Pregled teksta mojrad.net

Ovo je pregled DELA TEKSTA rada na temu "Džon Lok". Rad ima 18 strana. Ovde je prikazano oko 500 reči izdvojenih iz rada.
Napomena: Rad koji dobjate na e-mail ne izgleda ovako, ovo je samo DEO TEKSTA izvučen iz rada, da bi se video stil pisanja. Radovi koje dobijate na e-mail su uređeni (formatirani) po svim standardima. U tekstu ispod su namerno izostavljeni pojedini segmenti.
Uputstvo o načinu preuzimanja rada možete pročitati ovde.


UNIVERZITET U BEOGRADU
PRAVOSLAVNO-BOGOSLOVKSI FAKULTET
JOHN LOCKE
Seminarski rad
Br.ind. 08/3417
SADRŽAJ
1.
Uvod………………………………………………………………………...
2
2.
Život i dela………………………………………………………………...
3
3.
Empirizam....................................................................................................
4
3.1 Svrha ogleda o ljudskom razumu.............................................................
4
3.2 Napad na urođene ideje...........................................................................
3.3 Nauka o idejama………………………………………………………............
3.4 Prostor i vrijeme………………………………………………………............
3.5 Mješoviti modusi………………………………………………………............
3.6 Primarna i sekundarna svojstva…………………………………………......
3.7 Ideja supstancije………………………………………………………............
3.8 Uzročnost………………………………………………………………............
3.9 Spoznaja………………………………………………………………..............
3.10 Etička teorija…………………………………………………………............
3.11 Društvena nauka………………………………………………………..........
4
5
6
7
7
8
9
10
11
12
4.
Odgojni stavovi.............................................................................................
15
5.
Zaključak…………………………………………………………………..
17
Literatura…………………………………………………………………..
18
UVOD
Priča o John Locku ima svoje početke u prosvjetiteljstvu, dobu razuma, vremenu našeg intelektualnog buđenja. Prosvjetiteljstvo je počelo kada je mračno doba završilo, a u tom vremenu ljudi su se bojali velikih tajni svemira i njihovim umovima je kroz neznanje, vladao strah. Prosvjetiteljstvo je vrijeme kada čovjek, oslobođen svojih okova, počinje koristiti svoje racionalno rasuđivanje i izvlači se iz jame srednjovjekovne mistike. U tom procesu ostavlja po strani državne i crkvene vlasti. To je bio spontan pokret koji je doveo do velikih znanstvenih otkrića od kojih svi mi imamo koristi i danas. Iznikla su vjerovanja u prirodne zakone i univerzalne poretke, koji ne samo promiču znanstvena otkrića i postignuća materijalne prirode, već također daju znanstveni pristup političkim i socijalnim pitanja. Mislioci su izrazili svoje misli u pisanom obliku i čitali misli drugih, ova briljantna svjetla prosvjetiteljstva uključuju: Francis Bacon (1561-1626), Montesquieu (1689-1755), Voltaire (1694-1766), Jean Jacques Rousseau ( 1712-1788), David Hume (1711-1776), i Adam Smith (1723-1790). Jedan od njih, među prvim redovima, bio je i John Locke (1632-1704).[1]
ŽIVOT I DELA
John Locku je majka umrla dok je još bio u povojima. Njegov otac je bio zemljišni odvjetnik i kapetan u parlamentarnoj vojsci tijekom građanskog rata, umro je dok je John bio još mlad.
John je bio izabran za životnu stipendija na Christ Church sveučilištu, Oxford. Nakon što je studirao medicinu (nikad je nije završio) Locke je bio spreman pomoći onima s medicinskim problemima, štoviše, postao je poznat kao "Dr. Locke". 1666 godine, Anthony "Ashley" Cooper se obratio Lockeu s medicinskim problemom. "Dr. Locke" je uspješno operirao i ispraznio "apsces u prsima." To je bio sretan slijed događaja za Lockea, jer Ashley nije bio običan čovjek, on je bio prvi pomoćnik grofa Shaftesburya. Tako je Locke bio uvučen u dvorane moći. 1672 godine, Shaftesbury je postao kancelar, a Locke, njegov prijatelj, imenovan je za tajnika vrlo moćna odbora.
...

---------- KOMPLETAN RAD PREUZIMATE KLIKOM NA LINK ISPOD. ----------

Fotografija dokumenta