Pregled teksta mojrad.net

Ovo je pregled DELA TEKSTA rada na temu "Glavičasti kupus". Rad ima 12 strana. Ovde je prikazano oko 500 reči izdvojenih iz rada.
Napomena: Rad koji dobjate na e-mail ne izgleda ovako, ovo je samo DEO TEKSTA izvučen iz rada, da bi se video stil pisanja. Radovi koje dobijate na e-mail su uređeni (formatirani) po svim standardima. U tekstu ispod su namerno izostavljeni pojedini segmenti.
Uputstvo o načinu preuzimanja rada možete pročitati ovde.


Poljoprivredna i medicinska škola
Bijeljina
Maturski rad :
Tema:Proizvodnja glavičastog kupusa
Oblast :Ratarstvo sa povrtlarstvom
Učenik: Ružica Kojić
Bijeljina,maj 2012.
Sadržaj:
strane
1.Uvod 3
2.Opšte osobine glavičastog kupusa 4
3.Plodored 5
4.Obrada zemljišta 5
5.Djubrenje 5
6.Način proizvodnje kupusa 7
6.1.Proizvodnja kupusa iz rasade 7
6.2.Proizvodnja kupusa sa direktnom sijetvom 8
7.Mijere njege pri proizvodnji glavičastog kupusa 8
8.Berba glavičastog kupusa 9
9.Proizvodnja sijemena kupusa 9
10.Zaključak 11
11.Literatura 12
Proizvodnja glavičastog kupusa IV
1.Uvod:
Kupus se može proizvoditi :
-direktnom sijetvom
-preko rasada
Kod nas se kupus isključivo proizvodi preko rasade,jer je to sigurniji način pri kome se troši manje sjemena,a uz to je moguća rana prozvodnja kao i proizvodnja u područjima sa kraćom vegetacijom.
U mediteranskom području rani kupus se sadi od kraja februara do polovine marta a u kontinentalnom području krajem marta i početkom aprila. Kasni kupus rasadjuje se u junu i julu ,a zimski u julu i avgustu.
Direktnom sijetvom proizvodi se kasni kupus. U našoj zemlji postoje mogućnosti da se uspiješno gaji kupus na ovaj način,ali se ne primjenjuje.
Kupus se bere u tehnološkoj zrelosti,obično se bere u dva do tri navrata,ručno,odsijecanjem glavica.
_______________________________________________________________________Poljoprivredna i medicinska škola Bijeljina
Proizvodnja glavičastog kupusa IV
2. Opšte osobine glavičastog kupusa
Kupus je dugogodišnja zeljasta biljka,dobro razvijenog vretenastog korijena čija se glavica nalazi na ograničenom sloju. U prvoj godini vegetacije razvija stabljiku sastavljenu sastavljenu od skraćenih internodija koja završava glavičastom pupom. Zavisno od sorti stabljika je pliće ili dublje uraštena u glavicu. Oblik glavice može biti ,pljosnati,okrugli ili stožasti,a samo glavica zbijena.
Ona nastaje savijanjem gotovo sjedećih listova koji tijesno prilež jedan uz drugog. Unutrašnji listovi glavice kod bijelog kupusa su bijele do svijetlo-žute boje,a spoljašnji listovi mogu biti raznih nijansi od svijetle do tamno zelene boje. Unutrašnji listovi crvenog kupusa su crveno-ljubičaste boje,a spoljašnji mogu biti od sivo do tamno ljubičaste boje. Površina spoljašnih listova može biti glatka ili mjehurasta s jače ili slabije izraženom voštanom prevlakom.
U drugoj godini vegetacije stabljika se izduži naraste do 2 metra visine,te u donjem dijelu odrveni. Listovi na donjem dijelu stabljike su sa kraćim peteljkama,dužine do 40 cm,dok su oni na višem dijelu sijedeći,lancetano duguljastog oblika i imaju izražene liske koje dijelimično obuhvataju stabljiku.
...

---------- KOMPLETAN RAD PREUZIMATE KLIKOM NA LINK ISPOD. ----------

Fotografija dokumenta