим царствима, због својих културних богатстава, и због тога што је важан привредни, универзитетски и политички центар Србије, одлучио сам да овај рад посветим управо граду Нишу.
На крају, захваљујем се свим људима који су ми помогли, као и мом ментору који ме је водио кроз овај рад.
Слика 1. Грб града Ниша

С А Д Р Ж А Ј
Страна
1. УВОД 4
2. ФИЗИЧКО-ГЕОГРАФСКЕ КАРАКТЕРИСТИКЕ 5
2.1. Географски положај 5
2.2. Геоморфолошке карактеристике 6
2.3. Клима 6
2.4. Хидрографија 9
3. ДРУШТВЕНО-ГЕОГРАФСКЕ КАРАКТЕРИСТИКЕ 10
3.1. Становништво 10
3.2. Историја 11
4. ТУРИЗАМ 15
4.1. Тврђава 15
4.2. Концентрациони логор на Црвеном крсту 16
4.3. Нишка бања 17
4.4. Медијан 18
5. ЗАКЉУЧАК 19
ЛИТЕРАТУРА 20
БИОГРАФИЈА МАТУРАНТА 21
1. УВОД
Ниш је трећи град по величини у Србији, после Београда и Новог Сада, град смештен на реци. Ниш је Културно, привредно, административно, пословно и универзитетско средиште југоисточне Србије. Град смештен на европском путном правцу Коридору 10. Град одавнина познат као „капија истока и запада“ јер се налази на раскрсници путева који спајају Европу са Блиским Истоком.
Град који се налази на 192 м надморске висине и простире на површни од 600 км2. Град са преко 250000 становника. Универзитетски центар са 13 факултета. Један од најстаријих градова у Европи, о чему сведоче бројна праисторијска налазишта на територији града (Бубањ и Велика хумска чука). Повезан са светом авио линијама са Међународног аеродома „Константин Велики".
Окружен величанственим планинским масивима: Сувом планином, Сврљишким планинама и планином Селичевицом. Родни град чувеног римског императора Константина Великог који је 313. године Миланским едиктом признао хришћанство за званичну религију Римског царства
Слика 2. Ниш
2. физичко – географске карактеристике
2.1. Географски положај
Ниш заузима истакнут географски положај у средишњој зони Балканског полуострва. Развој Ниша кроз векове био је уско повезан са развојем путева. Вредност географског положаја Ниша и Нишке котлине проистиче из њеног смештаја на Балканском полуострву, на додиру неколико значајних целина.
...

---------- KOMPLETAN RAD PREUZIMATE KLIKOM NA LINK ISPOD. ----------

Fotografija dokumenta