Pregled teksta mojrad.net

Ovo je pregled DELA TEKSTA rada na temu "Astma u sportu". Rad ima 13 strana. Ovde je prikazano oko 500 reči izdvojenih iz rada.
Napomena: Rad koji dobjate na e-mail ne izgleda ovako, ovo je samo DEO TEKSTA izvučen iz rada, da bi se video stil pisanja. Radovi koje dobijate na e-mail su uređeni (formatirani) po svim standardima. U tekstu ispod su namerno izostavljeni pojedini segmenti.
Uputstvo o načinu preuzimanja rada možete pročitati ovde.ASTMA I SPORT
ODRICANJE ODGOVORNOSTI
Ovaj rad služi samo kao informacija i ne smije se smatrati zamjenom za lijecnicki savjet. Obavezno: prije provođenja bilo koje aktivnosti opisane u tekstu ispod konsultvati se sa vašim doktorom.
Astma je hronična upalna bolest bronhija obilježena napadima reverzibilne bronhoopstrukcije, koje karakteriše kratkoća daha, kašalj, otežano disanje, pištanje i osjećaj stezanja u prsima. Tom prilikom dolazi do prekomjerne reaktivnosti bronhija na alergijske, fizičke, hemijske, infektivne i druge podražaje. Izloženi podražajima, dišni putovi postaju edematozni, suženi, ispunjeni sluzi i preosjetljivi. Nastaje reverzibilna opstrukcija dišnih putova koja prolazi terapijom ili spontano. Ako je terapija astme adekvatna, tokom dužeg vremena upalna reakcija će biti smirena, simptomi pod kontrolom, a astmom prouzrokovani problemi spriječeni.
Broj oboljelih od astme se povećava, posebno brzo među djecom u gradskim sredinama. Astma je najčešća hronična bolest školske dobi. Uzrok je najvećeg broja izostanaka iz škole i među najčešćim uzrocima hospitalizacije školske djece.
Oblici i klasifikacija astme
Astma se obično dijeli na:
Alergijsku kod koje su napadi uzrokovani izlaganjem nekom vanjskom antigenu. To je najčešći oblik astme koja započinje obično u prva dva desetljeća života i najčešć e je udružena s drugim alergijskim pojavama u bolesnika kao i u drugih članova porodice.
Nealergijsku u kojoj uzročni mehanizmi nisu imune prirode. Pojavljuje se obično nakon tridesete godine života, u bolesnika bez atopijske sklonosti. U tom obliku mnogi podražaji mogu uzrokovati bronhospazam: plućne infekcije, hladnoća, psihički stres, tjelesni napor, udisanje nadražujućih sredstava.
Najznačajniji faktor rizika je atopija, nasljedna sklonost alergijskoj reakciji. U već ine djece astma je alergijska bolest pri čemu ulogu alergena imaju pelud, ekskreti grinja i žohara u kućnoj prašini, plijesni te prhut i dlake kućnih životinja. Ukoliko se poteškoće sa astmom vezuju za određena godišnja doba onda je vjerovatno riječ o alergijskoj astmi i to na primjer, u proljeće zbog alergije na pelud stabala ili trava, a na jesen na pelud korova. Ako smetnje traju po cijelu godinu, moguć e da je alergija na tvari čije pojavljivanje nije vezano za godišnje doba, kao što su to npr. kućna prašina (nalazi se u kućnom namještaju, posteljini, tepisima, madracima i dr.), dlaka kućnih ljubimaca i njihovu slina, izlučevine žohara te spore raznih gljivica.
Mnogi faktori rizika za razvoj astme ujedno i pogoršavaju astmu te su poznati kao pokretači bolesti, jer izazivaju napad astme: dim pri sagorijevanju drveta, duhanski dim, tjelesni napor, jaki emocionalni podražaji kao smijeh ili plač, hladan zrak, promjene vremena, neki lijekovi, virusne ili bakterijske infekcije.
...

---------- KOMPLETAN RAD PREUZIMATE KLIKOM NA LINK ISPOD. ----------

Fotografija dokumenta